Quantcast
Channel: Bierista
Viewing all 296 articles
Browse latest View live

Het Elfde Gebod van start met 1400 euro voor eerste glas

$
0
0

De verkoop van Het Elfde Gebod is van start gegaan. Dit opbrengst van dit bier, een initiatief van Geniet & Geef, gaat naar KiKa. Tijdens een kick-off bijeenkomst werd het eerste glas bier geveild. Voor het goede doel werd voor dit eerste glas 1400 euro neergeteld.

Ooit was Het Elfde Gebod een gewild bier, gebrouwen door Hertog Jan. Maar zoals dat soms gaat, verdwijnen er soms dingen, die je liever zou willen behouden. Het initiatief van Geniet & Geef was een mooie aanleiding dit bier tijdelijk opnieuw op de markt te brengen, speciaal voor het goede doel.

‘Het Elfde Gebod’ zal niet alleen in de Nederlandse cafés verkrijgbaar zijn. Albert Heijn en Mitra gaan het speciaalbier in unieke kruikjes verkopen in het kader van Geniet & Geef.

Waar er voorgaande jaren 76 hectoliter werd gebrouwen, een hoeveelheid die refereert aan het percentage kinderen dat op dit moment geneest van kanker, brouwt Hertog Jan twee maal deze hoeveelheid. Meer dan 160 Nederlandse cafés zullen het bijzondere bier schenken in een uniek nieuw glas. De tweede 76 hectoliter wordt in unieke kruiken in de winkels van Albert Heijn en Mitra verkocht voor het bedrag van €7,60. Ook zal het te koop zijn in de brouwerijwinkel van de Hertog Jan Brouwerij.

Geniet & Geef

Stichting Geniet & Geef is trots op de omvang die de actie aanneemt. Initiator Gaius Voûte: ‘’ We zijn blij met de samenwerking met Hertog Jan. Het blijkt dat horecaondernemers graag ‘Het Elfde Gebod’ weer gaan schenken en door de samenwerking met Albert Heijn en Mitra zijn we in staat om in een keer de omvang van deze actie te verdubbelen. Dat komt uiteindelijk ten goede aan KiKa en daar zijn wij bijzonder trots op.’’
‘Het Elfde Gebod’ is verkrijgbaar op de tap van meer dan 160 Nederlandse cafés. Vanaf nu is het bier in gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij Albert Heijn en Mitra.

 

‘Prachtige gelegenheid om klassieker weer te brouwen’

Hertog Jan vindt het een eer en mooie gelegenheid om de bierliefhebber opnieuw te laten genieten van een beroemde klassieker waarvan de opbrengsten ten goede komen aan KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. ‘Het Elfde Gebod’ is een goudblond bier van hoge gisting en bevat 7% alcohol.

Het Elfde Gebod

De brouwers van Hertog Jan gaan het bier volledig volgens het bijzondere recept dat dateert uit de jaren ‘90 brouwen. Door dezelfde receptuur te gebruiken en te brouwen in de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, zal ‘Het Elfde Gebod’ weer exact smaken zoals toen. Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “Het bier was erg geliefd en we krijgen nog geregeld de vraag of ‘Het Elfde Gebod’ ooit nog terugkomt op de markt. De samenwerking met Stichting Geniet & Geef is voor ons het mooiste moment om aan dit verzoek gehoor te geven. ‘Het Elfde Gebod’ staat voor ‘Gij zult genieten’ en deze keer zal iedereen nog net iets meer genieten dan normaal, in de wetenschap dat je met ieder glas een donatie doet aan KiKa.’

 

The post Het Elfde Gebod van start met 1400 euro voor eerste glas appeared first on Bierista.


Amstel Bier start nieuwe campagne over proostnamen

$
0
0

Amstel Bier staat sinds jaar en dag voor vriendschap. Maar weinig mensen weten waarom dat is. De link tussen vriendschap en Amstel is er al vanaf de start van de brouwerij.

Proostnamen

De oprichters van Amstel waren namelijk twee goede vrienden, die vonden dat er in 1870 geen bier goed genoeg was voor hun avonden samen. Daarom besloten zij samen bier te brouwen. In de nieuwste Amstel commercial ‘Proostnamen’ wordt dit unieke vriendschapsverhaal verteld.

Perfecte bier

De commercial neemt je mee terug in de tijd, waar het verhaal van Amstel Bier begon. Amstel Bier werd opgericht in 1870 door de vrienden Charles de Pesters en Johannes van Marwijk Kooy. Ze besloten zelf het perfecte bier te brouwen. Zodat niet alleen op hun vriendschap maar ook op die van vele anderen met het bijzondere Amstel Bier geproost kan worden.

Mannenvriendschap

Bram Westenbrink, Marketing Directeur: “De nieuwste Amstel commercial vertelt het verhaal van de twee goede vrienden die Amstel hebben opgericht, maar laat ook zien wat mannenvriendschap zo bijzonder maakt. Een unieke insight: vrienden proosten op een heel eigen manier…”

Bekijk de commercial

 

Amstel commercial - Proostnamen

Amstel commercial – Proostnamen

Amstel commercial - Proostnamen

Amstel commercial – Proostnamen

The post Amstel Bier start nieuwe campagne over proostnamen appeared first on Bierista.

Geen Heineken voor Formule 1-legende Jackie Stewart

$
0
0

Toen Heineken in juni bekend maakte in de Formule 1 te stappen, waren er gelijk kritische geluiden te horen. Bier en Formule 1 gaat dat wel samen? Natuurlijk gaat dat samen! Met de nieuwe commercial bewijst Heineken dat het verantwoordelijk neemt.

In de reclamespot is de legendarische coureur Jacky Stewart te zien. Je ziet de racelegende in zijn hoogtijdagen. Aan het eind van de video is de nog immer sportieve Stewart te zien. Geen Heineken deze keer voor deze levende legende, want hij moet nog rijden …

De commercial sluit naadloos aan bij de Formule 1-avonturen van Heineken. Al is de boodschap wat betuttelend, het is wel belangrijk dat een grote sponsor als Heineken een duidelijk statement maakt. En de manier waarop ze dat doen is best te pruimen.

The post Geen Heineken voor Formule 1-legende Jackie Stewart appeared first on Bierista.

Blog Rianne Joosse: Met het PINT keurmerk in mijn achterhoofd

$
0
0

Zelfs tijdens mijn vakantie laat PINT me niet los, geen enkel probleem, het levert me ook heel bijzondere ontmoetingen op. Zo zijn we bijzonder hartelijk ontvangen bij Barley, een brouwerij vlakbij Cagliari (Sardinië), kijk ik al uit naar een hernieuwde kennismaking met Giovanni van Del Ducato en natuurlijk zullen we bij Bruno bij Toccalmatto langsgaan.

Die staat al ‘standaard’ op ons to-do-lijstje als ik in Italie ben. Op dit moment breng ik mijn verplichte rusttijd (een enkelblessure die maar niet wil genezen) door bij Tujipa, een café vlakbij de haven van Olbia – waar we vannacht de boot terugnemen naar Genua – de 2 weken Sardinië zitten er helaas op.

Nu we met PINT – het bestuur en een flink aantal keurmeesters – keihard werken aan de keuringen van de genomineerde horecazaken, kijk ik toch elke keer met die PINT-bril naar de locaties die ik bezoek. En hier is een Gouden label zonder meer op zijn plaats! Van alle tapbieren wordt zonder dat ik erom hoefde te vragen, een korte smaakbeschrijving gegeven. Van de indrukwekkende hoeveelheid flessenbier wordt eerst door een aantal korte vragen een selectie vastgesteld: Ik wil bieren van Sardinië.

De verschillende brouwers worden kort beschreven en dan komt op basis van mijn antwoorden een brouwerij naar voren: Marduk, een kleine brouwerij uit Irgoli . Hiervan zijn 3 van de 4 bieren op voorraad, die me gelijk worden getoond (flessen uit een ‘keldertemperatuur-la’). Ik kies de American IPA. Mijn partner – die even nog geen alcohol wil drinken – er moet nog gereden worden – krijgt eenzelfde behandeling als hij vraagt om iets zonder alcohol. Een uitgebreide keuze, met veel aandacht voor de niet-standaard-frisdranken. Hij kiest uiteindelijk voor een Baladin Spuma Nera (een op chinotto lijkende frisdrank – eigenlijk de voorloper daarvan).

Foodpairing

Als de drankjes aan tafel worden geserveerd krijgen we ook elk nog een folder met informatie over de beide brouwerijen, – ja, Baladin is een brouwerij die ook frisdranken maakt! – hun bieren/dranken en suggesties voor food-pairing, op die manier kunnen we alle, in rap Italiaans gegeven informatie, nog eens in zowel Italiaans als Engels nalezen.

Slimme marketing of gewoon klantvriendelijk?

Terwijl ik hier zit te schrijven wordt er een nieuw vat aangeslagen en – op basis van mijn eerdere keuzes – komt de eigenaar me een proefglas brengen… een heerlijke Pale Ale – dat wordt mijn volgende!…. Slimme marketing of gewoon klantvriendelijk? Maakt mij even niet uit – dat het werkt is me duidelijk!

Straks gaat de keuken open en is er een kleine kaart – Pure burgers (altijd goed met bier!) en enkele pasta’s met zeefruit 😉 logisch als je op steenworp afstand van een haven zit. Meer moet dat niet zijn – toch?!

Rianne Joosse
Voorzitter PINT

The post Blog Rianne Joosse: Met het PINT keurmerk in mijn achterhoofd appeared first on Bierista.

Van houten vaten tot een houten kop; het nieuwe Bier!Magazine is uit

$
0
0

Het nieuwe Bier!Magazine is uit. De najaarseditie kreeg het thema ‘Hout’ mee. Natuurlijk wordt er dan veel aandacht besteed aan bier laten rijpen op houten vaten, maar hout is zoveel meer omvatten dan alleen houten vaten. Hoofdredacteur Fedor Vogel geeft het al aan in zijn voorwoord: Het hou(d)t niet op!

In de nieuwe editie van Bier!Magazine staan weer tal van prachtige verhalen en reportages. Deze leesartikelen worden afgewisseld met korte nieuwsberichten en veel praktische tips. Bier!Magazine is een onmisbare informatiebron voor de echte bierliefhebbers.

Inzicht in de materie

Bierkenner Henri Reuchlin legt op informatieve wijze uit wat er mogelijk is met bier en hout. Na het lezen van zijn artikel heb je meer inzicht in de materie. Dit komt mede dankzij de geïnterviewde brouwers zoals Ronald Mengerink van de Dochter van de Korenaar, Robert Uyleman van ’t Uiltje en Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company. Ook informatief, maar iets meer met een knipoog is het verhaal van Reuchlin over ‘De Houten Kop’, ofwel de kater.

25 jaar Quadrupel

Lodewijk Swinkels, brouwmeester bij trappistenbrouwerij De Koningshoeven, vertelt over 25 jaar LaTrappe Quadrupel. En Hommeles in hoptuin is het bewijs dat de hopteelt in ons land aan een opmars bezig is. Dit en nog veel meer lees je in het najaarsnummer van Bier!Magazine. Voor slechts € 23,50 ben je abonnee en krijg je vier nummer thuis gestuurd. En dat niet alleen, je krijgt ook de Nationale Bierkaart, die je korting geeft op bieren en bierige zaken. Meld je hier aan als abonnee.

The post Van houten vaten tot een houten kop; het nieuwe Bier!Magazine is uit appeared first on Bierista.

Kom ontdekken op The Amsterdam Beerfair

$
0
0

Het marineterrein in hartje Amsterdam is in het weekend van 16 tot en met 18 september het toneel van de eerste editie van The Amsterdam Beerfair (TAB). Op dit internationale bierfestival staat ontdekken centraal.

Bekende én onbekende brouwers uit binnen- en buitenland komen bij elkaar om bezoekers te laten genieten van bijzondere bieren. Het is bovendien dé kans om te ontdekken wat zich achter de muren van het voormalige marinecomplex allemaal afspeelt.

Live bier brouwen

Behalve bijzondere brouwers, zoals Anchor Brewing uit de VS en White Pony uit Italië, maakt de chef van Pension Homeland een menu met bier-spijs combinaties en wordt het hele weekend live bier gebrouwen. Vanzelfsprekend is er ook muziek.

Over het terrein

De poorten van het marineterrein zijn ruim 360 jaar gesloten en bewaakt geweest. De marine trekt zich nu geleidelijk terug van het terrein en steeds meer mensen weten de weg te vinden naar deze groene plek midden in de stad. Het hart van het marineterrein wordt gevormd door Pension Homeland, de voormalige officiersmess. Pension Homeland is de thuisbasis van de Homeland Brewery.

The Amsterdam Beerfair wordt georganiseerd door de stichting Homeland Brew Fair.

 

The post Kom ontdekken op The Amsterdam Beerfair appeared first on Bierista.

Hertog Jan Vatgerijpt: smaakexpeditie langs verschillende vaten

$
0
0

In de kelder van Hertog Jan in Arcen is een bijzonder smaakavontuur gaande. Het kroonjuweel van Hertog Jan – de Grand Prestige – ligt op een nieuwe manier te rijpen. De uitkomst van dit avontuur – Hertog Jan Vatgerijpt -wordt met spanning bekeken. Een aantal smaakexperts, waaronder Bierista, gaat mee op expeditie.

Rijpingsproces

Het smaakavontuur werd eind augustus aangekondigd door middel van een bijzondere persoonlijke uitnodiging van Gerard van den Broek, meesterbrouwer van Hertog Jan. In de uitnodiging werd een tipje van de sluier opgelicht. Gerard had het over ‘ons mooiste bier’ en ‘rijpingsproces’. Als je dan een houten kaart krijgt, dan is de optelsom snel gemaakt.

Hertog Jan Vatgerijpt

Dit weekend werden de vermoedens bevestigd. Een speciale koerier meldde zich met een fraaie houten kist met het opschrift ‘Hertog Jan Vatgerijpt’. Snel de kist open gemaakt en de inhoud bestudeerd. Twee sierlijke tulpvormige proefglaasjes liggen uitnodigend te wachten om gebruikt te worden. Daarnaast twee bijzondere flesjes met een kurk en een label om de hals. Het ziet er schitterend uit en geeft het gevoel dat we met echt iets exclusiefs in handen hebben.

Jim Beam Bourbon

De flesjes hebben iets laboratoriumachtigs. Het versterkt de beleving van ‘het smaakexperiment’. De label om de hals van het eerste flesje vertelt dat we te maken hebben met gerstewijn van hoge gisting, een ongefilterde Hertog Jan Prestige met 10% alcohol. Het andere flesjes bevat dezelfde Hertog Jan Grand Prestige. Alleen dit kroonjuweel heeft drie maanden gerijpt op een 2-6 jaar oud Bourbonvat. Dit vat is afkomstig uit Amerika en behoorde toe aan het whiskymerk Jim Beam. Het label vermeldt meer over het hout dat is waarvan het vat is gemaakt: ‘Amerikaanse Witte Eik (Quercus Alba).

Smaakverschillen

De aanblik van de inhoud van dit houten kistje schept hoge verwachtingen. Reikhalzend kijk ik al uit naar de proeverij halverwege deze maand in de kelders van Hertog Jan. Daar gaat een aantal Nederlandse bierexperts samen met Gerard van den Broek op smaakavontuur. Tijdens de proeverij staan bieren op het programma die drie maanden hebben gerijpt op verschillende vaten. Het wordt een mooie uitdaging om de smaakverschillen veroorzaakt door de vaten met andere herkomst in kaart te brengen.

Negen maanden

Na deze proeverij volgen nog twee sessies om niet alleen de effecten van de verschillende vaten te proeven, maar ook wat tijd met het bier doet. Tijdens de eerste proefsessie heeft het bier drie maanden gerijpt. Er wordt opnieuw geproefd na zes en acht maanden. De brouwmeester verwacht dat na negen maanden zijn Grand Prestige Vatgerijpt het smaakhoogtepunt heeft bereikt. Als dat blijkt te kloppen worden de flessen gebotteld en kunnen alle bierliefhebbers van februari, maart genieten van iets heel bijzonders.

Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig over hoe de Grand Prestige Vatgerijpt smaakt ten opzichte van de ongefilterde ‘standaard’ Grand Prestige. Hierover snel meer …

(door: Alain Schepers)

The post Hertog Jan Vatgerijpt: smaakexpeditie langs verschillende vaten appeared first on Bierista.

Schuim #2, dorstopwekkend leesvoer voor bierliefhebbers

$
0
0

Het tweede nummer van Schuim is uit. Het magazine voor de drinker en de brouwer bevat net als het eerste nummer veel interessante en leuke wetenswaardigheden over bier. 

Schuim heeft een zeer gevarieerde inhoud. Opvallend is ook de aandacht die is geschonken aan het uiterlijk. De cover en de papiersoort zijn met zorg gekozen. Vormgeving en fotografie verraden veel passie en vakmanschap.

Winnende brouwers

In dit tweede nummer van Schuim – oplage van 7500 exemplaren – wordt aandacht besteed aan succesvolle thuisbrouwers. Onder meer Niels Bosman en Dennis Pancras, de winnaars van de laatste Brand Bierbrouwwedstrijd vertellen over hun ervaringen. De Amsterdamse brouwerij De Prael staat in volop in the picture in deze uitgave. Een aantal bierliefhebbers heeft de bieren onder de loep genomen.

Water in de mond

Water is het belangrijkste bestanddeel van bier. Interessant om daar meer over te weten. Twee pagina’s vol waterfeiten zorgen voor extra bierkennis. Bier en spijs krijgt veel aandacht, net als biercocktails, die fotografisch zo zijn vastgelegd, dat het water in je mond loopt bij het openslaan van de pagina’s. Reportages, columns, een strip, rubrieken als ‘Zes vragen aan’, een bijzonder achtergrondverhaal; Schuim bevat 100 pagina’s dorstopwekkend leesplezier voor elke bierliefhebber.

Ontdekkende bierliefhebbers

Gijsbert Raadgever, hoofdredacteur van Schuim, is trots op de tweede uitgave. “We hebben veel leuke reacties gekregen op het eerste nummer. Met die feedback zijn we aan de slag gegaan voor nummer 2. Ik denk dat we erin geslaagd zijn een magazine neer te leggen, die de wat gevorderde bierliefhebbers aanspreekt, maar zeer zeker ook de liefhebbers – de echte ontdekkers – die nog niet zo veel kennis en ervaring op biergebied hebben. Juist deze mensen willen met praktische informatie meer vertellen over de talloze mogelijkheden van de mooiste drank ter wereld.”

Verkrijgbaar

Schuim is verkrijgbaar bij de betere bierwinkels. Meest praktische is natuurlijk om een abonnement te nemen. Voor € 34,50 per jaar krijg je vier nummers toegestuurd. Je kunt via schuimmagazine.nl ook losse nummers bestellen. Je betaalt dan € 9,95 per uitgave, exclusief verzendkosten.

The post Schuim #2, dorstopwekkend leesvoer voor bierliefhebbers appeared first on Bierista.


Hertog Jan legt kroonjuweel Grand Prestige op houten vaten

$
0
0

Hertog Jan heeft wat nieuws. De bierbrouwer uit Arcen gaat houtgelagerde bieren op de markt brengen. Het kroonjuweel – de Grand Prestige –  rijpt negen maanden in cognac-, bourbon- en portvaten en wordt volgend voorjaar onder de naam ‘Hertog Jan Vatgerijpt’ op de markt gebracht.

Grand Prestige is een bier dat zich goed leent om op te leggen, net als bijna veel wijnen gebeurt. De smaak wordt rijker met de jaren en krijgt het karakter van een portwijn. Nu wordt het bier ook in vaten bewaard, waarin eerder cognac, port en bourbon te rijpen lag. Hierdoor ontwikkelt de smaak van de Grand Prestige zich op basis van houtaroma’s en krijgt het aroma’s mee van de ‘vorige bewoners’ van het vat. Fijnproevers in Nederland krijgen in februari 2017 voor het eerst de kans om de variaties in rijpingssmaken van de verschillende vaten naast elkaar te proeven.

Goose Island

Het is bijzonder dat op deze schaal bier van hoge kwaliteit op verschillende vaten wordt gerijpt. Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “We zijn bij Hertog Jan een avontuur aangegaan, maar natuurlijk niet zonder gedegen voorbereiding. We hebben kennis opgedaan bij onze collega’s van Goose Island in Chicago, die pionier zijn op het gebied van rijpen op vaten. Daarnaast is er een speciaal systeem ontwikkeld om de vaten te vullen zodat we een constante biersmaak kunnen garanderen.”

Rijpingscondities

Het rijpen van bieren wint de afgelopen jaren aan populariteit. Het rijpingsproces is echter geen kwestie van het vullen van de vaten en wachten tot er iets gaat gebeuren. De rijpingscondities zoals temperatuur, zuurstof, licht en vochtigheid moeten nauwgezet worden gevolgd. Hertog Jan heeft hiervoor de expertise van de brouwers van Goose Island benut. De brouwerij in Chicago is pionier op het gebied van het rijpen van bier opvat. Al in 1992 presenteerde Goose Island Bourbon County Stout, een imperial stout die is gerijpt in bourbon vaten.

Bierista_Hertog_Jan_Vatgerijpt_Arcen.003

Kennis en kunde

Meesterbrouwer Gerard: “Wil je gericht toewerken naar een bepaalde kwaliteit dan kan dat, echter daar is kennis en kunde voor nodig. Goose Island heeft inmiddels een zeer complex programma waarin zij jaarlijks op meer dan 20.000 vaten bier laten rijpen. In leer bij de meesters heb ik de kennis opgedaan en deze aangevuld met eigen ideeën zoals het ontwerp van een vulsysteem.”

Innovatief vulsysteem

De brouwers van Hertog Jan is er alles aan gelegen dat het bier aan de kwaliteit- en veiligheidseisen voldoet. Het vullen van houten vaten wordt vaak met de hand of met slangen gedaan. Echter het risico van zuurstofopname is wel groter, waardoor het bier kan oxideren wat ten koste gaat van de smaak en kwaliteit. Om het risico van die zuurstofopname onder controle te houden heeft de brouwerij een eigen volautomatisch vulsysteem ontwikkeld dat met koolzuurgas het zuurstof uit het vat verdrijft. Van dit systeem is er maar één op de wereld.

 Invloeden micro-omgeving

Meesterbrouwer Gerard proeft iedere maand de drie varianten en controleert de status van de rijping, denk aan het zuur-, alcohol en suikergehalte. “Ieder houten vat heeft zijn eigen specifieke micro-omgeving en een eigen historie. De verschillende jaargangen van de bourbon, cognac en port zorgen voor verschillende aroma’s en daarmee een eigen smaakpotentie,” vertelt Gerard. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. “Een schimmel of bacterie kan een infectie veroorzaken waardoor het bier niet aan de eisen voldoet.”

Smaakpotentie van een klasse wijn

Het bier heeft inmiddels drie maanden kunnen rijpen. Meesterbrouwer Gerard vertelt dat de smaakontwikkeling goed verloopt. “De cognac, whisky en port zorgen al voor een palet aan verschillende aroma’s en smaken. Het hout geeft in het bier smaaktonen van bijvoorbeeld karamel, vanille en kokosnoot. Als het bier zich zo blijft ontwikkelen heeft het aan tafel net zoveel smaakpotentie als een klassewijn of een zacht digestief.”

Lees ook: Smaakexpeditie langs houten vaten

Hertog Jan Vatgerijpt

Gerard van den Broek straalt voor zijn met Grand Prestige gevulde vaten

Bierista_Hertog_Jan_Vatgerijpt_Arcen.004 Bierista_Hertog_Jan_Vatgerijpt_Arcen.003 Bierista_Hertog_Jan_Vatgerijpt_Arcen.002

The post Hertog Jan legt kroonjuweel Grand Prestige op houten vaten appeared first on Bierista.

Duits & Lauret en Bronckhorster Brewing Company in de prijzen

$
0
0

Goed nieuws uit Japan. Twee Nederlandse brouwerijen zijn in de prijzen gevallen tijdens de Japan Craft Beer Cup. Duits & Lauret won een bronzen medaille met de houtgerijpte rook dubbelbock. Bronckhorster Brewing Company kreeg goud voor de ALTernative.

Duits & Lauret

Marco Lauret van Duits & Lauret is zeer tevreden met de bronzen medaille voor de houtgerijpte rook dubbelbock in de categorie ‘Rook’. Dit bier is zeer complex en is volledig in balans. En dat valt niet mee als je met rooksmaken én houtrijping werkt. Het is dan ook niet voor het eerst dat de houtgerijpte rook dubbelbock in de prijzen viel. Ook tijdens het PINT Bockbierfestival, bij de Brussels Beer Challenge en de Dutch Beer Challenge veroverde dit bier eremetaal.

Bronckhorster

Ook Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company is blij met de berichten uit Japan. Vorig jaar oogstte de brouwerij ook al eremetaal in Japan. Internationaal jurylid Jos Brouwer reikte bij thuiskomst de prijzen uit aan Steve Gammage en aan Alexandre Bazzo van Cervejaria Bamberg, die op dat moment te gast was in Bronckhorst voor een collaboration met Steve. Die samenwerking was de ALTernative, het bier dat nu goud gewonnen heeft.

 

The post Duits & Lauret en Bronckhorster Brewing Company in de prijzen appeared first on Bierista.

Nederlands succes bij World Beer Awards

$
0
0

Eens per jaar wordt ’s wereld beste bier gekozen. Het moment van de bekendmaking van het allerbeste bier ter wereld is nabij. Dit weekend werden de acht finalisten van de World Beer Awards bekend gemaakt. Onder de finalisten twee bieren met een Nederlands tintje. Affligem (Heineken) en Rodenbach (Bavaria) zijn nog in de strijd.

Maar er was meer goed Nederlands nieuws te melden. Zo werd The Dutch Bargain uit het Zeeuwse Groede verkozen tot ’s werelds beste Belgian Style Strong. Jopen Adriaan Witbier kreeg het predikaat ’s wereld beste Belgian Style Wheatbeer  en Koud Vuur van het Groningse Bax Bier werd ’s werelds beste Smoked Flavoured Beer.

De verkiezing van de World Beer Awards gaat over verschillende ronden. Uit honderden en honderden inzendingen zijn nu nog acht kandidaten over voor de titel “Beste bier ter wereld’. Het is een beetje ingewikkeld, maar deze acht bieren zijn winnaars van de hoofdcategorieën. De winnaar van de hoofdcategorie werd verkozen boven winnaars van andere bierstijlen, die ook tot de hoofdcategorie gerekend worden. Bent u daar nog? Even een voorbeeld …

Pale Ale – Affligem Blond

In de hoofdcategorie World’s Best Pale Ale is Affligem Blond de winnaar. Dit bier gaat door naar de finale. In dezelfde hoofdcategorie Pale Ale werd The Dutch Bargain gekozen als World’s Best Belgian Style Strong. Dit bier werd net even iets minder beoordeeld als de Affligem Blond, waardoor The Dutch Bargain zich World’s Best Belgian Style Strong mag noemen. Maar daar blijft het bij. Dit bier dingt in tegenstelling tot Affligem niet mee naar de titel Beste Bier van de Wereld.

Dark Beer – Mirror Mirror

In de categorie World’s Best Dark Beer won Mirror Mirror van de Amerikaanse brouwerij Deschutes (Oregon).  In deze categorie sleepte Rodenbach Vintage de titel World’s Best Oud Bruin binnen.

Flavoured Beer – Rodenbach Caratère

Het alom gewaardeerde bier Rodenbach Caractère, behorende tot het Bavaria-portfolio, werd verkozen tot World’s Best Flavoured Beer. Wie weet is dit wel het allerbeste bier ter wereld. In deze hoofdcategorie sleepte Bax Bier met Koud Vuur de titel World’s Best Smoked Flavoured Beer binnen. Een andere winnaar in deze klasse is de Gouden Carolus Indulgence. Dit bier draagt komend jaar de titel World’s Best Spirit Flavoured Beer.

Lager – Hausen Dunkel

In de hoofdcategorie Lager ging de hoogste eer naar de Hausen Dunkel. Deze donkere lager komt van brouwerij Hausenbier uit Brazilië.

Sour – Oud Beersel Oude Gueuze

De Belgen hebben een eer hoog te houden in de hoofdcategorie zure bieren. Dat deden ze met verve. Niet verrassend was de winnaar Oud Beersel Oude Gueuze

Speciality – St. Feuillien Grisette

De hoofdcategorie Specialty bevat een vijftal winnaars. Het beste bier uit deze hoofdcategorie is de St. Feuillien Grisette Blonde Sans Gluten Bio.

Stout & Porter – La Voie Maltee La Criminelle

Een Canadese winnaar in de hoofdcategorie World’s Best Stout & Porter. Het is de La Voie Maltee La Criminelle, een imperial stout met 9,5% alcohol op de teller. Misschien is dit straks wel het allerbeste bier ter wereld.

Wheat Beer – Hoepfner Hefeweizen

Adriaan Witbier van de Haarlemse brouwerij Jopen schopte het tot winnaar in de categorie World’s Best Belgian Style Wheatbeer. In de hoofdcategorie Wheat Beers moest Jopen echter de Duitse brouwerij Hoepfner met de Hefeweizen voor laten gaan. Deze Duitse Weizen staat in de grote finale.

Binnenkort volgt de bekendmaking van World’s Best Beer over alle categorieën. Daar zijn we als Bierista natuurlijk bij. Wil je alle winnaars van dit jaar tot nu toe terug zien? Kijk dan op de site van de World Beer Awards.

The post Nederlands succes bij World Beer Awards appeared first on Bierista.

Heineken Biertegoed verbindt retail en horeca

$
0
0

Heineken introduceert ‘Heineken Biertegoed’, een vernieuwend programma waarmee bierliefhebbers Heineken horecazaken in Nederland kunnen ontdekken.

Speciale app

Bij aankoop van Heineken producten met Biertegoed in de supermarkt kunnen consumenten de code op de verpakking activeren in de Heineken Biertegoed app. Het tegoed kan daarna verzilverd worden voor een vers getapt Heineken biertje bij deelnemende horecalocaties in heel Nederland.

2000 horecazaken

Met Biertegoed biedt Heineken Nederlandse bierdrinkers tips en inspiratie, heeft de supermarkt een innovatieve promotie en worden horecaondernemers geholpen om (nieuwe) gasten naar hun bar te krijgen. Bij de start nemen al ruim 2000 horecagelegenheden deel aan Heineken Biertegoed.

Verbinding retail-horeca

Bram Westenbrink, Marketing Directeur Heineken Nederland: “Met Heineken Biertegoed willen we voor het eerst het horeca- en retailkanaal direct met elkaar verbinden. Met dit programma laten we bierliefhebbers die Heineken met Biertegoed in de supermarkt kopen ook de rijke wereld van de Heineken horecazaken ontdekken. Naast de mogelijkheid om het Heineken Biertegoed aan de bar te verzilveren, geven we consumenten met de Biertegoed app ook persoonlijke en locatiegebonden tips over mooie horecalocaties die aan het programma deelnemen. Op de app is allerlei informatie te vinden over de aangesloten kroegen. Zo kunnen bierliefhebbers samen met vrienden nieuwe cafés ontdekken en daar genieten van een mooi vers getapt glas Heineken.”

Open Your World

Evelien Sanders, Directeur Retail Heineken Nederland: “We kijken altijd hoe we op eigentijdse, typische Heineken-wijze waarde kunnen toevoegen voor onze business partners en consumenten. Heineken Biertegoed is daar een goed voorbeeld van. Door middel van de aankoop van Heineken-producten in het retailkanaal nodigen we mensen uit er op uit te trekken en ook een heerlijk, vers getapt Heineken biertje in de horeca te drinken. Een mooie invulling van het Heineken ‘Open Your World’ thema en een goed voorbeeld van hoe innovatieve activaties in retail en horeca elkaar kunnen versterken.”

De volgende stap

Geert Minnart, Directeur Horeca Heineken Nederland: “We zetten met Heineken Biertegoed de volgende stap in de service die wij bieden aan horeca-ondernemers en bouwen een brug voor klanten tussen retail en horeca. Hiermee helpen we bareigenaren en horecaondernemers door klanten naar hun bar te trekken. Ondernemers kunnen tegelijkertijd via hun eigen pagina in de app direct met consumenten communiceren, door bijvoorbeeld te laten weten dat er live voetbalwedstrijden worden uitgezonden. De horeca heeft heel positief gereageerd op dit initiatief en met 2000 deelnemende horecazaken maken we een vliegende start met het Heineken Biertegoed programma.”

Codes

Heineken Biertegoed wordt vanaf nu verkocht bij het 24×30 cl krat. Binnenkort zullen ook de belangrijkste verpakkingen van Heineken (6-pack 33/50cl blik en 6/12-pack 25cl mono) worden voorzien van codes. De hoogte van het tegoed is afhankelijk van het soort verpakking. Na aankoop voer je de code van de verpakking in op de Heineken Biertegoed app en de app onthoudt direct hoeveel tegoed je hebt.Consumenten kunnen per dag maximaal twee biertjes per persoon bestellen via de app. Ook wordt in de app aandacht besteed aan het belang van verantwoorde alcoholconsumptie.

De Heineken Biertegoed app is gratis verkrijgbaar in iTunes en Google Play, in de app staat een overzicht van de horecalocaties waar Heineken Biertegoed  verzilverd kan worden.

 

The post Heineken Biertegoed verbindt retail en horeca appeared first on Bierista.

De Oude Wacht tapt de eerste Brand Dubbelbock

$
0
0

De Brand Bierbrouwerij presenteerde donderdag haar Brand Dubbelbock 2016 in Café de Oude Wacht. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, sloot samen met commercieel directeur, Robbert Klaver en eigenaren Bert de Kleuver en Eddy de Boer het eerste fust aan onder toeziend oog van een grote groep Brand Dubbelbock liefhebbers. In 1955 werd de Oude Wacht geopend door Freddy Heineken en is met trots al jarenlang een Brand Proeflokaal.

Op donderdag 22 september werd de Bockbierronde, hét bockbierevenement van het hoge noorden, voor de 11e keer georganiseerd in Groningen. Traditiegetrouw wordt het eerste fust Dubbelbock in Café de Oude Wacht aangeslagen. Dit jaar was daar voor het eerst ook de landelijke lancering voor Brand Dubbelbock, waardoor het extra gezellig was in café de Oude Wacht.

In een grote optocht werd het eerste fust Brand Dubbelbock van 2016 van Café de Sleutel naar Café de Oude Wacht gebracht. De stoet vertrok onder begeleiding van de Groningse AMF jazzband vanaf de Noorderhaven naar Café de Oude Wacht op het Zuiderdiep. Hier werd onder grote belangstelling van Bockbier liefhebbers de stoet ontvangen.

Eerst fust

Na aankomst werd het eerste fust aangeslagen door Hans Nijland en Robbert Klaver samen met afgevaardigden van de Brand Bierbrouwerij en de eigenaren van de Oude Wacht. Bert de Kleuver en Eddy de Boer van Café de Oude Wacht zijn met hun café al  jaren een Brand Proeflokaal en zijn trots het eerste fust te mogen aanslaan. Bert: “We organiseren jaarlijks een Dubbelbock evenement en kijken daar altijd met smart naar uit. Wij vinden het dan ook een grote eer en ontzettend leuk dat het eerste fust Brand Dubbelbock van dit jaar bij ons geschonken wordt.”

Brand Dubbelbock

De Dubbelbock dankt zijn rijke en robuuste smaak aan de dubbele rijping, tot wel twee keer langer dan een pilsener. De bijzondere blend van gebrande moutsoorten geeft Dubbelbock een prachtige, robijnrode kleur. Dit bier is door zijn krachtige, gebrande karamelaroma’s een echt herfstbier.

The post De Oude Wacht tapt de eerste Brand Dubbelbock appeared first on Bierista.

The Flying Dutchman landt in Nederland

$
0
0

The Flying Dutchman landt in Nederland. Twee bieren van de brouwerij zijn vanaf nu te koop bij ruim tachtig Albert Heijn-winkels in de Randstad. Nomad-brouwer Ronald de Waal kijkt vol spanning uit hoe zijn bieren in zijn geboorteland worden ontvangen.

Ronald de Waal noemt zichzelf nomad- of gipsy-brouwer. Met zijn merk The Flying Dutchman brengt hij sinds een jaar een achttal bieren op de markt. Ronald woont net buiten Helsinki in Finland. Zijn bieren zijn gebrouwen in België. Tot nu toe waren zijn bieren vooral verkrijgbaar in Scandinavië en Duitsland, maar nog niet in Nederland.

Albert Heijn

Albert Heijn heeft nu twee bieren in het assortiment opgenomen. Tree Hugging Wood Chopping Mother Nature Loving IPA en de Flip Flopped White Socked Strong Hopped White IPA zijn de twee bieren die vanaf nu in de schappen te vinden zijn van de tachtig grootste Albert Heijns in de Randstad.

World Beer Awards

The Flying Dutchman gooide diit jaar hoge ogen tijdens de prestigieuze World Beer Award-verkiezing. Tree Hugging Wood Chopping Mother Nature Loving IPA werd gekozen tot landwinnaar. Omdat dit bier in België gebrouwen is, mag dit bier zich de beste IPA van België noemen.

Review White IPA

The Flying Dutchman
Flip flopped white socked strong hopped white IPA
5,5% alc.
55 EBU
Energy per 100 ml: 48 kcal, 200 kJ

Ingrediënten: Water, gist, hop, gerstemout, tarwemout, haver, suiker, sinaasappelschil, koriander en jeneverbes

Deze White IPA is een crossover tussen twee stijlen: witbier en een IPA. De invloed van het witbier komt uit de tarwemout en de koriander. De IPA staat vooral bekend vanwege zijn weelderige hopgebruik. De brouwer gebruikte hier vier verschillende soorten: Centennial, Cascade, Equinox en Citra. Daarnaast werden ook nog jeneverbessen toegevoegd. Ondanks dit scala aan ingrediënten is de brouwer er in geslaagd een fris, krachtig en gebalanceerd bier te brouwen.

Onder de dikke witte schuimkraag gaat een goudgeel, licht mistig bier schuil. De aroma’s zitten vol fruit, denk aan citrusfruit, grapefruit, maar ook aan meer tropische soorten als ananas. Behalve fruit bevat dit bier ook spicy aroma’s, zoals zwarte peper.

De smaak is fris, fruitig en dankzij de flinke hoeveelheid hop ook krachtig, zonder echte harde bitters. De fruitige nasmaak blijft vrij lang hangen. Het alcoholpercentage is met 5,5% aan de lage kant en net als bij veel andere bieren van The Flying Dutchman heeft dit bier een verfijnde balans.

Waardering: 4,0 van 5 

door: Alain Schepers

 

The post The Flying Dutchman landt in Nederland appeared first on Bierista.

Vriendschap rode draad bij redesign Amstel Bier

$
0
0

Amstel Bier introduceert een nieuw design voor alle verpakkingen. De nieuwe look is een ode aan de rijke geschiedenis van het merk. In het ontwerp van het nieuwe design staat het verhaal van Amstel Bier centraal. 

Vriendschap

Amstel staat sinds jaar en dag voor vriendschap. De link tussen vriendschap en Amstel is er al vanaf de start van de brouwerij. De oprichters van Amstel waren namelijk twee goede vrienden, die vonden dat er in 1870 geen bier goed genoeg was voor hun avonden samen. Daarom besloten zij samen bier te brouwen. Dit was het begin van Amstel bier, dat sinds de oprichting nog steeds elke dag door én voor vriendschap wordt gebrouwen.

Johannes & Charles

Bram Westenbrink, Marketing Directeur: “In 1870 richtten Charles de Pesters en Johannes van Marwijk Kooy de Amstel Brouwerij op. Deze twee vrienden stonden aan de basis van de kwaliteit, smaak én het volle karakter van ons Amstel Bier, dat tegenwoordig in meer dan 90 landen gedronken wordt. We hebben de kenmerken van dit uit vriendschap gebrouwen volmout bier altijd gekoesterd. De rijke historie van Amstel is als inspiratiebron gebruikt voor dit nieuwe design en de uitstraling is verder in lijn gebracht met de hoge kwaliteit van het bier.”

Biljartballen

Alle verpakkingen van Amstel ondergaan een make-over. Het bekende rood-witte Amstel logo staat nog steeds centraal op alle verpakkingen. Charles en Johannes speelden graag biljart, de rode en witte bal zie je dan ook nog altijd terug in het Amstel logo. Daarnaast wordt de passie voor het brouwen, de kwaliteitstraditie én de vriendschap van de oprichters benadrukt op de nieuwe verpakkingen.

De introductie van het nieuwe design gaat gepaard met de nieuwe campagne ‘Uit vriendschap gebrouwen’. De nieuwe verpakkingen stromen vanaf deze week de markt in.

The post Vriendschap rode draad bij redesign Amstel Bier appeared first on Bierista.


Lindeboom terug naar klassiek recept Herfstbock

$
0
0

Herfstbockbier is het meest gewaardeerde seizoenbier in Nederland. Voor het brouwen van de nieuwste herfstbock zijn de brouwers van de Lindeboom Bierbrouwerij in de archieven gedoken. Het oorspronkelijke brouwprocedé herleeft met de Lindeboom Herfstbockbier editie 2016. 

Ondergistend

Herfstbockbieren zijn van oorsprong ondergistende bieren, gebrouwen volgens de zogenaamde ‘Beierse methode’. Aanvankelijk werd dit bier geïmporteerd in Nederland. Rond 1870 werd dit ondergistende bier ook in Nederland gebrouwen. Echter vanaf de beginjaren 80 van de vorige eeuw werd de herfstbock steeds vaker bovengistend gebrouwen. De oorzaak was het niet beheersen van de oorspronkelijke ‘Beierse methode’. Deze mooie biersoort verloor daarmee de afgelopen dertig jaar steeds meer zijn klassieke karakter. Lindeboom is van origine een klassieke, ondergistende bierbrouwerij en blijft met het brouwen van de ondergistende Herfstbock 2016 die traditie trouw.

Klassiek brouwrecept

De brouwers van Lindeboom hebben de ondergistende giststam van de Lindeboom Bierbrouwerij uit de zestiger jaren weten te achterhalen. De oude bereidingswijze van weleer is daarmee gestart. Lindeboom Herfstbock is gebrouwen volgens een klassiek brouwrecept met vijf verschillende speciaalmouten. Ten slotte heeft het bier een lange, koude ondergisting ondergaan met een lange, koude lagering van minimaal acht weken. Hiermee is de Lindeboom Herfstbock 2016 een klassieke herfstbock zoals oorspronkelijk bedoeld.

Pure smaak

Lindeboom Herfstbock 2016 is, met de pure smaak van vroeger, een aanwinst voor het bierlandschap. Vol met karakter van moutkaramel en een aangename moutzoetkracht in de nasmaak. De uitgebalanceerde aangename bitterheid is een genot, met een hang naar nog een glas. Een waar stukje brouwvakmanschap. Aldus de omschrijving van Lindeboom zelf.

Op Bierista.nl lees je binnenkort de onafhankelijke smaakomschrijving van deze herfstbock en vele andere bieren. Een reeks deskundigen proeft en beoordeelt bieren exclusief voor Bierista.nl. De reviews komen onder meer tot stand in samenwerking met leden van het Nederlands Gilde der Biersommeliers.

 

The post Lindeboom terug naar klassiek recept Herfstbock appeared first on Bierista.

Blog Rianne Joosse – Bierbeleven … foodpairing

$
0
0

Foodpairing. Een veelbesproken onderwerp de laatste dagen. En zeker een onderwerp dat het afgelopen jaar ruime belangstelling heeft gekregen. Daardoor zou je bijna vergeten dat het geen nieuw onderwerp is.

Bier culinair

Zo’n 5 jaar geleden ontdekte ik een boek “Bier Culinair” waarin gerenommeerde chefs – waaronder ook Jonnie Boer – gerechten combineerden met bier. Geen makkelijke recepten of een flesje dubbel bij je stoofvlees, maar hoogstandjes met niet direct gangbare bieren. Het maakte in mij in elk geval de biergenieter wakker. En die biergenieter is dat nog steeds. Ik geniet van het zoeken naar combinaties – en heus uit mijn keuken komen geen culinaire hoogstandjes – van eerlijke producten. Verse groentes, eerlijk vlees of vis en bieren van gepassioneerde brouwers. En ik geniet nog meer als ik – samen met mensen om me heen – kan proeven van geslaagde combinaties, ervaringen en ideeën kan uitwisselen.

Kunstige amuses

Ik ben daarom heel blij dat er steeds meer aandacht komt voor bier bij ons eten, of eten bij ons bier. Niet alleen door mooie kookboeken, maar ook door de horeca die van klein tot groot, zijn best doet om met een keur van gerechten – van een ‘eenvoudig’ stukje kaas en worst tot aan kunstige ‘amuses’ – van het bier een beleving te maken.

Bijzonder huwelijk

Een van de plekken waar ik graag geniet van die beleving is een bijzondere horecagelegenheid in Amsterdam. De filosofie van die zaak zit mooi verpakt in de naam, want bier houdt tenslotte echt van eten. En andersom – en dat bewijzen ze daar keer op keer. Dankzij de passie van de chef én de brouwer ontstaat een bijzonder huwelijk. Terwijl ik dit schrijf weet ik dat ik vanavond opnieuw getuige mag zijn van die passies. Ik verheug me op een fantastische avond maar heb wel geleerd in een eerdere ontmoeting dat ik niet te gretig moet zijn….

Italiaanse brouwer

Een aantal maanden geleden bestond het diner uit de passie van de vaste chef gecombineerd met die van een Italiaanse brouwer. Dat mondde uit in 4 mooie gerechten met 4 even mooie bieren. Ik ken de chef een beetje en weet dat zijn gerechten in hun geheel een bijzondere smaakbeleving geven, genieten dus… tenminste…

Verleidelijk

De spoom die ons werd voorgezet was prachtig gedecoreerd met een klein pepertje en een framboos.  En het geheel zag er zo verleidelijk uit dat ik me niet kon inhouden en iets te gretig van de framboos én het lieve kleine pepertje snoepte…. En ik ontdekte dat dat pepertje er wel lief uitzag maar een bijzonder krachtige dame bleek te zijn. Snel een hapje van het ijs dan om te blussen… ai, dat pakte helemaal verkeerd uit. Mijn glas water stond bij de hand maar ik weet uit ervaring dat blussen met water het alleen maar erger kan maken. Op dat moment hadden mijn tafelgenoten door wat er aan de hand was… hilariteit alom natuurlijk.

Schaaltje suiker

De chef werd er bij geroepen – terwijl de brouwer, die bij mij aan tafel zat het wel vermakelijk vond – en we zochten naar een oplossing. Die kwam in de vorm van een schaaltje suiker (sinaasappel of melk zijn ook goede remedies maar die waren niet voorhanden). Na enige tijd zakte mijn ongemak en halverwege het hoofdgerecht kon ik weer alles proeven. Na uitleg van de chef snap ik nu ook waarom het ijs niet werkte…. Het lieve pepertje was 24 uur in een deel van het bier gemarineerd en dat was weer gebruikt voor het ijs. En als je zo’n heerlijk gemarineerd pepertje aan een stokje prikt druppelt er natuurlijk ook nog een pittig sapje over het gerecht… in zijn totaliteit een geweldige combinatie!

Straks dus weer zo’n bijzondere avond – ik denk dat ik eerst maar rustig luister naar de uitleg van brouwer en chef 😉

Rianne Joosse
Voorzitter PINT

The post Blog Rianne Joosse – Bierbeleven … foodpairing appeared first on Bierista.

Gulpener IJsbock, doordrinkbare smaakbom

$
0
0

Gulpener heeft een nieuw bier geïntroduceerd. Gulpener IJsbock is nummer vier in de serie van speciale edities. De IJsbock is een krachtig en smaakvol bier dat gebrouwen is met vries-destillatie, een speciale techniek die zorgt voor concentraties van aroma’s en smaak. Dat willen we graag even testen!

Straf

Er gaan veel verschillende verhalen over hoe IJsbock is ontstaan. Eén van de leukste verhalen is dat in de winter van 1890 de leerling van een brouwersfamilie uit het Duitse plaatsje Kulmback per ongeluk een paar vaten Bockbier buiten liet staan. ’s Nachts vroor het dat het kraakte en de volgende dag trof de brouwmeester opengebarsten biervaten aan met een bevroren inhoud. Binnenin het ijs zat nog een bruine vloeistof. Voor straf moest de brouwersleerling dit opdrinken. Maar dat bleek geen straf. Tot grote verbazing van de brouwmeester en de leerling bleek de smaak fantastisch. Het was een krachtige en donkere IJsbock geworden.

Speciale edities

Gulpener IJsbock is het vierde bier in de serie van Speciale Edities. De eerste edities was Gulpener Verse Hop, de tweede Gulpener Plato 18.25 en de derde was De Zwarte Ruiter – Mestreechs Aajt. Net als zijn voorgangers is Gulpener IJsbock prachtige verpakt in een kartonnen geschenkverpakking. De kleuren licht- en donkerblauw geven een ‘ijzig’ gevoel. IIskristallen en een stoere bok in gevechtshouding doen de rest.

Wrikken en draaien

Ook aan het uiterlijk van de 75cl fles is de nodige aandacht besteed. De lijn die op de kartonnen verpakking de sfeer bepaalt is 1-op-1 doorgetrokken op de fles. Deze fles is afgedicht met een synthetische kurk met een metalen omhulsel, erg stijlvol. Het omhulsel laat zich makkelijk verwijderen, de kurk van de fles halen vergt wat meer kracht en aandacht, maar het vooruitzicht de IJsbock te kunnen proeven is voldoende de kurk met wat wrikken en draaien met een plop uit de de fles te krijgen.

Stevige schuimkraag

Ik schenk de IJsbock uit in een iso-proefglas. Het bier is bruin tot donkerbruin van kleur en heeft een flink stevige schuimkraag. Het licht gekleurde schuim blijft mooi staan. Met de neus in het glas ruik ik nog niet teveel aroma’s. Het bier is met een graad of 6 echt te koud. Met de handen om het glas warmt het bier snel op en dan komen de aroma’s wel het glas uit. Wow, mooie karameltonen, veel zoet, geuren van mout, geroosterd brood doen me het water in de mond lopen.

Fluwelen tonen

Hier heb ik lang naar uitgekeken. De eerste slok van deze IJsbock. Met 10,3% alcohol verwacht ik een flinke body, alcoholwarmte en veel zoetheid. Ik neem een flinke teug en laat het bier even rusten in mijn mond. Dan slik het door en proef karamel en de toast. Het bier is inderdaad aangenaam zoet, maar meer afkomstig van de mout dan van de alcohol. Een licht kruidig bittertje dringt door de zoetheid heen, maar de zoet fluwelen tonen winnen het ook in de nasmaak.

Opvallend doordrinkbaar

Gulpener IJsbock is door de vries-destilatie een geconcentreerd bier. Het bier is in een speciale biertank bevroren op een temperatuur van -20  graden Celsius. Daarna is het gecontroleerd ontdooid, waarbij het concentraat is gebotteld als IJsbock en een deel van het water is onttrokken aan het basisbier, een Tarwe Dubbelbock. Je zou verwachten dat je een flinke hap voor de kiezen krijgt. Ik ben voorbereid, maar dat was niet nodig. Dit bier is zeer goed doordrinkbaar. Misschien komt het door mijn verwachtingen, maar ik vind het bier zelfs wat dun overkomen. Je proeft een smakelijk bockbier. Na het iso-proefglaasje met een bescheiden inhoud pak ik een tulpglas met wat meer inhoud. Hier gaat ik toch nog even voor zitten. Dit is wel even genieten. Oppassen dat het genieten niet doorslaat, want de doordrinkbaarheid is gevaarlijk met een alcoholpercentage van 10,3%. Je bent toch geneigd snel nog even bij te schenken.

Krachtige kazen en wild

Gulpener adviseert de IJsbock te drinken bij een kaasplankje, dat vol mag liggen met pittige, krachtige kazen. De alcohol biedt voldoende tegenwicht aan volle, romige kazen. Ook stevige vleesgerechten, zoals wild, gaan uitstekend samen met deze krachtpatser. Gulpener adviseert een drinktemperatuur van tussen de 8 en 10 graden. Drink ‘m liever op 10 of zelfs 12 graden dan op 8. Dit bier komt los op wat hogere temperaturen. Drink je ‘m te koud, dan blijven veel aroma’s opgesloten en mis je de mooiste smaken.

Ontdekkingstocht

Steven van dem Berg, brouwmeester van Gulpener Bier zegt over dit bier; “De IJsbock 2016 is een stap in een ontdekkingstocht naar de essentie van de karakteristieke smaken van Gulpener Bier, haar klassieke grondstoffen en haar historische gistculturen. Het stelt ons in staat smaken en aroma’s te versterken zonder afbreuk te doen aan de authentieke vervaardiging van het bier.”

Conclusie

Gulpener IJsbock ligt vanaf nu in de winkels voor rond de 9 euro voor een fles van 75cl. Zeker de moeite waard om ook deze vierde speciale editie te proberen. Dankzij de prachtige verpakking ook leuk om cadeau te geven (en om te krijgen …). Met deze Gulpener IJsbock komen we de winter wel door. Ik waardeer dit bier met 3,5 van 5 sterren.

Door: Alain Schepers, internationaal biersommelier en bierblogger.

 

 

 

The post Gulpener IJsbock, doordrinkbare smaakbom appeared first on Bierista.

Wie wint de Gouden Pint?

$
0
0

Bierconsumentenvereniging PINT heeft de nominaties voor de Gouden PINT bekend gemaakt. Vijf partijen dingen mee naar de belangrijkste bierprijs in Nederland, die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

De genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld. De bekendmaking van de Gouden Pint 2016 is op zondag 13 november tijdens het Flevo Bierenfestival in Almere.

Dit zijn de genomineerden:

Timothy Wareman – Cause beer loves food

Timothy Wareman is een alleskunner op het gebied van bier en eten. Hij is brouwer én kok en heeft een geweldig gevoel voor foodpairing. Timothy zoekt niet alleen de verbinding tussen bier en eten, maar ook tussen brouwer en gast door middel van zijn bierdiners waar steeds een brouwer centraal staat die samen met hem uitleg geeft over het menu. Zijn vakmanschap toont hij onder meer in het Amsterdamse proeflokaal Cause beer loves food.

Fortbrouwerij Duits en Lauret

Brouwerij Duits & Lauret is sinds kort gevestigd in Fort Everdingen. De brouwers werken met een speciaal  waterfiltersysteem. Regenwater zakt door een dikke grondlaag en komt via speciale druipkokers in een ondergronds waterbassin terecht. Dit is ooit bedacht om bij een langdurige belegering van het fort voldoende schoon drinkwater ter beschikking te hebben. Duits & Lauret gebruiken dit originele gefilterde fortwater in het brouwproces. Het gebruik van dit watersysteem is duurzaam: er wordt geen gebruik gemaakt van regulier drinkwater, maar van regenwater, een onuitputtelijke bron. Een andere reden waarom de fortbrouwerij is genomineerd is de ruimte die wordt geboden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de mogelijkheid om bier onder de juiste condities te laten rijpen heeft meegespeeld bij de nominatie.

Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge levert een uiterst positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de biercultuur in Nederland in de breedste zin. De professionele bierwedstrijd, met een internationale jury met grote kennis van bieren, zet Nederlandse brouwers op positieve wijze in de schijnwerpers. Afgelopen voorjaar werd de Dutch Beer Challenge voor de tweede maal in successie gehouden.

Carnivale Brettanomyces

Carnivale Brettanomyces is een festival dat in vijf jaar is uitgegroeid tot een must-go op het gebied van alternatieve gisting. Niet alleen gezien het onderwerp, ook de opzet. Bij het festival zijn verschillende kroegen en brouwerijen in het centrum van Amsterdam betrokken. Je kunt dus van locatie naar locatie en van lezing naar lezing trekken. Dit festival is een mooie combinatie tussen kennisoverdracht en smaakoverdracht. Het festival valt niet alleen in Nederland op, maar trekt wereldwijd de aandacht.

Dennis Kort – Oldskool Brewery

Dennis Kort is genomineerd vanwege de vernieuwende visie op brouwen en bier. Die visie gaat gepaard met een kritische houding ten opzichte van bestaande bieren en brouwerijen. Die kritische houding wordt door Dennis op geheel eigen wijze gefundeerd. Alle Oldskool-bieren zijn gebrouwen volgens het Beierse Reinheitsgebot, zonder toegevoegde suikers, kruiden en zuren. Dennis kiest per bier de brouwerij die het best bij zijn visie past. Daardoor betrekt hij steeds andere experts bij zijn bieren. Dennis Kort is één van de jongste biersommeliers ter wereld.

Deskundige jury

Een deskundige jury heeft alle inzendingen beoordeeld en is gekomen tot bovenstaande shortlist met genomineerden. Zondag 13 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt een speciaal ontworpen kunstwerp en een bijbehorend draaginsigne. De jury bestaat uit Rianne Joosse, juryvoorzitter en voorzitter van PINT, Floor van Aerde van de Nederlandse Brouwers, Rob Alphenaar, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, Michel Ordeman, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, Hanneke van het Ende, bestuurslid Stichting Bieropleidingen Nederland, Jeffrey Zwerwer, bedrijfsleider van het Arendsnest  en Alain Schepers, bierblogger van Bierista.nl, winnaar van de Gouden Pint 2015.

Gouden_Pint

Gouden Pint

 

 

The post Wie wint de Gouden Pint? appeared first on Bierista.

Het Belgisch Bierboek is in vele opzichten imposant

$
0
0

Imposant. Zo kun je het Belgisch Bierboek van Eric Verdonck en Luc de Raedemaeker wel noemen. Niet alleen qua omvang en gewicht (ruim 700 pagina’s en 2 kilogram zwaar), maar ook qua inhoud. De Belgische bierwereld is een nieuw standaardwerk rijker.

Het eerste wat opvalt aan het boek is de enorme omvang. Met dit boek ga je niet lekker op de bank zitten. Een tafel is absoluut een vereiste. De hardcover van deze gebonden uitgave toont een doorleefde tafel met daarop twee glazen en centraal een viltje met de titel van het boek ‘Het Belgisch Bierboek’. Grappig detail zijn de drie leeslinten, geel, zwart en rood.

Biersfeer

De eerste neiging die je hebt als je dit enorme boek in handen hebt, is even lekker bladeren. En als je eenmaal begint te bladeren, dan blijf je de pagina’s omslaan. Deze uitgave is rijkelijk voorzien van prachtige foto’s, die voortreffelijk de biersfeer pakken. Alleen van het kijken naar de foto’s krijg je al dorst.

Overzichtelijk

Het Belgisch Bierboek is een lijvig naslagwerk. Meer dan 700 pagina’s vol bierige informatie en een gezonde dosis Belgisch chauvinisme. Al die informatie is overzichtelijk gerangschikt, zodat je nooit verdwaald raakt. De auteurs hebben gekozen voor acht hoofdstukken:

1 – Belg is bier en bier is Belg
2 – Belgische biergeschiedenis
3 – Belgische biercultuur
4 – Brouwproces en ingrediënten
5 – Belgische bierstijlen en -types
6 – Tappen, schenken, proeven en bewaren
7 – Bierkeuken en foodpairing
8 – Biertoerisme

De teksten zijn toegankelijk geschreven. Geen hoogdravende literaire proza, maar helder en to the point. De combinatie van sfeervolle afbeeldingen en de lekker leesbare teksten, maken dat de tijd verstrijkt zonder dat je het in de gaten hebt.

Must have voor de bierliefhebber

Dit complete boek bevat alles wat je nodig hebt als bierliefhebber. Leuke weetjes, praktische informatie, inspirerende ideeën, tips om zelf mee aan de slag te gaan en plekken om te ontdekken. Het boekwerk is met € 49,99 niet goedkoop, maar meer dan zijn prijs waard. De uitgave is in alle opzichten zeer verzorgd en met liefde, kennis en zorg samengesteld. Als je van Belgisch bier en België houdt, is dit lezenswaardige naslagwerk een must have!

Het Belgisch Bierboek is te koop bij de betere boekhandels in Nederland en België. Het Belgisch Bierboek, door Erik Verdonck en Luc de Raedemaeker, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 3551 2

Over Eric Verdonk

Erik Verdonck maakt deel uit van The Belgian Beer Company, de oprichters van onder meer het bekende online platform www.beertourism.com. Erik is een rasverteller, met intussen een twintigtal boeken op de teller. Bij Lannoo publiceerde hij Wild Europe, De Smaak van De Keyser, Just Baking, Puur Bru, Eend & foie gras en Kasteelkeuken. In de tijdschriften Grande, Touring Explorer, Pasar en Culinaire Ambiance verschenen geregeld reportages van zijn hand.

Over Luc de Raedemaeker

Luc De Raedemaeker is docent Bierkunde. Hij levert bierbijdragen voor de Belgische magazines Hopper, Zytholoog en Vino Magazine, het Chinese Hops Magazine en het Amerikaanse All About Beer. Luc is lid van het British Guild of Beer Writers. Hij is hoofdredacteur van het Belgische Bier Grand Cru en het Chinese Beer Link. Wereldwijd wordt hij gewaardeerd om zijn uitgebreide bierkennis en zijn kritische geest. Luc zetelt geregeld in de jury van bierfestivals zoals de Amerikaanse World Beer Cup, de Japanse International Beer Competition, het Nederlandse PINT Bockbierfestival en verschillende Belgische festivals en is de bezieler van de Brussels Beer Challenge.

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

Belgisch Bierboek

 

The post Het Belgisch Bierboek is in vele opzichten imposant appeared first on Bierista.

Viewing all 296 articles
Browse latest View live