Quantcast
Channel: Bierista
Viewing all 296 articles
Browse latest View live

Hertog Jan Grand Prestige-dag: Reserveer je fles Vatgerijpt

$
0
0

Hertog Jan Grand Prestige is het kroonjuweel van Hertog Jan. De laaste weken is er onder meer hier op Bierista veel gezegd over het speciale programma Vatgerijpt. In dat programma wordt de Hertog Jan Grand Prestige opgelegd in vaten waar eerder port, bourbon of cognac in heeft gezeten.

Zaterdag 26 november

Welke uitwerking dat precies heeft op het zware donkere Hertog Jan-bier kunnen liefhebbers zaterdag 26 november zelf proeven en ervaren tijdens de Grand Prestige Open Dag. Tussen 11.00 en 16.00 uur kun je in de brouwerij terecht. Je krijgt tekst en uitleg over Vatgerijpt én je kunt je eigen fles Vatgerijpt reserveren.

De houten vaten geven op twee manieren smaak aan de Grand Prestige. Ten eerste door de drank die eerder in het vat heeft gezeten. Bij het Vatgerijpt-programma wordt er gebruik gemaakt van vaten waar eerder port, congnac of bourbon heeft gerijpt. Ten tweede geeft het houten vat zelf ook smaak aan het bier.

Vleugje vanille

Het hout geeft vanilline af, dat zorgt voor een vleugje vanille. Dit is een kenmerkende smaak bij de meeste houtgerijpte bieren. De meeste vaten worden getoast, van binnen verwarmd, voordat ze met bier worden gevuld. Dat helpt om de vanilline uit het cellulose van het hout te krijgen. De mate van verwarming bepaalt hoeveel en welke aroma’s er uit het hout loskomen. Bij charring wordt het hout zelfs zwart geblakerd. Ook dan komt het vanille aroma vrij, maar er gebeurt nog veel meer met de smaak. Een reeks complexe processen wordt in gang gezet en de smaak kan kruidig en een beetje rokerig worden. Een lekker kruidige houtsmaak wordt veroorzaakt door zogenaamde lactonen. In hoge concentraties smaakt dit naar kokos.

Hemicellulose wordt door het verwarmen van het hout tot kortere suikerketens afgebroken. Dat resulteert in karamelachtige smaken en de smaak van geroosterd brood. Andere stoffen die bij het verwarmen uit hemicellulose vrijkomen zorgen voor warme smaken, die zelfs wat aan gebraden vlees doen denken.

Tot zover deze scheikunde-les.

Bourbon, port en cognac

Niet alleen het hout geeft smaak aan het bier dat in het vat ligt te rijpen. Ook de drank die er eerder in heeft gezeten. Daarvan zijn de aroma’s in het hout getrokken. Hoeveel en welke smaak dat toevoegt, hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten. Een vat waar 25 jaar lang whisky in heeft gerijpt zal weinig houtsmaken meer afgeven. De smaak van de whisky zal dan de boventoon gaan voeren.
Hetzelfde geldt als het vat meerdere keren gebruikt is. Daarom zijn bourbon vaten heel populair: die mogen namelijk maar één keer voor bourbon gebruikt worden. De houtsmaak blijft daardoor aanwezig. In principe kan je allerlei soorten vaten gebruiken. De vaten die wij gebruiken voor Hertog Jan Vatgerijpt zijn bourbon, port en cognac. We zijn heel benieuwd hoe die heerlijke smaken met onze Grand Prestige gaan samenkomen.

Vóór het vullen wordt elk vat met CO2 gespoeld en de zuurstof verdreven. Daarna worden ze onder lage tegendruk gevuld. Pas als het bier uit het vat stroomt wordt het afgesloten met een bunch. Op deze manier wordt oxidatie van bier voorkomen. Tijdens het lageren wordt het bier warmer en zet het vat samen met het bier uit. Het bier heeft CO2 in zich, dat zorgt voor een lichte overdruk. Zo kan er alleen CO2 uit en geen zuurstof in.

Normaal gesproken wil je bier bij een constante temperatuur bewaren. Voor lagering op vat is het prettig als de temperatuur iets schommelt. Als het warmer wordt zet de vloeistof uit en trekt in het poreuze hout. Zo kan het zich mengen met de smaken uit het hout en de smaak van de drank die er eerder in heeft gezeten. Als het weer kouder wordt en de vloeistof zich weer uit het hout terugtrekt neemt het de smaken mee. Zo kan de temperatuur helpen om de smaak rijker te maken.

The post Hertog Jan Grand Prestige-dag: Reserveer je fles Vatgerijpt appeared first on Bierista.


Bavaria doet overname in Verenigde Staten

$
0
0

Bavaria neemt Latis Imports over, een Amerikaanse importeur van Belgische speciaalbieren. Na de acquisitie van Palm Belgian Craft Brewers (PBCB) in mei van dit jaar zet Bavaria de internationale uitbreidingsstrategie voort door de aankoop van de Amerikaanse importeur van bieren. Hiermee speelt Bavaria in op de groeiende speciaalbierenmarkt in de Verenigde Staten.

Breed portfolio

Internationale groeistrategie

Bavaria is een echte familiebrouwerij die momenteel door de zevende generatie wordt geleid en heeft recentelijk verschillende deals gesloten als onderdeel van de groeistrategie met als doel verschillende markten te versterken. Met de aankoop van Palm Belgian Craft Brewers werd het speciaalbierportfolio versterkt – een goede aanvulling van het sterke Bavaria-pilsportfolio. Recentelijk kondigde het bedrijf een samenwerking aan met Molson Coors UK voor de verkoop, distributie en marketing van Bavaria en de andere merken in het Verenigd Koninkrijk.

Sterke biercultuur

Peer Swinkels, Chief Commercial Officer van Bavaria, zegt: “Bavaria kondigt met trots de overname van Latis Imports aan, waarmee we substantiële lokale aanwezigheid hebben in de Verenigde Staten, een land dat bekendstaat om zijn sterke biercultuur en zijn waardering voor speciaalbieren. Na de acquisitie van Palm Belgian Craft Brewers is dit een natuurlijke stap voor verdere, wereldwijde uitbreiding. Latis Imports, geleid door echte bier-enthousiastelingen, gaf ons hiertoe de perfecte mogelijkheid.”

Bavaria in VS verder uitbreiden

Latis Imports werd opgezet door David van Wees om voorheen onbekende Belgische bieren beschikbaar te maken in de Verenigde Staten. Van Wees zal aanblijven als Managing Director van Bavaria’s U.S. Operations en zal samen met Arnoud van Schaik, Regional Sales Director Americas bij Bavaria, leiding geven aan de activiteiten van Bavaria USA. “Bierliefhebbers in Amerika kunnen hun hart ophalen, nu Bavaria de stap zet om hoge kwaliteit bieren onze kant op te brengen. Het is een zeer welkome aanvulling op wat er beschikbaar is op de markt. We kijken er naar uit samen te groeien en de aanwezigheid van Bavaria in de Verenigde Staten verder uit te breiden”, aldus Van Wees.

Over Latis Imports

Een collectief aan 25 jaar ervaring in de Verenigde Staten en wereldwijde markten aan vooraanstaande merken, zoals Rolllink Rock, Labatt Blue, Beck’s, Bass, Stella Artois en Hoegaarden waren reden voor David van Wees en Anthony Giardina om een bedrijf op te richten die de passie voor de ontwikkeling van premium biermerken weerspiegelde. Zo werd het idee geboren om Latis op te richten en leven te geven in Connecticut’s diners en goed uitgeruste, gratis draadloze openbare bibliotheken. De missie van Latis is gestoeld op een portfolio van authentieke, craft bier afkomstig van onafhankelijke brouwerijen met een rijke geschiedenis, met tradities en trots. Latis importeert Palm Ale, Belgies best verkochte bier van het land. Het bedrijf is gevestigd in Ridgefield, CT.

Over Swinkels Family Breweries

Swinkels Family Breweries N.V. is de holdingmaatschappij van Bavaria N.V. en heeft als onafhankelijke familiebrouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Al zeven generaties lang wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Ook werkt de brouwerij uit Lieshout nauw samen met trappistenbrouwerij de Koningshoeven en Brouwerij De Molen.

Sinds 2015 produceert de brouwerij samen met 8.000 lokale aandeelhouders bier in Ethiopië, Habesha genaamd. PALM Belgium Craft Brewers is sinds mei 2016 onderdeel van Bavaria N.V. Doordat het bedrijf beschikt over twee eigen mouterijen is het gehele brouwproces nog in eigen beheer.

Swinkels Family Breweries N.V. is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste filosofie: een constante hoge kwaliteit van haar bieren. Van de zes miljoen hectoliter bier die de in Brabant gewortelde organisatie jaarlijks produceert, is 65% bestemd voor de buitenlandse markt. Inmiddels genieten meer dan 120 landen van de bieren van Swinkels Family Breweries N.V.

In 2015 ontving Bavaria N.V. de IMD-Lombard Odier Global Family Business Award. Daarmee is Bavaria N.V. verkozen tot het beste familiebedrijf ter wereld. Het doel van deze onderscheiding is de onmisbare rol van familiebedrijven in de wereldeconomie te onderstrepen en te bevorderen. De prijs wordt toegekend aan familiebedrijven die familiebelang verenigen met zakelijk belang en traditie met innovatie.

The post Bavaria doet overname in Verenigde Staten appeared first on Bierista.

Top 13 – Sterkste bieren ter wereld

$
0
0

Je bent toe aan een stevige borrel. Wat doe je dan? Dan neem je een biertje. Want een biertje is zoveel meer dan een pilsje van 5%. Bierista zette de dertien sterkste bieren ter wereld voor jou op een rij.

13. Brewdog – Tactical Nuclear Penguin – 32%

We beginnen de Top 10 met de Schotse brouwerij Brewdog. Deze brouwerij is welhaast de belichaming van de Craft Beer Revolutie. Hun Punk IPA is legendarisch, maar heeft een paar procentjes minder dan deze stevige rakker. James Watt en Martin Dickie, de grondleggers van Brewdog, lieten zich in 2009 verleiden om een bier te brouwen dat de bierliefhebber warmte zou geven. Met 32% zorgde de Tactical Nuclear Pinguin daar wel voor. Heel eventjes was dit het sterkste bier van de planeet.

12. Revelation Cat Craft Brewing – Freeze the Penguin – 35%

In Italië zag Alex Liberati een uitdaging. Deze brouwer wilde de pinguin van Brewdog wel killen. Dat lukte met Freeze the Penguin van, BAM!, 35%.

11.Struise Brouwers – Struise Black Damnation VI – Messy – 39%

Als het om bier gaat, kunnen Belgen niet achterblijven. De Struise Brouwers maken wereldberoemde bieren. De Black Damnation is een beroemd bier, maar niet qua smaak en zeker niet bij het grote publiek. Met 39% doe je er verstandig aan vooral kleine slokjes te nemen.

10.Baladin Esprit de Noël – 40%

Even een biertje doen bij Teo Musso tijdens de kerstmaaltijd kan je slecht bekomen. Deze Italiaanse bierbrouwer slaagde er in een bier te brouwen met maar liefst 40%. Wacht nog maar even met dat tweede glas …

9.Brewdog – Sinck the Bismarck – 41%

Ja, daar zijn ze weer. De Schotse vrienden van Brewdog. Balend dat ze hun record kwijt waren, moest er een nieuw recordbier komen. Sinck the Bismarck was het resultaat. Lekker stevig glaasje bier van 41%.

8.Schorschbräu -Schorschbock – 43%

Bei uns ist alles besser, grosser und schöner. En in dit geval ietsjes sterker ook. Deze Schorschbock doet 43%. Toch even twee procentjes meer dan die rare Schotten met hun Sinck the Bismarck.

7. Koelschip – Obilix – 45%

En daar was ineens ene Jan Nijkamp uit Almere. Hij brouwde met zijn brouwerij Het Koelschip een biertje met 45%. Op de site zie je Obilix staan en je zou ‘m nog steeds kunnen bestellen. Prijs voor dit biertje: € 20 slechts en als je wilt, ook verkrijgbaar met eigen etiket.

6.Brewdog – The End of History – 55%

De strijd staken? No way dachten de grondleggers van Brewdog. Dus werd er nog één keer alles uit de kast getrokken om echt het allersterkste bier ter wereld te maken. En dat was voor Brewdog dan ook gelijk het End of deze History. 55%, oftewel meer dan de helft van je bierglas is gevuld met pure alcohol. Hallelujah!

5.Schorschbräu -Schorschbock – 57,5%

Hoe was de wijsheid ook al weer? Van Duitsers heb je pas gewonnen als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Inderdaad, hier zijn ze weer, de jongens van Schorschbräu. Ze hebben hun bockje nog even wat extra ballen gegeven. Met 57,5% heb jij het na een glaasje niet meer koud.

4. Koelschip Origin – Start the Future – 60%

Ja, en daar is-ie weer, de Nederlandse brouwerij – nou ja brouwerij – Koelschip. Na de Obilix is deze brouwerij uit Almere er toch in geslaagd nog wat procentjes erbij te prutsen. De teller staat hier op 60%. Iemand suggesties voor een goed bier-spijs combinatie?

3.Brewmeister – Armageddon – 65%

De naam van de brouwerij doet vermoeden dat het hier om Duitsers gaat. Fout! Het zijn Schotten, bijna buren van de jongens van Brewdog. Zij hebben de titel terug met de alleszeggende naam Armageddon. 65% kan het nog gekker?

2. Koelschip – Mistery of Beer – 70%

Jan Nijkamp van het Koelschip was er op voorbereid dat zijn bier Start the Future qua sterkte overtroffen zou worden. Hij had gelijk zijn antwoord klaar toen dat daadwerkelijk gebeurde. Mistery of Beer is een dusdanig geconcentreerd bier dat het 70% alcohol bevat. Ook prima om je autoruiten te ontdooien of te reinigen.

1.Brewmeister – Snake Venom – 72%

Ja, het kan nog gekker! Snake Venom heeft maar liefst 72% alcohol. Zeven procent meer dan de Armageddon. Je zou het bijna niet zeggen als je ze naast elkaar proeft. Ze hebben alletwee wel iets alcoholisch in het aroma. Dit is de overtreffende trap so far. Maar er komt een dag …

The post Top 13 – Sterkste bieren ter wereld appeared first on Bierista.

Wie brouwt de beste Session IPA?

$
0
0

Na vijf succesvolle edities, organiseren Brand Bierbrouwerij en Bierconsumentenvereniging PINT weer een spannende Brand Bierbrouwwedstrijd voor enthousiaste thuisbrouwers uit Nederland. Dit jaar draait de wedstrijd om het brouwen van de perfecte Session IPA.

De winnaar krijgt de unieke kans om met de meesterbrouwers van Brand, zijn of haar Session IPA te brouwen in de bierbrouwerij in Wijlre. Thuisbrouwers kunnen zich tot en met 17 maart aanmelden voor de Brand bierbrouwwedstrijd op www.pint.nl.

Optimale balans

Session IPA staat bekend om de sterke hopbitterheid en hop smaak met een lager, ‘sessionable’, alcohol gehalte. Het bier is dorstlessend en fris met een lichte body. Door het lagere alcoholgehalte wordt Session IPA omschreven als een ‘lichter’ bier. De toegankelijkheid van de IPA zal dan ook een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van het bier van de thuisbrouwers. Daarnaast zorgt het lagere alcoholgehalte voor de nodige uitdaging in deze wedstrijd; de thuisbrouwer moet namelijk zoeken naar een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte.

Thuisbrouwen populair

De jaarlijkse groei van het aantal deelnemers aan de Brand Bierbrouwwedstrijd laat de populariteit van het thuisbrouwen in Nederland zien. In mei werd de Brand Porter van Dennis Pancras en Niels Bosman uit een recordaantal inzendingen (194) gekozen als winnaar. Op 12 december wordt de winnende Brand Porter in Enschede gepresenteerd.

De Brand Bierbrouwwedstrijd

Net zoals thuisbrouwers, omarmt de Brand Bierbrouwerij het brouwen van speciaalbieren. Uit de gezamenlijke passie voor de ambacht van het brouwen ontstond de bierbrouwwedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd mag in Wijlre, samen met de meesterbrouwer van Brand, zijn of haar bier brouwen. Voorgaande jaren waren dat Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter). Inschrijven voor de Brand Bierbrouwwedstrijd kan hier tot en met 17 maart 2017 (minimum leeftijd is 18 jaar). Op de website van PINT staat uitgebreid beschreven waaraan de Session IPA moet voldoen.

The post Wie brouwt de beste Session IPA? appeared first on Bierista.

Gulpener opent BrouwLokaal

$
0
0

Gulpener opent op donderdag 1 december het BrouwLokaal, een nieuw concept waar horeca, brouwen, kennis en entertainment onder één dak worden gevangen. Met gepaste trots leidde Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten Bierista rond.

Het BrouwLokaal grenst direct aan de Gulpener Bierbrouwerij aan de provinciale weg die het dorpje Gulpen doorsnijdt. Bij binnenkomst stap je in een hal met aan je rechterhand de bierwinkel. Een paar passen verder sta je in het warme en stijlvolle horeca-gedeelte, waar de tafels en stoelen klaar staan om vanaf donderdag de eerste gasten te verwelkomen.

Laatste puntjes op de i

Het Gulpener-team onder leiding van directeur Jan-Paul Rutten ontvangt de gasten. Zus Maartje Rutten verantwoordelijk voor marketing en communicatie vertelt hoe ze een half uurtje geleden nog in werkkleding de laatste puntjes op de i hebben gezet. Brouwmeester Steven van den Berg staat te glimmen naast de microbrouwerij, waar straks experimentele bieren gebouwen gaan worden. Ondertussen loopt horeca-uitbater en biersommelier André Köppen rond in zijn nieuwe werkomgeving alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Biertheater

De rondleiding door het BrouwLokaal begint. Eerste halte is het Biertheater. Een kleine theaterzaal met een groot scherm, waar presentaties gegeven kunnen worden en films kunnen worden vertoond. Hier wordt onder meer aandacht gevraagd voor het 25-miles-concept. Gulpener is nogal actief op het gebied van duurzaamheid. Dat stukje Gulpener-DNA is meegenomen in de keuken. Alle gerechten die in het restaurant worden geserveerd met grondstoffen en producten die binnen een straal van 40 kilometer (ongeveer 25 miles) zijn geproduceerd.

Studielab

Van het Biertheater gaat het de trap op naar het Studielab. In de bibliotheek staat een nu nog bescheiden collectie bierboeken en naslagwerken. Hier kan de theoretische bierkennis worden bijgespijkerd. In de bibiotheek zelf kunnen bijeenkomsten worden gehouden. De aangrenzende zaal is helemaal uitgerust voor studiebijeenkomsten, presentaties, vergaderingen en bedrijfsbijeenkomsten.

bierista_gulpener_brouwlokaal-008

Hoptuin

Ondertussen kijken we vanuit de biblioteek naar de werklui, die nog druk bezig zijn met de aanleg van de Hoptuin. Komend voorjaar is deze Biergarten, de plek om te genieten van je biertje met de eerste stralen van het lentezonnetje op je gezicht.

bierista_gulpener_brouwlokaal-005

Microbrouwerij

Via de steile trap zijn we weer terug op de begane grond. Aangrenzend aan het restaurant staat een microbrouwerij. Het is een prachtige tweedehands brouwinstallatie, die werd overgenomen van een Duitse bowlingbaan. “Hier gaan we straks experimentele bieren brouwen. Ook deze proefbrouwsels kun je hier straks allemaal proeven”, aldus brouwmeester Steven van den Berg. De microbrouwerij staat ook ter beschikking voor vriendengroepen, bedrijven en hobbybrouwers. Met maximaal tien mensen kan een eigen bier gebrouwen worden. “Dat gaat van het bedenken van het recept tot het ontwerpen van het etiket. En na een paar weken krijg je het bier thuisbezorgd”, legt Maartje Rutten uit.

Jan-Paul Rutten in het Gulpener Brouwlokaal.

Jan-Paul Rutten in het Gulpener Brouwlokaal.

Via de mircobrouwerij stappen we de Bierwinkel binnen. Hier zijn allerlei Gulpener-producten te koop, bierboeken en artikelen voor hobbybrouwers. “We hebben nu een bescheiden assortiment, maar het is de bedoeling dat we het aantal artikelen verder gaan uitbreiden”, aldus Jan-Paul Rutten, die volgens het principe delen is het nieuwe vermenigvuldigen zelfs de originele Gulpener-gist te koop aanbiedt.

Dan dalen we af richting de gewelven. Het BrouwLokaal is in het bezit van eeuwenoude gewelven en dat is zonde om die niet in dit verhaal te betrekken. In de kelder is de zogenaamde Smaakbibliotheek ingericht. Hier kun je meer dan 100 verschillende bierstijlen proeven, van fruitlambics tot West-Coast IPA’s en van Dunkel Weizen tot Pilseners.

Met heerlijke gerechtjes erbij krijgen we bijzondere bieren voorgezet. Een verse Pilsner Urquel en eentje van vier jaar oud. De verse heeft aroma’s van versgemaaid gras en de gerijpte versie geeft geoxideerde aroma’s als karton en oud papier, maar toch ook verrassende tonen die een sherry-achtig karakter hebben. De verse Gerardus Dubbel wordt geserveerd naast een twee jaar oude. Deze laatste heeft porttonen ontwikkeld. Het derde bier is de Rochefort 10, vers als een reus qua smaak. De gerijpte versie doet je bijna huilen van geluk.

bierista_gulpener_brouwlokaal-016

Conclusie

Het Gulpener BierLokaal is een bierbelevingscentrum met een bijzondere, geheel eigen, sfeer. Gulpener is van de duurzaamheid. Veel materialen uit de oude brouwerij werden hergebruikt in dit nieuwe concept. Hierdoor heeft het wat industrieels, je zou het bijna ‘craft’ kunnen noemen. Niet tè, want Gulpener is geen hippe craft-brouwer.

Een flink portie nostalgie is verwerkt in het concept. Gulpener is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis, die terug gaat tot 1825 en die sfeer vind je duidelijk terug, bijvoorbeeld door de historische gereedschappen en het brouwerij-archief in de bibliotheek. Het BrouwLokaal is bovenal van deze tijd. Het is modern, sfeervol en zit vol bierbeleving. Hier is duidelijk goed over nagedacht en er zijn wat eurootjes geïnvesteerd.

Het BrouwLokaal is zeven dagen per week open van 11.00 tot 22.00 uur. Heel fijn om zo even binnen te stappen voor een goed glas bier of om te lunchen of te dineren. Een cadeautje is gauw gevonden in de winkel. Gezelschappen en bedrijven kunnen er prima terecht, maar wat mij betreft het mooiste is wel de microbrouwerij. Hoe gaaf is het om met een aantal vrienden of collega’s samen in de weer te zijn om je eigen bier te brouwen. Voor iets meer dan 100 euro per persoon kun je al aan de slag. Vanaf januari 2017 wordt deze microbrouwerij in gebruik genomen. Reserveren kan via de Bierwinkel.

Gulpener BrouwLokaal


Rijksweg 19A – Gulpen
www.gulpenerbrouwlokaal.nl
Zeven dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur.

Dit artikel is geschreven door Alain Schepers, bierjournalist, biersommelier en mede-eigenaar van Bierista.nl. Hij was op maandag 28 november te gast in het BrouwLokaal in Gulpen. Dit is een onafhankelijk artikel; Gulpener heeft niet betaald voor deze publicatie.

bierista_gulpener_brouwlokaal-008

The post Gulpener opent BrouwLokaal appeared first on Bierista.

Bier!Magazine geeft decembernummer cadeau

$
0
0

Bier! Magazine heeft een eindejaarsactie. Als je nu jaarabonnee wordt, ontvang je het komende decembernummer gratis.

Bier! Magazine is een onafhankelijk tijdschrift dat – hoe verrassend – geheel gewijd is aan bier. Nieuwtjes, achtergronden, reportages, praktische tips, bier/spijs-combinaties en nog veel meer. Elk kwartaal ontvang je dit kleurrijke magazine in de bus.

Een jaarabonnement – vier nummers – kost slechts € 23,50. Word je nu lid dan krijg je het laatste Bier!Magazine van 2016 cadeau. Dit wordt een bijzondere uitgave. Het nummer zet de 30 meest invloedrijke personen in de bierwereld van 2016 op een rij. Behalve deze coverstory vind je veel meer interessant biernieuws in deze uitgave.

Deze 5=4 actie geldt tot en met 30 november 2016. Het winternummer van Bier!Magazine verschijnt rond 10 december.

The post Bier!Magazine geeft decembernummer cadeau appeared first on Bierista.

Brouwerij Inbier voor het eind van het jaar operationeel

$
0
0

Brouwerij Inbier in Sittard krijgt steeds meer vorm. De afgelopen weken kwamen de eerte vrachtwagens met onderdelen van de brouwerij aan. De komende week komen nog eens zo’n vijftien trucks uit Italië om onder meer het brouwhuis af te leveren.

Brouwerij Inbier is een initiatief van Michiel Ruigt. Samen met een aantal enthousiaste collega’s heeft hij de afgelopen twee jaar onder de werknaam De ContractBrouwerij gewerkt aan de oprichting van een bijzondere brouwerij.

Inbier gaat op contractbasis werken voor brouwend en huurbrouwend Nederland, België en Duitsland. Het aantal bierbrouwerijen is de laatste jaren flink gestegen. Lang niet alle brouwers hebben de beschikking over eigen ketels. Daardoor is de behoefte aan brouwcapaciteit flink gestegen. Met de bouw van de Inbier brouwerij hoopt Ruigt in een behoefte te voorzien.
“Er is grote vraag naar het op verzoek brouwen van persoonlijk speciaalbier. Nu kan een ieder op eigen wens en recept zijn bier in Sittard laten brouwen, afvullen en verpakken volgens de laatste stand der techniek. We focussen op kwaliteit, reproduceerbaarheid, continuïteit en vooral het ontzorgen van de klant”, aldus Michiel.

Nog voor het eind van het jaar wordt de brouwerij in gebruik genomen. Meer informatie via Michiel Ruigt, tel. 06-39276699 of mail naar info@inbier.com.

The post Brouwerij Inbier voor het eind van het jaar operationeel appeared first on Bierista.

Brouwerij Pampus verandert naam onder druk van Brouwerij Huyghe

$
0
0

Opmerkelijk nieuws: Brouwerij Pampus gaat in 2017 verder onder een nieuwe naam. Oorzaak is een geschil met de Belgische brouwerij Huyghe. Deze brouwerij vindt de naam Pampus te veel lijken op de naam van hun biermerk Campus.

Brouwerij Pampus is actief sinds 2012. De naam van de brouwerij, genoemd naar het forteiland in het IJmeer bij Amsterdam, werd geregistreerd voor de Benelux. De bieren vonden van meet af aan gretig aftrek en de naam Pampus was al gauw gevestigd in de wereld van het Nederlandse speciaalbier.

Brouwerij Huyghe is een Belgische brouwerij met een rijke historie, die terug gaat tot 1906. Sinds 1993 brouwt Huyghe een lijn bieren in het Belgische Melle onder de naam Campus. Het betreft een amberkleurig bier van 7%, een Campus Gold van 6,2% en de pils Campus Premium. Volgens de Belgische brouwerij lijken de namen Campus en Pampus te veel op elkaar. Huyghe heeft daarop Pampus gevraagd de naam te veranderen.

Juridische stappen

In de contacten is sprake geweest van juridische stappen van de Belgische brouwerij in de richting van de Amsterdammers. “Ik wil daar niet te veel over zeggen”, aldus Nando Servais van Pampus. “Ik ben ondernemer en dan moet je soms lastige keuzes maken. Mijn focus ligt op bierbrouwen. Daar krijg ik energie van en ik wil graag vooruit.”

Hoewel Nando beslist niks kwijt wil over de contacten met Brouwerij Huyghe heeft het er de schijn van dat Pampus geen zin heeft in een juridische strijd met een kapitaalkrachtige tegenstander. Uiteraard heeft Bierista ook bij Huyghe om commentaar gevraagd. CEO Alain De Laet was (nog) niet beschikbaar voor een reactie.

Nieuwe naam

Brouwerij Pampus krijgt dus een nieuwe naam. “Deze naam gaan we de komende week stap voor stap bekend maken via onze Facebook-pagina. We zien het als een nieuw begin. Er is al een nieuwe huisstijl gemaakt. Sommige recepten zullen we blijven brouwen. We gaan de komende tijd ook nieuwe bieren op de markt zetten. Denk aan een Russian Imperial Stout. En we hebben al een Quadrupel van 11% gebrouwen. Daarnaast hebben we ook wat experimenten met hout op stapel staan”, aldus Nando, die vrijwel al zijn bieren brouwt bij De Naeckte Brouwers.

Gesteund door trouwe aanhang

The post Brouwerij Pampus verandert naam onder druk van Brouwerij Huyghe appeared first on Bierista.


Brouwerij Pampus en het slechte gevoel bij het verdwijnen van die naam

$
0
0

Er zit me iets helemaal niet lekker. Al bijna twee dagen niet. Ik probeer het los te laten, kwijt te raken, van me af te zetten. Maar wat ik ook doe, het lukt me niet. Deze blog is een ultieme poging om mijn boosheid, ergernis, gevoel van onrecht of wat het knagende gevoel ook is mijn hoofd uit te bannen.

Het begon maandag. Op Facebook zag ik een opmerkelijke post van Brouwerij Pampus. Daarin werd melding gemaakt van een naamsverandering. Niet omdat eigenaar Nando Servais dat zo graag wilde. Nee, er was een Belgische brouwerij die dat verlangde.

Gevoelige snaar

Binnen de kortste keren stonden er tig reacties onder de Facebook-post. Allemaal reacties vol ongeloof en boosheid. Duidelijkheid ontbrak. Het was niet helder om welke brouwerij het ging en wat de precieze redenen waren.

Door de brouwerij niet met naam en toenaam te noemen, was het mij duidelijk dat Nando niet op oorlogspad was. Sommige reageerders leken dat wel. Het aantal reacties steeg in razend tempo. Hier was duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij veel bierliefhebbers.

Brouwerij Huyghe

Vanochtend wist ik dat de Belgische brouwerij in kwestie Brouwerij Huyghe is. Huyghe, onder meer bekend van Averbode en Delirium (met het roze olifantje), heeft blijkbaar een bier met de naam Campus. Nooit van gehoord, tot vanochtend. Die naam zou verwarring bij bierconsumenten kunnen wekken? Gaat toch weg! Welke bierdrinkende Nederlander kent het Belgische biermerk Campus? En wie zou dat bier überhaupt kunnen verwarren met de craftbieren van Pampus?!

Mijn adrenaline steeg. Waarom pakt een grote Belgische brouwerij een kleine Amsterdamse brouwerij zo hard aan? Pampus bestaat al sinds 2012, waarom dan nu pas deze stap? Pampus heeft nooit iets gedaan wat verwarring met Campus zou kunnen geven, de bieren zijn niet te vergelijken, het logo is anders. Pampus is genoemd naar het forteiland bij Amsterdam en is op geen enkele manier te linken aan Campus van Brouwerij Huyghe. Althans, ik kan het niet bedenken.

Gevoel van onrecht

Vanochtend kon ik me niet langer inhouden en belde met Nando voor een artikel op Bierista. Hij reageerde ook na aandringen van mijn kant het hele verhaal te vertellen, terughoudend en discreet. Het was duidelijk dat Nando geen zin had om juridisch in gevecht te gaan met een grotere partij met meer middelen. Niet omdat hij bang was te verliezen, maar omdat hij bier wil brouwen en vooruit wil kijken en niet nog meer energie wil verspillen aan eindeloos juridisch getouwtrek, dat al bijna een jaar duurt.

Enerzijds siert dat Nando en ik snap hem ook maar al te goed. Verlies nemen en weer doorgaan. Maar daar zat ook mijn gevoel van onbehagen. Dit is toch niet eerlijk?! Dit kan toch niet waar zijn?! Ga de strijd wel aan! Je zou het recht zo maar eens aan je zijde kunnen hebben.

Geen commentaar

Natuurlijk wil ik ook dolgraag de beweegredenen van Brouwerij Huyghe weten. Alain De Laet, CEO van Huyghe, vanochtend ook om commentaar gevraagd. Een vriendelijke man beantwoordt de telefoon, wordt afstandelijker als ik mijn verzoek om commentaar voorleg. Na ruim een minuut in de wacht te hebben gestaan, krijg ik te horen dat meneer De Laet in vergadering is. Hij is niet bereikbaar. Dat verbaast me niks en het verbaast me nog minder dat hij nog steeds niet heeft gereageerd op het verzoek terug te bellen. Ook de collega’s van RTL Z hebben een soortgelijke ervaring; zij krijgen ook geen reactie op hun verzoek tot wederhoor.

Bij Brouwerij Huyghe hebben ze de toezegging van Nando Servais dat hij de naam van Brouwerij Pampus zal veranderen. Dat is voor de Belgische brouwerij blijkbaar genoeg. Elk woord dat er meer over gezegd wordt, is overbodig, zo lijken ze in het Belgische Melle te denken.

Rondspoken

Het geeft mij een vervelend gevoel dat het grote geld het hier gewonnen lijkt te hebben van een kleine brouwer, die met passie en liefde zijn vak uitoefent om mooie bieren te maken. Ik vind het prima dat een kapitaalkrachtige partij wint als daarmee het recht zegeviert. Dat gevoel heb ik hier absoluut niet. Ik zie een partij de spierballen rollen, waardoor een kleine ondernemer eieren voor zijn geld kiest. Voor deze vorm van machtsvertoon is een woord …

Waarom deze actie, meneer De Laet? Was dit nu echt nodig? Was Brouwerij Pampus zo schadelijk voor uw Campus-bieren? Ik zie het werkelijk niet, maar wellicht wilt u mij uw kant van de zaak alsnog uitleggen? Zonder goede redenen zou deze actie nog wel eens lang in uw hoofd kunnen blijven rondspoken.

door Alain Schepers

The post Brouwerij Pampus en het slechte gevoel bij het verdwijnen van die naam appeared first on Bierista.

Volgend jaar kerst bubbels van Bronckhorster en Bubberman

$
0
0

Je moet nog even geduld hebben, maar dan heb je ook wat. Recent werd bij Bronckhorster Brewing Company een champagnebier gebotteld. Dit sprankelende bier is een samenwerking tussen Bronckhorster Brewing Company, Brouwerij Kees! en Oliver Meckler.

De plannen om samen een bijzonder bier te maken hadden Kees Bubberman van Brouwerij Kees! en Steve Gammage van Bronckhorster al enige tijd. Tijdens het Bierproeffestival in Den Haag dit voorjaar werd intentie omgezet in een afspraak. Nu – een half jaar later – zijn er 3500 75cl flessen gebotteld, die geruime tijd mogen rijpen. In september 2017 is het resultaat te proeven.

Om een bijzonder champagnebier te maken werd de expertise ingeschakeld van de Zuid-Afrikaan Oliver Meckler, die vrij recent in Enschede zijn eigen microbrouwerij De Koperen Ster is gestart. Hij vertelt dat champagnebieren vaak gemaakt worden met druivensap. Niet deze bijzondere collaboration. Die is gemaakt met pinot noir druiven, die de brouwers dit najaar zelf hebben geoogst in de Moezel.

De flessen zijn gebotteld en moeten nu negen maanden rijpen. Dat gebeurt volgens de champenoise-methode, exact zoals de champagne ook rijpt. Het resultaat wordt een rosékleurig bier met een zeer fruitige smaak en hele fijne bubbeltjes. De verwachting is dat het bier in september 2017 op de markt komt. De prijs per fles is nog niet bekend.

The post Volgend jaar kerst bubbels van Bronckhorster en Bubberman appeared first on Bierista.

Bierproevers gezocht

$
0
0

Bierista is op zoek naar mensen die bier willen proeven. Nee, dit is geen grapje. We zijn serieus! Heb jij affiniteit met bier, ben je een proever en kun je beschrijven wat je proeft? Dan zijn we op zoek naar jou!

Bierista wordt vernieuwd. De site krijgt een nieuw jasje en wordt uitgebreid met reviews. Met het nieuws, de achtergronden en de beoordelingen van zoveel mogelijk – vooral Nederlandse en Belgische – speciaalbieren. Daarmee wil Bierista een belangrijke gidsrol gaan vervullen in het steeds dichter wordende oerwoud van speciaalbier.

Proevers gezocht

Voor het vernieuwde platform zijn we op zoek naar mensen, die bier willen proeven. Je krijgt van Bierista bier toegestuurd. Bedoeling is dat deze bieren geproefd en beschreven worden op persoonlijke titel op Bierista. Als proever krijg je exposure op Bierista en de kans om als proever een eigen fanbase op te bouwen.

Je komt in aanmerking voor het panel als je 18 jaar of ouder bent en beschikt over enige bierkennis en proefervaring. Ook moet je in staat zijn een bier goed te kunnen beschrijven. Denk je dat je geschikt bent, mail dan voor 10 december je motivatie en een kort cv met je bierervaring naar info@bierista.nl. Ons panel bierproevers bestaat op dit moment uit twintig bierdeskundigen. We hebben ruimte voor tien nieuwelingen.

Meeschrijven op Bierista

Bierista heeft ambitieuze plannen voor komend jaar. Op dit moment bereiken we enkele tienduizenden bierliefhebbers per maand. Het streven is dit bereik flink te laten groeien. Dat doen we door middel van de nieuwe website, de reviews en door het brengen van meer artikelen en praktische tips voor bierdrinkers.

Heb jij wat met bier, vind je schrijven leuk en wil je graag publiceren op een platform waar je gezien en gelezen wordt? Wil je brouwers interviewen, wil je reportages maken van festivals of wil je een biercolumn schrijven? Laat weten wat jouw voorkeur heeft. Mail naar info@bierista.nl.

Over Bierista

Bierista is een klein en slagvaardig team. Internetondernemer Maurice Buijs en bierauteur en biersommelier Alain Schepers zijn de kartrekkers. Bierliefhebbers met verschillende achtergronden leveren regelmatig bijdragen aan de website. Zo is biersommelier en voorzitter van het Nederland Gilde der Biersommeliers Arvid Bergström een vaste waarde in het team. Voorzitter van PINT, Rianne Joosse, blogt regelmatig over haar persoonlijke bierbelevingen, Han Hidalgo van Biercuisine levert maandelijks heerlijke bier/spijs-combinaties en Bas Schampers, eigenaar van de Bourgondische Bierkelder, vertelt wat hij meemaakt in de bierwereld.

Wil je meer weten? Mail dan naar info@bierista.nl of bel Alain op 06 – 810 522 32.

The post Bierproevers gezocht appeared first on Bierista.

Top 10 favoriete bieren van Sinterklaas

$
0
0

Het ‘heerlijk avondje’ staat weer voor de deur. Een mooi glas bier is dan een onmisbaar ingrediënt. Bierista ging op de koffie … bij Sinterklaas en vroeg hem om zijn Favoriete Top 10 voor Sinterklaasavond.

10. Fuck de kerstboom staat in de fik – ’t Uiltje

Tja, een beetje leedvermaak is de Sint niet vreemd. De concurrentiestrijd met de kerstman wordt elk jaar heviger. Een kerstboompje minder vindt Sint niet erg. “Vraagt blijft, wie zou die boom in de fik hebben gestoken …” Hoe dan ook, deze donkere krachtpatser van 10% gaat er wel in tijdens het cadeautjes uitpakken.

9. ALTernative van Bronckhorster Brewing Company

Dit bier heeft het afgelopen jaar diverse prijzen gewonnen. Niet voor niets, want het is een heel smaakvol en verfijnd bier. “Dat mag je zeggen!”, aldus de goedheiligman. “Mij spreekt vooral het vleugje rook erg aan. Het doet me denken aan de geur van Zwarte Piet, die door de schoorsteen de pakjes heeft bezorgd.”

8. La Chouffe

“Dat Belgische kabouterbier. Daar krijg ik het na een paar glazen lekker warm van”, aldus de gemijterde kindervriend. “De smaak is prima. Er is alleen één ding dat me geweldig stoort. Je moet altijd eerlijk zijn; kinderen geen leugens vertellen. Dus even heel duidelijk: Kabouters bestaan niet!”

7. Schwarzbier – Köstritzer

“Wij doen jaar in jaar uit – geheel vrijwillig – ons werk. We doen dat met veel plezier. Het oeverloze gezeik over Zwarte Piet, Witte Piet, Regenboogpiet. Daar heb ik wel genoeg van. Net als flauwe grapjes over Sylvana-bier. Daar hou ik helemaal niet van. Pak samen een goed glas en dan kom je er wel uit, want bier verbroedert!”

6. Zuster Agatha – Muifel Brouwerij

“Jullie weten Sinterklaas is bisschop, de bisschop van Mira. In die periode hadden we regelmatig uitwisselingsprogramma’s met andere kloosters. Zo leerde ik ook Zuster Agatha kennen. En elke keer als ik weer mijn lippen aan het glas zet en mijn ogen sluit, proef ik weer die zalige, warme zoete tonen.

5. Extra Stout – Jopen

Je hebt altijd baas boven baas. Stout vinden ze bij Jopen niet stout genoeg, dus brouwen ze een Extra Stout. “De jongens en meisjes van Jopen hebben Sinterklaas eens verleid – beter gezegd misleid – met dit bier. Het eerste glas was heerlijk, het smaakte naar een goede bak koffie. En ik nam er nog één en nog één. De volgende dag waren de Pieten druk met het aannemen van alle retouren. Er waren wat cadeautjes in de verkeerde schoen beland …”

4. Thai Thai – Oedipus

“What’s in the name! Alleen daarom moet-ie natuurlijk al in deze Top 10. Wat een lekkernij is dit bier. Een prachtige goudblonde tripel en flink op-ge-spiced met Oosterse kruiden. Daarvoor komt Sint wel van zijn paard af!”

3. Tripel – Hertog Jan – Tripel

“Als je dit goudgele bier met romige schuimkraag bestelt, is het net of je de voetjes van Americo over de daken hoort lopen: Tripel, Tripel, Trap”.

2. Lamme Goedzak – Scheldebrouwerij

Zo voelt Sinterklaas zich op de ochtend van 6 december. “Als de laatste cadeautjes bezorgd zijn, dan nemen mijn Pieten en ik een paar goede glazen bier. Dat hebben we dan wel verdiend, vinden we zelf. Maar met die gasten loopt het elkaar jaar weer uit de hand. En als het weer licht wordt, mag ik betalen.”

1. Speculator – SNAB

Deze keus behoeft eigenlijk geen uitleg. “Dit bier is vloeibaar speculaas. De specerijen die de brouwers hebben gebruikt, zitten ook in onze speculaasjes. Vandaar dat de combinatie van dit bier met een speculaasje ook zo voortreffelijk smaakt.”

The post Top 10 favoriete bieren van Sinterklaas appeared first on Bierista.

Blog Rianne Joosse – Bierbeleven: Bier in het nieuws

$
0
0

Eigenlijk had ik gepland om met dit blog de lezers een kijkje achter de schermen te geven van de Gouden PINT, maar met alle commotie rond bier de afgelopen dagen en weken verdween die Gouden PINT bij mij behoorlijk naar de achtergrond.

Bier is in het nieuws, veel in het nieuws en helaas niet altijd in een gunstig daglicht. En wat me nog het meeste stoort is dat het creëren van negatieve beeldvorming niet alleen komt van vermeende tegenstanders van bier.

Biernieuws deze week

Een korte greep uit alle berichten die mij de afgelopen dagen onder ogen zijn gekomen (en dan pretendeer ik zeker niet volledig te zijn!)… gedwongen naamswijziging van Pampus; een slimme marketing-truc die glashard beweert dat je pils drinkt om dronken te worden; een persbericht van Brewers of Europe over waarde van bierindustrie voor de economie van Europa; de beslissing om Belgisch bier uit te roepen tot Unesco Werelderfgoed; dat bier fysiek herstel na stress-test versnelt.

Beeldmateriaal

En dan is er nog dat rapport van de RIVM over de kosten van alcohol voor de maatschappij. Alle kranten die dat oppakken, deskundigen (uit allerlei richtingen) die hier op reageren en een platform krijgen in de media – zolang ze maar het rapport onderschrijven. Opvallend is het gebruik van beeldmateriaal bij dergelijke berichtgeving – ik kan me niet herinneren (maar dat kan aan mij liggen natuurlijk) dat er foto’s zijn gebruikt met gedistilleerde dranken. Er wordt wel kwistig gebruik gemaakt van foto’s van dienbladen met muntthee, frisdrank en één pils; van bierdrinkers die met elkaar proosten of van het tappen van een pils.

Leugenaars

Bier als synoniem voor alcohol – alcoholgebruik en/of misbruik gekoppeld aan de biergenieter. Bij Jeroen Pauw mochten de Nederlandse Brouwers aanschuiven om mee te praten over de gevaren van alcohol, om vrijwel direct als ‘leugenaars’ te worden weggezet als opgemerkt wordt dat ook de Nederlandse Brouwers zich inzetten voor het belang van verantwoord alcoholgebruik?

Minimumleeftijd

Alsof het enige doel van brouwers zou zijn om zoveel mogelijk alcoholconsumptie te genereren zonder acht te slaan op mogelijke risico’s voor de consument? Waar gemakshalve voorbij gegaan wordt aan de inspanningen van brouwers én horeca om de richtlijnen voor alcoholconsumptie te promoten én te handhaven. Dat de maatschappij hen daarin vaak tegenwerkt: ouders die het lastig vinden om de minimumleeftijd toe te passen op hun eigen kinderen – ik hoor helaas bijna dagelijks van leerlingen van 16 (of jonger) dat zij thuis gewoon mogen drinken; de problemen in de horeca als ouders/omstanders het niet willen accepteren dat een horecaondernemer en zijn personeel weigeren alcohol te schenken aan een minderjarige : “ik ben er toch bij” of “ik vind het toch goed?”.

Op tijd op de rem trappen

Onverantwoord alcoholgebruik is en blijf een probleem. Daar moeten wij zelf – naast de richtlijnen vanuit de overheid – iets aan doen. Daar hebben we vooral elkaar voor nodig. De ouder die opvoeden serieus neemt en thuis dezelfde richtlijnen hanteert als de wet aangeeft; de biergenieter die zijn vrienden in de gaten houdt en op tijd op de rem trapt; de horecaondernemer, die met en voor zijn gasten de grens bewaakt; de brouwer die zich houdt aan de richtlijnen voor etikettering, maar ook opmerkzaam is aan wie hij zijn bieren schenkt in brouwlokaal, brewpub of op festivals; de festival-organisator die verantwoord alcoholgebruik promoot door controles aan de deur, het verstrekken van armbandjes aan – al dan niet verplichte (lees minderjarige) BOBs én het nemen van de beslissing om personen die meer dan genoeg hebben gedronken niet langer alcohol te verstrekken… maar bovenal wij – jij én ik!

Lef tonen

Door het lef te tonen elkaar aan te spreken op het verkeerde gebruik van alcohol en – het allerbelangrijkste – zelf het goede voorbeeld te geven! Verantwoord genieten van al het moois dat zoveel gepassioneerde brouwers voor ons produceren. Proost!

Rianne Joosse
Voorzitter PINT

The post Blog Rianne Joosse – Bierbeleven: Bier in het nieuws appeared first on Bierista.

Bier brouwen op Bonaire

$
0
0

Bierbrouwer worden begint meestal met een passie, met een droom. Die droom werkelijkheid laten worden is natuurlijk prachtig. Maar waarom in Nederland? Ondernemers Rick van den Broek en Jeroen van der Kroft lieten meerdere dromen tegelijk uitkomen; zij zijn een bierbrouwerij begonnen op het zonovergoten Bonaire!

Bonaire heeft lang moeten wachten op speciaalbier. Pas in 2014 werd het eerste echte speciaalbier geïntroduceerd op het eiland; Bonaire Blond. Een Blond bier met dubbele gisting en hinten van limoen en lokale aloë vera van de lokale Onima plantage.

Bonaire Blond

Bonaire Blond is een goud geel, licht troebel bier. Het bier is zeer fris in de neus waarbij de limoen mooi naar boven komt. De smaak is van een typisch blond bier met een mooie hoppige afdronk en een extra bittertje van de aloë vera. Het bier wordt gebrouwen door Kees Schouten, brouwmeester in de de Noordhollandse Bier Brouwerij.

Brewery

Nu, twee jaar verder, hebben de jonge ondernemers Rick van den Broek en Jeroen van der Kroft de deuren geopend van de eerste brouwerij op Bonaire genaamd; Brewery. Een concept waarbij brouwen, proeven en genieten goed gecombineerd worden.
Brewery-Bonaire

Vijf bieren

De Brewery bevindt zich in een monumentaal Bonairiaans pand. Er zijn standaard vijf verschillende lokaal gebrouwen bieren van de tap te proberen. Elke zaterdag word er live gebrouwen en is iedereen welkom om mee te kijken hoe de nieuwe bieren gemaakt worden. Omdat de brouwerij enkel voor hun eigen bar brouwt, zul je hier altijd een uniek bier vinden.

Het horeca-concept biedt ook een Latijns-Amerikaanse keuken waarbij je kunt genieten van smaak vollen gerechten van de Colombiaanse chef. So, if you have the chance; see whats brewing at the Brewery!
Brewery-Bonaire
Brewery-Bonaire

Brewery-Bonaire

The post Bier brouwen op Bonaire appeared first on Bierista.

Speciaalbier Café De Markies maakt Leeuwarden nog mooier

$
0
0

Speciaalbier Café De Markies in Leeuwarden wordt donderdag 8 december heropend. Na een grondige verbouwing is het café van Menno en Michelle fors uitgebreid. Het aantal bieren op fles is gegroeid van 100 naar 250; het aantal tapkranen is verviervoudigd: van 3 naar 12.

Menno Feenstra en Michelle Beerstra zijn bierliefhebbers en ondernemers in hart en nieren. De afgelopen jaren maakten ze naam met hun Speciaalbier Café De Markies. Liefhebbers uit heel Nederland wisten het etablissement aan het Groot Schavernek te vinden. Door die groei was uitbreiding eigenlijk noodzakelijk. Menno en Michelle zijn nu apetrots dat hun uitbreidingsproject is gerealiseerd.

Gouden Pint Label

Tijdens de verbrouwing is het café twee maanden gesloten geweest. In de afgelopen maanden is het pand uitgebreid met de twee naastgelegen panden. Dit betekent dat er nu ruimte is voor 80 tot 100 zitplaatsen. De bar is vergroot, er is een enorme koeling en als klap op de vuurpijl kreeg De Markies dit najaar het Gouden Pint Label, de hoogste erkenning voor een speciaalbiercafé toegekend door bierconsumentenvereniging PINT.

Openingstijden

De openingstijden zijn dinsdag tot en met donderdag van 16.00 tot 01.00 uur; vrijdag en zaterdag van 15.00 tot 02.00 uur en zondag van 15.00 tot 21.00 uur. Zondag 15:00 – 21:00

The post Speciaalbier Café De Markies maakt Leeuwarden nog mooier appeared first on Bierista.


Bier! Magazine kiest Jan-Renier Swinkels tot Bierman van het Jaar 2016

$
0
0

Bier! Magazine heeft Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels uitgeroepen tot ‘Bierman van het jaar 2016’. Voor het eerst heeft Bier! Magazine een Top 30 gepubliceerd van biermensen in Nederland en België die het verschil maakten afgelopen jaar. Het magazine verschijnt deze week.

De Top 30 van biermensen die ertoe deden in 2016 is samengesteld door de redactie van Bier! Magazine. Alle redacteuren/journalisten hebben onafhankelijk van elkaar hun persoonlijke ranglijst samengesteld waaruit een groslijst voortkwam, welke is teruggebracht tot de 30 meest markante bierpersoonlijkheden in Nederland en België het afgelopen jaar.

Terechte winnaar

Volgens hoofdredacteur Fedor Vogel is Jan-Renier Swinkels, directievoorzitter en COO van Bavaria NV in Lieshout, de terechte winnaar: “Samen met zijn directieteam nam hij in 2016 een aanzienlijk belang in craftbrewery Brouwerij De Molen in Bodegraven en afgelopen najaar nam Bavaria het Belgische Palm Belgian Craft Brewers over. Hiermee zet Bavaria als voornamelijk pilsbrouwer in 2016 in één klap een grote stap in het speciaalbiersegment.” In het decembernummer van Bier! is te lezen welke biermensen de overige 29 plaatsen bezetten en waarom. De redactie heeft de intentie om het Top 30 thema ieder jaar in december te gaan herhalen.

Overige onderwerpen

In het 100 pagina’s dikke magazine Bier! is behalve de Top 30 veel meer interessants te lezen op biergebied. Zo zijn er reportages over de Brouwerijen Berghoeve in het Nederlandse Den Ham en Van Steenberge in het Belgische Ertvelde. Het proefthema in de rubriek ‘Voorgeproefd’ is dit keer in het kader van de feestdagen ‘Feestbieren’, zoals champagnebier, brutbier en bieren met een twist naar wijn.

Bier & Culinair

In de rubriek ‘Abdijbieren’ een reportage over het kloosterbier Gerardus uit Wittem. De bierreis-reportage brengt de lezer dit keer naar de historische bierstad Amersfoort, waar sinds enkele jaren weer veel gebeurt op biergebied. Verder nog veel meer vaste rubrieken, zoals Bier & Culinair, het Betere Biercafé, de historische rubriek en columns van de vaste columnisten Henri Reuchlin en Luc de Raedemaeker.

De 33e editie van Bier! magazine ligt 10 december bij alle abonnees op de mat en vanaf de week daarna in de losse verkoop bij de betere tijdschriftenwinkels. Het magazine is ook los te koop via de website. Dit is tevens de plek waar bierliefhebbers een abonnement kunnen afsluiten.

The post Bier! Magazine kiest Jan-Renier Swinkels tot Bierman van het Jaar 2016 appeared first on Bierista.

Warsteiner komt met Winterbier

$
0
0

Warsteiner treedt de feestdagen tegemoet met een nieuwe bierspecialiteit: Warsteiner Winter. Met dit seizoensbier wekt de familiebrouwerij een oude Duitse bierstijl opnieuw tot leven.

“Warsteiner Winter is een moderne interpretatie van het Münchener biertype en is perfect om de hele avond mee te proosten op donkere dagen”, meldt de brouwerij in een perbericht. “Het bier is volmoutig van smaak, met een aroma van karamel en een subtiele bitterheid. Het winterbier, gebrouwen volgens het Duitse Reinheistgebot, is donker van kleur met een koperrode gloed, die goed aansluit bij de warme sfeer van de winter en de feestdagen.”

Gabriël Sedlmayr

Warsteiner Winter is een moderne interpretatie van de traditionele Münchener bierstijl die in 1839 werd geïntroduceerd door de Duitse brouwer Gabriël Sedlmayr. Hij reisde af naar acht verschillende landen om deze bierstijl te ontwikkelen. De Münchener bierstijl is de voorloper van de pilsener categorie.

De Duitse familiebrouwerij brouwt het nieuwe seizoensbier volgens het Reinheitsgebot en gebruikt speciale Münchenermout, lichte gerstemout, Hallertauer hop, water uit de Kaiserquelle – Warsteiner’s eigen bron – en lage gisting. “Deze combinatie van pure ingrediënten resulteert in een warme, koperrode gloed en een licht zoete en zacht bittere smaak met een goede doordrinkbaarheid”, aldus het persbericht van Warsteiner

Verkrijgbaarheid

Het nieuwe bier met 5,6% alcohol is landelijk verkrijgbaar in de supermarkten. Het speciaalbier is verpakt in een 6-pack met flessen van 33cl. voor de consumentenadviesprijs van € 5,49. Het nieuwe seizoensbier van Warsteiner is ook verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden.

Over de brouwerij

In het dorpje Warstein, in het natuurrijke Sauerland, wordt sinds 1753 Warsteiner gebrouwen. Dit gebeurt nog altijd volgens de eeuwenoude tradities van het Reinheitsgebot (1516). Vanuit de familiebrouwerij, die sinds 9 generaties eigendom is van de familie Cramer, worden de bieren naar inmiddels meer dan 60 landen wereldwijd geëxporteerd. Het biermerk is sinds de 20e eeuw sterk verbonden met kunst en design, en sponsort verschillende evenementen zoals IFFR, Zeezout Festival en Dockyard. Warsteiner is een progressief, zelfverzekerd, premium biermerk dat zich als doel stelt mensen wereldwijd te laten genieten van het beste dat de Duitse brouwcultuur te bieden heeft.

The post Warsteiner komt met Winterbier appeared first on Bierista.

Heineken komt in maart met alcoholvrij bier

$
0
0

Heineken brengt in maart een alcoholvrij bier op de markt. “Dit gaat de grootste Heineken lancering in Nederland ooit worden”, zo belooft Pascal Gilet van Heineken Nederland in het Parool.

Heineken is pils. En niets anders! Vele jaren was dat de wet binnen het op één na grootste bierconcern ter wereld. Innovaties konden met andere merken in het Heineken-portfolio, zoals Amstel, maar niet met het iconische Heineken pils.

Heineken H41

Dit jaar kwam daar verandering in met de introductie van het H41. Dit speciaalbier gebrouwen met ‘de moeder’ van de traditionele Heineken A-gist werd onder het Heineken-merk gelanceerd. De H41 werd heel voorzichtig in de markt gezet, eerst in Italië en korte tijd later in Nederland. De lancering van Heineken 0.0 zal niet zo bescheiden zijn. Daar worden straks heel wat marketing eurootjes tegenaan gegooid.

De campagne voor Heineken 0.0 wordt in ons land in maart gestart. Een maand later moet het nieuwe Heineken bier wereldwijd verkrijgbaar zijn. Niet alleen in de supermarkten, maar ook in de horeca.

In het geheim

Gilet zegt in het Parool dat er meer dan twee jaar in het grootste geheim is gewerkt aan het alcoholvrije bier. Grote uitdaging was om de 0.0-variant goed op smaak te krijgen en exact te laten aansluiten op de smaak van Heineken pils.

Verantwoordelijkheid

Het nieuws over Heineken 0.0 komt in de periode dat er veel te doen is over alcoholconsumptie. Volgens de topman neemt de bierbrouwer daarin zijn verantwoordelijkheid. Zo richt het concern zich bijvoorbeeld niet op jongeren onder de 25 jaar en besteedt het concern naar schatting zo’n 300 miljoen per jaar (het Parool schat dat dit 10% is van het totale marketingbudget van Heineken) om alcoholmisbruik tegen te gaan.

Stijging consumptie alcoholvrij

De topman ziet ook dat de consument zelf veel bewuster kiest. De consumptie van alcoholvrij en alcoholarm, inclusief Radler, is de laatste jaren explosief gestegen. Voor de komende jaren wordt verdere groei verwacht. Niet vreemd dus dat ook Heineken in dit segment een positie probeert te veroveren.

Verhoging van de pilsprijs

Ander nieuws over Heineken dat vandaag naar buiten kwam. De bierbrouwer verhoogt de prijs van Heineken pils voor de horeca in januari met 3,6%. Dat is volgens vakblad Misset Horeca de grootste prijsverhoging in jaren. Een liter Heineken tankbier kost in het nieuwe jaar € 2,84. Een fust met 50 liter heeft dan een prijskaartje van € 138,26 (ter vergelijking: Grolsch € 140,29 / Hertog Jan € 150,55).

The post Heineken komt in maart met alcoholvrij bier appeared first on Bierista.

Marckensteijn en Bitterzoet Lekkerste huisbier

$
0
0

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016.

Het lekkerste huisbier … Maar wat is een huisbier precies. Entree Magazine, het vakblad dat de competitie heeft georganiseerd, geeft de volgende definitie: Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel.

De jury zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar vindt wel dat horecazaken een bewuste keuze moeten maken; óf dat bijzondere bier waar je voor omrijdt óf een lekkere doordrinker die omzet genereert.

Alle horecazaken in Nederland konden in 2016 hun huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal 11 lichte en 17 zware bieren kwamen er op de jurytafel.

Proefpanel

Een zware, serieuze taak voor het zeskoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers: Bierdeskundigen Theo Flissebaalje en Derek Walsh, culinair journalist Puck Kerkhoven, bierblogger en biersommelier in opleiding Yvonne van Houtum, bierkeurmeester Piet Tuinema en kwaliteitsconsultant Maurice de Boer.

Het panel werd verdeeld per categorie. In de eerste proefronde selecteerden beide panels 4 bieren. In de tweede ronde koos het complete panel de nummers een tot drie in de categorieën licht en zwaar. In beide categorieën tekende zich vrij snel een winnaar af.

Categorie licht

In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Marckensteijn Saison (5,6%) van De Drie Koningen in Groede. Deze zaak heeft een inpandige brouwerij, Het Brouwerslokaal. De jury waardeerde dit bier unaniem positief. Theo Flissebaalje: “Ik ben er eens geweest toen ze dit bier nog niet hadden, maar ik vind het een reden om er terug te komen.”

Trotse brouwer

Thibo Baccarne, brouwer van De Drie Koningen: “Het is prachtig om het beste huisbier in de categorie licht te hebben. Je ziet tegenwoordig veel interpretaties van de saison, steeds voller en zoeter. Wij wilden terug naar de oorsprong: de Belgische saison, droog met een licht zuurtje, dus goed doordrinkbaar.”

Tweede werd, net als vorig jaar, Ramses Z’Onder Baard (Black Steam Bier gebrouwen door Ramses Bier uit Wagenberg) van Z’Onder Zeil in Steenbergen. De derde plek was voor Papa’s Beer van Papa’s Beach House in Hoofddorp, een India Pale Ale gebrouwen door Jopen.

Categorie zwaar

In de categorie zwaar had het proefpanel net als vorig jaar de hoogste waardering voor een porter. Deze bitterzoet (8,4%) van café Broer en Zus in Beverwijk die als brouwerijhuurder dit bier zelf brouwt. Derek Walsh noemt het een mooi, evenwichtig bier. Michel Verreij van Café Broer en Zus is blij verrast. “Dat is geweldig nieuws. We brouwen dit bier zelf bij De Naeckte Brouwers in Amstelveen. We zijn erg tevreden over het resultaat.”

Tweede werd, net als vorig jaar, The Big Fat Double 5 IPA van BeerTemple in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Uiltje Brewing Company in Haarlem. De derde plek was Bald Eagle van Craft & Draft in Amsterdam. Dit bier is een zogenaamde Imerial IPA (8%), gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Brouwerij Kees! Zowel de BeerTemple als Craft & Draft zijn net als Morebeer Brewing ondernemingen van bier-entrepreneur Peter van der Arend.

Horeca moet keuze maken

De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2016 heeft de proevers duidelijk gemaakt dat er prima huisbieren worden gebrouwen. Maar de proevers zijn van mening dat de horeca goed moet nadenken over het doel van een huisbier. Een goed en lekker doordrinkbaar bier, dat ook omzet genereert óf een uitgesproken, bijzonder bier waar gasten voor terugkomen. Het moet hoe dan ook onderscheidend zijn.

De proevers die er vorig jaar bij waren, zijn van menig dat het niveau dit jaar beter was, maar ze treffen minder leuk of uitgesproken bier aan. Of, zoals Derek Walsh het verwoordde: “Ik zie minder tegenpolen, maar over de hele linie wel meer creativiteit.”

Top 3 lichte bieren

1. Marckensteijn Saison – De Drie Koningen (Groede)
Saison, 5,6,%, Brouwlokaal
2. Ramses Z’Onder Baard – Z’Onder Zeil Restaurant & Café (Steenbergen),
Steam, 4,8%, Ramses Bier
3. Papa’s Beer, Papa’s Beach House (Hoofddorp)
IPA, 6%, Jopenbrouwerij.

Top 3 zware bieren

1. Bitterzoet, Café Broer en Zus (Beverwijk)
Porter, 8,4%, Broer en Zus craft brewers.
2. The Big Fat Double 5 IPA, De BeerTemple (Amsterdam)
Double IPA, 8%, Het Uiltje.
3. Bald Eagle, Craft & Draft (Amsterdam)
Imperial IPA, 8%, Morebeer Brewing/Brouwerij Kees.

Lekkerste huisbier

De jury met vlnr. Theo Flissebaalje, Yvonne van Houtum Derek Walsh, Piet Tuinema, Maurice de Boer en Puck Kerckhoven

Over Entree Magazine

Entree Magazine is hét vakblad voor de horeca en verschijnt elf keer per jaar. Het biedt actuele innovatie, informatie en inspiratie voor de professional. Belangrijke pijlers zijn ondernemerschap, culinair, dranken en stijl & design. Daarnaast speelt fotografie een prominente rol en organiseert Entree diverse, jaarlijkse verkiezingen: Lekkerste Huisbier, de Hospitality & Style Awards en Mooiste Bar van Nederland.
Uiteraard is Entree ook online volop actief op EntreeMagazine.nl en op sociale media met @EntreeMag.

The post Marckensteijn en Bitterzoet Lekkerste huisbier appeared first on Bierista.

Rootz Winterbier Festival: meer dan 55 speciaalbieren

$
0
0

Het Rootz Winterbier Festival staat voor komend weekend op het programma. Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december kun je mooie speciaalbieren drinken op het terrein voor Rootz en in Club Rootz aan de Grote Marktstraat in Den Haag.

Op dit terrein, ook wel de Haagse Biertuin genoemd, worden meer dan 55 verschillende winterbieren getapt. Er worden kleine glazen gebruikt, zodat je lekker veel kunt proeven. Het festivalterrein is sfeervol aangekleed met houten chalets en vuurkorven. Er is een barbecue, je kunt poffertjes eten en natuurlijk is er ook een lekker stukje live muziek.

Het Rootz Winterbier Festival begint op vrijdag 9 december om 16.30 uur. Tot 20.00 uur kun je er terecht voor een heuse ‘Vrijdagmiddag Speciaalbier Openlucht Borrel’. Ideaal om met jouw vrienden of collega’s keihard aan het weekend te beginnen!

Op zaterdag en zondag barst het festival in alle hevigheid los. Zaterdag 10 december is het Rootz Winterbier Festival geopend van 13.00 tot 20.00 uur en op zondag 11 december van 13.00 tot 19.00 uur. De entree is vrij. Diverse kleine brouwerijen zijn aanwezig met bijzondere bieren, zoals Raven Bone Hill, Bronckhorster Brewing Company en vele anderen.

The post Rootz Winterbier Festival: meer dan 55 speciaalbieren appeared first on Bierista.

Viewing all 296 articles
Browse latest View live