Quantcast
Channel: Bierista
Viewing all 296 articles
Browse latest View live

Proef de spannendste bieren uit Utrecht

$
0
0

 

Het Utrechts Streekbierfestival blijft groeien. Wederom nemen meer kroegen deel en meer brouwers. Dit is de eerste editie waarbij bezoekers maar liefst drie dagen de tijd krijgen om hun nieuwe favoriete bieren te ontdekken.

Blond peperbier

Die drie dagen zijn hard nodig, want met 16 kroegen en 19 brouwers is het aanbod speciaalbieren erg groot. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld de Swearing Blonde van brouwerij Neobosski proberen; een blond peperbier met een verrassend hete smaak. Of de Sour Crystal Meth van brouwerij Maximus; een lichtzuur bier dat niet eerder op het festival verkrijgbaar is geweest.

Takkewijf

Brouwerij Stapzwan biedt zijn UPA aan; de Utrecht Pale Ale, een weizen met heerlijke IPA hop en een fleurige twist. En Bull & Bird Beer (in samenwerking met brouwerij Eembier) maakt haar festivalprimeur met een fantastische herfstbock genaamd Takkewijf; een heerlijk doordrinkbare bock met een mooie balans tussen zoet en bitter en de bekende kruidigheid van de herfst.

Welke cafés

‘t Pandje – ‘t Hoogt – De Stad – Tilt – Hofman – De Zaak – Hemingway – Luden – De Vrienden – Gras van de Buren – Florin – Ubica – Stan & Co – Nieuwe Dikke Dries – Mick O’Connels – De Bastaard

Welke brouwerijen

Hommeles – Maximus – Duits&Lauret – Oproer – VandeStreek – Ceaux – Het Licht – Stapzwan – De Leckere – De Eem – Rock City Beers – Heuvelrug – Borrelnoot – The Sisters Brewery – De Dikke – Bull & Bird – Neobosski – Zevenstar – Brouwerij Heuvel – Louis Loyal

Wanneer

Vrijdag 4 november van 16.00u tot sluit
Zaterdag 5 november van 15.00u tot sluit
Zondag 6 november van 15.00u tot 20.00u

Het evenement

Menukaarten en een plattegrond van het festival zijn te vinden in alle deelnemende kroegen. Bierliefhebbers kunnen hun eigen route uitstippelen en zelf kiezen welke bieren zij willen proeven. Om het evenement zo laagdrempelig mogelijk te houden is er geen begin- of eindpunt en wordt de bezoekers geen entreegeld gevraagd. Bieren worden geschonken in proefglaasjes.

 

The post Proef de spannendste bieren uit Utrecht appeared first on Bierista.


Muifel heeft het Beste Bockbier van Nederland

$
0
0

Muifel Brouwerij is verkozen tot het Beste Bockbier van Nederland. Dat werd zondag bekend gemaakt tijdens het 39e PINT Bockbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Voor Muifel is dit een geweldige opsteker. En de timing voor de prijs is perfect! Eigenaar en oprichter Martin Ostendorf opent maandag zijn eigen brouwerij in Oss!

Elk jaar wordt tijdens het PINT Bockbierfestival het Beste Bockbier van Nederland gekozen. Dit is een competitie die elke brouwer maar wat graag wil winnen, omdat het veel aanzien geeft in de bierwereld. En niet alleen aanzien, ook commercieel gezien is de titel Beste Bockbier van Nederland een enorme impuls.

Tot in de puntjes

De competitie wordt georganiseerd door bierkenner Derek Walsh. Deze wereldwijd gerespecteerde bierkenner laat voor deze wedstrijd niets aan het toeval over. Dit jaar werden 110 bieren gekeurd door veertig keurmeesters. Er waren 49 deelnemers bij de standaardklasse Bockbier, 18 bij de Dubbelbock-competitie en 43 bij de Speciaal Bock-competitie. Na verschillende rondes bleven in drie verschillende klassen uiteindelijk drie winnaars over:

Beste Bockbier van Nederland

1 – Muifelbrouwerij – D’n Ossebock
2 – Brouwerij ’t IJ – IJbok
3 – Lindeboom Bierbrouwerij – Herfstbock

Beste Dubbelbock van Nederland

1 –  De Lepelaer – Dubbelbock
2 –  Brouwerij Scheveningen – Provenier Dubbelbock
3 – SNAB – Ezelenbok

Beste Speciaal Bock van Nederland

1 – Brouwerij Mommeriete – Rookbock
2 – DAVO – Weizenbock
3 – Berging Brouwerij – BB16 Oak Aged Bock

Beste Bockbier

Dat Martin Ostendorf  van Muifelbrouwerij uitstekende bieren ‘muifelt’ is al langer bekend. Vorig jaar won hij met zijn quadrupel Zuster Agatha de titel Lekkerste Bier van Brabant, een verkiezing van de regionale krant. Dat hij nu goud wint is fantastisch, zeker met het oog op de brouwerij die hij morgen in het bijzijn van genodigden officieel opent.
Brouwerij ’t IJ is één van de oudste speciaalbierbrouwerijen van ons land. De bieren behoren tot de top van ons land. Deze zilveren plak bewijst dat maar eens. Met behulp van groot-aandeelhouder Duvel Moortgat hoopt de brouwerij de komende jaren verder te kunnen groeien.
De bronzen plak is zeker ook een opsteker voor Lindeboom. Brouwmeester Jan Willem den Hartog is met het recept van de Lindeboom Herfstbock terug gegaan naar de basis van het bockbier. Dit ondergistende bock heeft alles wat je van een goede bock mag verwachten.

Beste Dubbelbock

Net als vorig jaar gaat het goud in deze categorie naar brouwerij De Lepelaer. Een gouden medaille halen is één, de titel prolongeren is twee. Wesley Aarse van Brouwerij Scheveningen heeft ook een geweldige prestatie neergezet met de Provenier Dubbelbock. Na een druk jaar waarin de nieuwe Scheveningen Brouwerij werd geopend is deze medaille een nieuwe hoogtepunt in de geschiedenis van de brouwerij. De brouwers van SNAB hebben een geweldige reputatie. Hun bieren scoren wereldwijd al jaren hoge ogen. Deze medaille is een bevestiging dat het nog steeds meer dan goed zit met de kwaliteit van de SNAB-bieren.

Beste Speciaal Bock van Nederland

In Gramsbergen gebeuren veel mooie dingen, die in de rest van Nederland vaak wat onderbelicht blijven. Gert en Carina Kelder van Mommeriete brouwen al jaren absolute topbieren. De Vrouwe van Gramsbergen is daar een voorbeeld van. De Rookbock is een sprekend ander voorbeeld. Dit jaar een gouden medaille voor dit prachtige evenwichtige bier.
Zilver voor DAVO uit Deventer gaat ook zeker gevierd worden. Eerder dit jaar werd een nieuwe brouwerij met proeflokaal geopend. Een hippe craft-spot die door veel mensen uit de regio Deventer goed gevonden wordt. Met deze prijs timmert DAVO nu ook nationaal aan de weg. Nick van der Meer en Sjors Last van Berging Brouwerij uit Purmerend trekken vanavond nog wel een biertje open op de bronzen plak.

Bierista_Beste_Bockbier_PINT.017 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.016 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.015 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.014 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.013 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.012 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.011
Winnaars Beste Bockbier Competitie 2016

Winnaars Beste Bockbier Competitie 2016

Bierista_Beste_Bockbier_PINT.009 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.008 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.007 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.006 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.005 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.004 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.003 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.002 Bierista_Beste_Bockbier_PINT.001

The post Muifel heeft het Beste Bockbier van Nederland appeared first on Bierista.

Eerste 151 cafés ontvangen PINT kwaliteitslabel

$
0
0

PINT is de Nederlandse consumentenorganisatie die zich hard maakt voor de belangen van bierdrinkers. Zo zet deze actieve club zich onder meer in voor de promotie en bescherming van de Nederlandse biercultuur en maakt het zich sterk voor eerlijke en juiste informatie naar de consumenten.

Op basis van het bovenstaande reikt PINT voortaan kwaliteitslabels uit aan horecabedrijven, die op de juiste wijze een breed aanbod aan speciaalbier aan de gast presenteren. Daarnaast wordt ook gelet op de kennis van zaken, de gastvrijheid, atmosfeer, de prijs/kwaliteitverhouding en of er wat wordt gedaan met het combineren van bier en spijs. Pluspunten kunnen onder meer gescoord worden als het sanitair in orde is en als de kaart / aanbod in zijn totaliteit van bovengemiddeld niveau is.

Uitreiking kwaliteitslabel

Horecazaken kunnen genomineerd worden voor het label door leden van PINT. De genomineerde bedrijven ontvangen een brief met daarin de werkwijze en voorwaarden voor het label. De feestelijke uitreiking van de eerste labels was tijdens het PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage. Bedrijven worden elke twee jaar opnieuw gekeurd. Alle horecabedrijven met het PINT Kwaliteitslabel worden gebundeld in een (online) horecagids, die te raadplegen is via de website van PINT.

Alliantie van Bier Tapperijen

Het verschil tussen ‘zilver’ en ‘zilveren label’ wordt veroorzaak door de ABT-cafés. Deze cafés, lid van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT), moeten voldoen aan voorwaarden van de ABT. Daarom hebben ze nu automatisch – donder gekeurd te zijn –  ‘zilver’ gekregen. De ABT-cafés worden voor maart 2017 allemaal gekeurd en ontvangen dan – indien nodig – een aangepast label.

De eerste 151

Dit zijn de eerste 151 cafés, die een PINT Kwaliteitskeurmerk hebben ontvangen. Bij deze gelegenheden kun je met een gerust hart binnen lopen en een goed glas bier bestellen. Zit jouw favoriete café er bij?

Regio Plaats Naam zaak Label
Oost Albergen Café Morshuis Zilver
NH Alkmaar De Boom Zilver
NH Alkmaar Kleine Deugniet Gouden Label
Midden Amersfoort De Drie Ringen proeflokaal Bronzen Label
Midden Amersfoort Lobbes Bronzen Label
Midden Amersfoort Long John Pub Zilveren Label
Midden Amersfoort Van Zanten Bronzen Label
NH Amsterdam Café Checkpoint Charlie Zilveren Label
NH Amsterdam 11e Gebod Gouden Label
NH Amsterdam Arendsnest Gouden Label
NH Amsterdam Beer Temple Gouden Label
NH Amsterdam Brecht Gouden Label
NH Amsterdam Bret Zilveren Label
NH Amsterdam Butcher’s Tears Zilveren Label
NH Amsterdam Café Fonteyn Gouden Label
NH Amsterdam Café Westerdok Gouden Label
NH Amsterdam Cause Beer loves food Gouden Label
NH Amsterdam Craft ’n Draft Gouden Label
NH Amsterdam De Biertuin Gouden Label
NH Amsterdam De Prael Gouden Label
NH Amsterdam De Spuyt Gouden Label
NH Amsterdam De Ysbreeker Bronzen Label
NH Amsterdam Delirium Gouden Label
NH Amsterdam Dopey’s Elixer Zilveren Label
NH Amsterdam Dwars Gouden Label
NH Amsterdam Gent aan de Schinkel Bronzen Label
NH Amsterdam Gollem Amstelstraat Gouden Label
NH Amsterdam Gollem Daniel Stalperstraat Bronzen Label
NH Amsterdam Gollem Overtoom Gouden Label
NH Amsterdam Gollem Raamsteeg Gouden Label
NH Amsterdam Groene Olifant Bronzen Label
NH Amsterdam Hesp Zilver
NH Amsterdam Hoppy Days Zilveren Label
NH Amsterdam In de Wildeman Zilver
NH Amsterdam Joost Gouden Label
NH Amsterdam Kanis en Meiland Zilveren Label
NH Amsterdam Lieve Gouden Label
NH Amsterdam Lokaal de Pijp Zilveren Label
NH Amsterdam Oedipus Gouden Label
NH Amsterdam ’t IJ Zilveren Label
NH Amsterdam ’t Kelkje Gouden Label
NH Amsterdam Tap Zuid Gouden Label
NH Amsterdam Troost Zilveren Label
NH Amsterdam Zotte Zilveren Label
ZL Arcen Brouwerijcafé de Hertog Jan Proeverij Zilver
Oost Arnhem Caspar Zilveren Label
NB Bergen op Zoom Provoosthuis Zilveren Label
NH Beverwijk Café Broer en Zus Gouden Label
ZW Breda Aogse Mart Zilveren Label
ZW Breda Boterhal Gouden Label
NB Breda Café Restaurant Brouwerij De Beyerd Zilver
ZW Breda De Kleine Wereld Gouden Label
ZW Breda Moeke Bronzen Label
NH Den Burg, Texel Taveerne de Twaalf Balcken Zilver
ZH Den Haag Bierspeciaalcafé De Paas Zilver
NH Den Helder Lunch & Grandcafe Njoy Bronzen Label
Oost Deurningen Grand Café Pelle’s Zilveren Label
Oost Deventer Bieren Danscafé Persee Zilver
NB Eindhoven Café de Baron Zilver
NB Eindhoven Drinkers Pub Zilveren Label
NB Eindhoven van Moll Zilveren Label
NB Eindhoven Het Veem Gouden Label
NH Enkhuizen Herberg De Compagnie Zilveren Label
Oost Enschede De Beiaard Zilver
Oost Ermelo Café De Hazeburg Zilver
Goes La Strada Gouden Label
ZH Gouda Biercafé De Goudse Eend Zilver
Noord Groningen Bierlokaal café De Koffer Zilver
Noord Groningen Café de Pintelier Zilver
Noord Groningen Speciaalbiercafé De Toeter Zilver
NH Haarlem Briljant Zilver
NH Haarlem Jopenkerk Gouden Label
ZL Heerlen Café d’r Klinge Gouden Label
NH Heiloo Het vennewater Gouden Label
Oost Hengelo Bier en Eetcafé ’t Pleintje Zilver
Oost Hengevelde Eetcafé Assink Zilveren Label
NH Hoofddorp Jopenkerk Gouden Label
NH Hoorn Café CharlieS Gouden Label
ZL Horst Café Cambrinus Gouden Label
ZL Horst Het proeflokaal van Horst Zilver
Oost Kampen Proeflokaal De Stomme van Campen Zilver
ZW Kamperland Emelisse Zilveren Label
Noord Leeuwarden Speciaalbiercafé De Markies Gouden Label
ZH Leiden De Bonte Koe Zilveren Label
ZH Leiden Lemmy’s biercafé Bronzen Label
ZL Maastricht Bierspecialiteitencafé Take One Zilver
ZL Maastricht Café Falstaff Gouden Label
ZL Maastricht Café Frape Gouden Label
ZL Maastricht Café ’t Pruuske Bronzen Label
ZL Maastricht Hotel en Tapperij de Poshoorn Zilver
ZL Maastricht Naovenant Zilveren Label
ZL Maastricht Specialiteitencafé Thembi Bronzen Label
Oost Meppel Café De Buren Gouden Label
ZW Middelburg Braai Tapperij Restaurant De Mug Zilver
ZW Middelburg De Vliegende Hollander Gouden Label
ZW Middelburg Jazz-café Restaurant Desafinado Zilver
NB Moergestel Café De Veerkes Zilver
Oost Nijmegen Café de Deut Zilver
Oost Nijmegen Café Jos Meesterschenkerij Gouden Label
Oost Nijmegen Café van Ouds Gouden Label
NB Oisterwijk Proeflokaal ’t Gelagh Zilver
Oost Oldenzaal Café Bierlokaal De Engel Zilver
NB Oosterhout Café de Beurs Zilver
NH Purmerend Biercafé De Bonte Koe Zilver
NH Purmerend Proeflokaal Bakker Zilveren Label
ZL Roermond Den Heiligen Cornelis Gouden Label
ZL Roermond Resistent Gouden Label
ZW Roosendaal De Sjoes Zilveren Label
ZH Rotterdam Locus Publicus Gouden Label
ZH Rotterdam Reijngoud Gouden Label
ZH s Gravenhage Kompaan Gouden Label
NB s Hertogenbosch Café Bar Le Duc Zilver
NB s Hertogenbosch Tapperij Het Veulen Zilver
NB s Hertogenbosch Thornbridge Pub Gouden Label
ZL Sittard De Zaak onder de Linden Zilveren Label
ZW Steenbergen Z’Onder Zeil Zilveren Label
NB Tilburg Burgemeester Jansen Gouden Label
NB Tilburg Café Hoegaarden Zilver
NB Tilburg Café Jacks Zilveren Label
NB Tilburg Café Kandinsky Zilver
Midden Utrecht Beers & Barrels Gouden Label
Midden Utrecht Café Lijn 4 Zilveren Label
Midden Utrecht Café Lombok eten & drinken Bronzen Label
Midden Utrecht De Zaak Zilveren Label
Midden Utrecht DeRat Gouden Label
Midden Utrecht Drie Dorstige Herten Gouden Label
Midden Utrecht Guusjes eten & drinken Gouden Label
Midden Utrecht Jan Primus Gouden Label
Midden Utrecht Kafé België Zilveren Label
Midden Utrecht Kloek Zilveren Label
Midden Utrecht Ledig Erf Zilver
Midden Utrecht Olivier Zilveren Label
Midden Utrecht Oproer brewpub Gouden Label
Midden Utrecht Oudaen Bronzen Label
Midden Utrecht Proeflokaal Maximus Gouden Label
ZL Valkenburg Café de Grendelpoort Zilver
Midden Veenendaal Robert’s Pub Gouden Label
ZL Venlo Preuf en praotlokaal De Klep Zilver
Midden Vianen DE Rooie Reiger Zilveren Label
ZL Vijlen Boscafé ’t Hijgend Hert Zilver
ZL Voerendaal De Pintelier Gouden Label
Oost Wageningen Bierspecialiteitencafé De Vlaamsche Reus Zilver
Oost Wageningen Café Rad van Wageningen Zilveren Label
ZL Weert Café-zaal Dennenoord Gouden Label
Midden Wijk bij Duurstede De Mallemolen Gouden Label
Midden Woerden ’t Bierhuys Gouden Label
Zevenbergen De Bakkerij Zilveren Label
ZW Zierikzee Café de Gekroonde Suikerbiet Gouden Label
ZW Zundert Den Hoek Gouden Label
Oost Zwolle Bapas Gouden Label
Oost Zwolle Café de Gezelligheid Zilver

 

The post Eerste 151 cafés ontvangen PINT kwaliteitslabel appeared first on Bierista.

Utrecht Hop over het kleurrijke Utrechtse bierlandschap

$
0
0

In 1970 draaide de Phoenix-brouwerij in Amersfoort de bierkraan dicht en werd er voor het eerst sinds 1000 jaar geen bier meer gebrouwen in de provincie Utrecht. De biercultuur was op sterven na dood en Nederland geheel ‘verpilst’.

Niet lang daarna begon een voorzichtige ommekeer en inmiddels heeft de ‘craft beer revolutie’ de biercultuur in haar greep. Liefst 36 geregistreerde brouwerijen telt de provincie Utrecht inmiddels en volgende maand kunnen dat er al meer zijn. Daarnaast wordt de biercultuur als nooit tevoren verlevendigd met brewpubs, biercafés,  bierwinkels en – festivals.

Wie zijn al die brouwers?

Wie zijn al die brouwers, wat brouwen ze en waar doen ze dat? Waar zijn de brouwerijen te vinden en wat zijn de beste plekken om de bieren te proeven? In Utrecht Hop – een kleurrijke ‘state of the art’ gids – kan je het allemaal vinden. Het rijke bierverleden van de provincie wordt daarbij niet vergeten.

Over auteur Kees Volkers

De auteur van dit hoppige boek is Kees Volkers. Hij schreef deze uitgave met medewerking van Jan Ausems, Wim Burhenne, Jos Eberson en Theo Flissebaalje. Kees Volkers is bierhistoricus en brouwer. Eerder verschenen van zijn hand: Wandelen over de Bierkaai – een bierhistorische gids van Utrecht (2006, Aprilis) en -met Pim van Schaik – Ontdek de bieren van Amsterdam (2013, Stokerkade)

Utrecht Hop is te koop voor € 15,95. Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig/Stichting Houtens Brouw CollectiefFormaat: 12,5 x 21 cm Omvang: 160 pagina’s ISBN: 978-90-78641-54-4.

The post Utrecht Hop over het kleurrijke Utrechtse bierlandschap appeared first on Bierista.

Het Elfde Gebod levert dikke cheque op voor KiKa

$
0
0

Bierbrouwer Hertog Jan en de Stichting Geniet & Geef brachten in september het speciaalbier ‘Het Elfde Gebod’ tijdelijk terug op de markt voor KiKa. Door de geweldige samenwerking met meer dan 160 horecaondernemers, Mitra Slijterijen, Albert Heijn en vooral vele enthousiaste consumenten, heeft deze actie het enorme bedrag van 121.442 euro voor KiKa opgeleverd.

Vandaag nam Frits Hirschstein, oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) de cheque in ontvangst bij de Hertog Jan Brouwerij in Arcen: ’’Deze actie is een perfect voorbeeld van hoe je op een originele manier geld kunt inzamelen. Met het enorme bedrag dat er is opgehaald kunnen twee onderzoekers een jaar fulltime werken aan een oplossing tegen kinderkanker. We zijn de Stichting Geniet & Geef en brouwer Hertog Jan heel dankbaar.’’

76 Hectorliter

‘Het Elfde Gebod’ was verkrijgbaar op de tap van meer dan 160 Nederlandse cafés. Daarnaast bracht Hertog Jan het bier uit in kruikjes die verkrijgbaar waren bij Mitra Slijterijen en Albert Heijn winkels in heel Nederland. Er werd in totaal twee maal 76 hectoliter gebrouwen, evenveel als het percentage kinderen dat op dit moment geneest van kanker.

Trots op geweldig resultaat

Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “Dat het bier nog altijd erg geliefd was wisten we, maar dat zoveel mensen er weer van zouden gaan genieten met het geweldige resultaat van bijna 121.442 euro voor KiKa, hadden we niet durven dromen. We zijn er trots op dat we op deze bijzondere manier hebben kunnen bijdragen aan het goede werk van KiKa.’’

Geniet & Geef

Sinds 2012 presenteert de Stichting Geniet & Geef ieder jaar een bijzonder bier. Initiator Gaius Voûte, CEO Bier&cO en bestuurslid van de Stichting Geniet & Geef: “Momenten waarop je geniet, maken je er van bewust hoe goed je leven eigenlijk is. Stichting Geniet & Geef zet zich in om deze genietmomenten om te zetten in donaties voor het goede doel, donaties voor KiKa.’’

Horecaondernemers uit het hele land namen fusten van het speciale Geniet & Geef bier af en verkochten het in hun café. Dit jaar kwamen daar ook de drankenspeciaalzaken en supermarkten bij doordat het bier ook op kruikjes werd afgevuld. De opbrengst gerealiseerd met de verkoop van het bier komt, na aftrek van directe kosten, volledig ten goede aan KiKa. Sinds de start in 2012 heeft Geniet & Geef ruim 270.000 euro opgebracht.

The post Het Elfde Gebod levert dikke cheque op voor KiKa appeared first on Bierista.

Bierdroom Mark Leeuwerik wordt werkelijkheid

$
0
0

Woensdag 26 oktober om half zes ’s ochtends stond de taxi voor de deur die ons naar Schiphol bracht. Ruim dertien uur later landde het vliegtuig op O’Hare Airport, Chicago. Het was bijna onwerkelijk dat me dit echt overkwam. 

Deze reis heb ik gewonnen via een prijsvraag van Hertog Jan en stond in het teken van het proeven van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Ik ben Mark Leeuwerik, 30 jaar oud en wonend in Meijel. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de ICT en heb ik een eigen bedrijfje gespecialiseerd in bierproeverijen (Bier Ervaring). Verder ben ik een echte bierliefhebber en grote Hertog Jan-fan.

Grand Prestige

Een tijd geleden heeft Hertog Jan via Facebook gevraagd welke liefhebber er absoluut mee zou moeten naar Goose Island Chicago om hun vierde variant Grand Prestige Vatgerijpt te proeven die daar sinds april ligt te rijpen. Hierop heb ik meteen gereageerd. Ik vind Grand Prestige een geweldig bier en bewaar er ook enkelen in de kelder.

De meeste bieren van Goose Island zijn in Nederland moeilijk te krijgen, maar de bieren die ik heb geproefd waren erg goed. Een samenwerking tussen Hertog Jan en Goose Island leek mij dus helemaal geweldig en het zou een eer zijn om samen met de brouwers deze variant als eerste te mogen proeven. Anderhalve week later werd ik benaderd door Hertog Jan. Ze gaven aan dat ze goed nieuws hadden en dat ze contact met me wilden opnemen. Ik bleek de gelukkige winnaar van deze reis te zijn.

Tap Deck

Die woensdag kwamen we ’s middags (lokale tijd) aan in Chicago en vrijdag bezochten we Goose Island. We startten ons bezoek in de Tap Room waar Mike Siegel (Brouwer verantwoordelijk voor innovaties) ons wat algemene zaken vertelde omtrent de brouwerij. Daarna zijn we naar de Tap Deck gegaan waar de rondleiding startte. Hier liet Mike ons de moderne brouwketels zien. We vervolgden onze rondleiding door de brouwerij en we zagen de bottelarij, Innovation Room, Fermentation Room en lagertanks. Overal kregen we informatie over de processen en konden we vragen stellen. Het viel me op dat de muren mooi waren beschilderd met inspirerende quotes en afbeeldingen.

Barrel Aging Warehouse

Na een typisch Amerikaanse lunch in de Brewpub – waar Goose Island ooit begonnen is – zijn we naar het Barrel Aging Warehouse  gegaan. Ook hier hebben we een rondleiding gekregen, verzorgd door Bill Savage (Brouwer verantwoordelijk voor het enorme barrel aging programma). De schuifdeur ging open en mijn mond viel open van verbazing. Ik denk dat ik nog nooit zoiets gaafs gezien had! Ik werd er stil van en nog steeds kon ik niet geloven dat ik dit mee mocht maken.

Eerst liepen we door de enorme opslagruimte waar de zure bieren van Goose Island in wijnvaten liggen  te rijpen. De binnen- en buitenkant van de wijnvaten worden voor gebruik eerst schoongemaakt. Hierdoor wordt de wijnsmaak teruggedrongen en komt de smaak van het houten vat (eik) juist naar voren in het bier.  Het is hier ook belangrijk dat ze de temperatuur zo constant mogelijk houden omdat dit anders het bier negatief kan beïnvloeden.

Bourbon blend

Nu werd het lange wachten beloond, want we gingen naar het gedeelte waar de Bourbon-vaten lagen te rijpen. Hier ligt het normaal gesproken helemaal vol met vaten, maar Mike gaf aan dat het nu leger was aangezien ze de Bourbon County-vaten van dit jaar reeds geleegd hadden. In mijn ogen was het nog steeds erg indrukwekkend om te zien hoeveel vaten er lagen. De hamer, rubberen handschoenen, desinfecterende spray en proefglazen werden klaargezet om de eerste Grand Prestige (of volgens het etiket: Gran Prestige) Vatgerijpt te proeven. De vierde variant Grand Prestige Vatgerijpt wordt een blend van twee verschillende soorten vaten. De eerste soort is een vat waarin eerst Bourbon heeft gerijpt en waarin vervolgens Bourbon County heeft gerijpt (3rdUse Bourbon). De tweede soort is een vat waarin alleen maar Bourbon heeft gerijpt (2nd Use Bourbon). Bij beide vaten wordt alleen de buitenkant schoongemaakt, zodat de smaak van de Bourbon (County) niet verloren gaat en terugkomt in het bier.

Moment suprème

We mochten als eerste de Grand Prestige van de 3rdUse-vaten proeven. Bill trok zijn handschoenen aan, desinfecteerde de hamer en haalde vervolgens de spijker uit het vat. Mike hield de proefglazen eronder om het bier op te vangen. Je kon merken dat iedereen een beetje zenuwachtig werd, want het grote moment was eindelijk daar. We mochten het voorlopige resultaat proeven.

Ik kreeg na de brouwers van Hertog Jan, Johan Kranen en Milan Dams, een glas in mijn hand. Het eerste wat ik deed, was kijken naar de reactie van Johan en Milan. Zij zijn immers degenen die dit bier regelmatig brouwen en het als beste kennen. Daarna heb ik mijn neus diep in het glas gestoken om de geur zo goed mogelijk in mij op te nemen. Het rook zo lekker dat ik snel een slok nam die ik door mijn mond liet rollen, terwijl ik tegelijkertijd door mijn mond ademde om zo de smaak volledig tot zijn recht te kunnen laten komen.

Veel scherper

Ik proefde een heel mooi zacht bier met een licht droge afdronk waarin je de Bourbon County kon herkennen. Het bier had een mooie warmte in je mond en je kreeg direct zin om meer slokken te nemen. Toen iedereen geproefd had, mochten we van het 1st Use Bourbon-vat proeven. Na wederom op Johan en Milan te hebben gewacht, proefde ik het bier op dezelfde manier. De geur van dit bier was veel scherper: je kon merken dat het een 1st Use Bourbon-vat was. De geur was wederom zo aangenaam dat ik snel een slok nam. Je proefde nu direct de Bourbon. Deze smaak was heel anders dan die van het 2nd Use-vat. Hier was de Bourbon overheersend en het bier meer op de achtergrond. Ook de smaak van deze variant vond ik heerlijk.

Overdonderd

Ik kan uitgesproken smaken enorm waarderen, waar deze variant dus ook zeker onder valt. Een aantal mensen had nog niet geproefd, dus werd de spijker wederom uit het vat gehaald. Nu mocht ik mijn glas er zelf onder houden om nog een klein beetje te kunnen proeven. Toen ik dit glas leeg had, wist ik niet goed wat ik moest zeggen. Ik was een beetje overdonderd door de hele gave ervaring. Wie had ooit verwacht dat ik in Chicago bij Goose Island een Grand Prestige Vatgerijpt vers uit de vaten zou proeven?

Bourbon County

We hebben de dag in stijl afgesloten. We zijn bij de brouwerij op het kantoor geweest en Mike liet ons drie verschillende soorten Bourbon County proeven. Ook kreeg ik van hem drie flessen Bourbon County mee naar huis. Waarschijnlijk omdat ik ze tijdens de lunch zes flessen Westvleteren cadeau had gedaan. Nadat iedereen van de Bourbon County-bieren had geproefd, zijn we naar de Tap Room gegaan om daar nog enkele bieren met zijn allen te drinken. Daarna zijn we ons gaan opfrissen bij het hotel en hebben we met de hele groep genoten van een heerlijk diner met daarbij mooie bieren.

Ik wil Hertog Jan enorm bedanken voor deze kans en Bier Ervaring. Ik had dit voor geen goud willen missen!

Mark Leeuwerik

Mark Leeuwerik met Hertog Jan bij Goose Island.

Mark Leeuwerik met Hertog Jan bij Goose Island.

The post Bierdroom Mark Leeuwerik wordt werkelijkheid appeared first on Bierista.

Flevo Bier Festival in Almere

$
0
0

Op zondag 13 november wordt het jaarlijkse Flevo Bier Festival gehouden in Poppodium De Meester in Almere. Je kunt er meer dan 20 verschillende soorten speciaalbier proeven van brouwerijen uit de omgeving en van kleine brouwerijen uit de rest van Nederland.

Dit zijn de brouwers uit de polder:
• Stadsbrouwerij De Kemphaan
• Brouwerij Pracht
• Brouwerij de Gebroeders Ducaat
• Brouwerij Stijl
• Brouwerij Crans Craft

Overige brouwerijen:
• Brouwerij Two Chefs
• Berging Brouwerij
• Brouwerij Uiltjes Craft Beer
• Largum Bieren
• Bom brouwerij uit België
• Bierbrouwerij BE+ER
• Brouwerij La Cabra Azul, uit Málaga.

De bierbrouwers zijn zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven over de bieren en de wijze van brouwen. Behalve het proeven van diverse speciaalbieren, kun je tijdens het Flevo Bier Festival, georganiseerd door PINT Flevoland ook genieten van allerlei hapjes en live muziek. Er zijn optredens van oa. Stringcaster, Alice Springs en String Thing.

De entree bedraagt €20 en dat is inclusief een PINT proefglas, 8 consumptiemunten en je kunt gelijk je glas laten vullen bij één van de brouwers.

The post Flevo Bier Festival in Almere appeared first on Bierista.

Lodewijk Swinkels: ‘Trots op goud voor La Trappe Blond’

$
0
0

De Nederlandse bieren hebben uitstekend gescoord tijdens de European Beer Star. Deze competitie geniet veel aanzien. Deze competitie heeft geen commerciële doelstellingen. Brouwerijen uit de hele wereld doen mee. Per categorie zijn vaak tientallen inzendingen, waardoor de concurrentie moordend is. Een medaille winnen tijdens de European Beer Star geeft prestige.

Twee prijzen

Lodewijk Swinkels van Brouwerij De Koningshoeven heeft met de La Trappe Blond voor de tweede keer in korte tijd een mooie prijs te pakken. “Ik ben ongelofelijk blij en trots op deze prijs. Eerst goud tijdens de World Beer Cup en nu goud tijdens de European Beer Star. Dan moet de La Trappe Blond echt wel een goed bier zijn”, aldus een stralende Swinkels, die naar Nürnberg is afgereisd om de prijs in ontvangst te nemen.

Bronckhorster Alternative

Ook Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company is naar Zuid-Duitsland gereden om het zilver voor de Alternative in ontvangst te nemen. “We zijn erg trots op alle prijzen die we de laatste jaren hebben gewonnen. De European Beer Star is bijzonder omdat de concurrentie zo groot is. Als je een medaille wint, heb je veel bieren achter je gelaten. Ik ben echt superblij met deze zilveren medaille voor de Alternative.”

Later meer

De redactie van Bierista is aanwezig in Nürnberg bij de prijsuitreiking. We proberen meer reacties te krijgen van gelukkige winnaars.

The post Lodewijk Swinkels: ‘Trots op goud voor La Trappe Blond’ appeared first on Bierista.


Nederland voor België bij European Beer Star

$
0
0

Nederlandse brouwerijen hebben goed gescoord tijdens de uitreiking van de European Beer Star tijdens de BrauBeviale in Nürnberg. In het medailleklassement eindigde ons land als vijfde met vier gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles. 

Gouden medailles

Brouwerij De Koningshoeven behaalde goud met de La Trappe Blond in de categorie ‘Belgian Style Blond Ale’. Dit smaakvolle gebalanceerde bier bleef de Gouverneur Blond van Lindeboom en de Brugse Zot Blond voor.

Lindeboom sleepte goud binnen met de Lindeboom Herfstbock. In de categorie German Style Dunkler Bock bleef het de Italiaanse brouwerij Birra Elvo voor. Brons in deze klasse ging naar Biermanfaktur Engel uit Duitsland. Het is na een bronzen medaille tijdens de competitie Beste Bockbier van Nederland opnieuw een mega-succes voor Jan Willem den Hartog en Theo Sonnemans van Brouwerij Lindeboom.

Jopen Bier uit Haarlem mag een gouden medaille toevoegen aan de toch al rijkelijk gevulde prijzenkast. De Jacobus Rye Pale Ale won goud in de categorie Traditional Style Pale Ale. De Haarlemmers versloegen de gerenommeerde brouwerij Sierra Nevada uit de VS en Deschutes Brewery, ook uit de VS.

Hertog Jan Grand Prestige geniet wereldwijd al naam en faam. De status van dit bier krijgt met een gouden medaille in de categorie Belgian Style Strong Ale nog meer glans. Het team van meesterbrouwer Gerard van den Broek bleef de Italiaanse brouwerij Birrificio del Forte net voor. Jopen Bier eindigde als derde met de Ongelovige Thomas.

Zilveren medailles

In de categorie Smoke Beer won Bronckhorster Brewing Company zilver, vlak achter de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato. Brons was er voorde Duitsers van Crew Republic Brewery.

Nederlands zilver ook in de de categorie Speciality Honey Beer. SNAB Bierbrouwers eindigde op de tweede plaats met Koning Honing. Eerste werd Brauerei Ried en derde werd Brewery De Bie uit België.

Lindeboom Bierbrouwerij kreeg zilver voor de Gouverneur Blond. Het moest de La Trappe Blond voor laten gaan. Brons was er voor Brouwerij De Halve Maan met de Brugse Zot Blond.

Bronzen medailles

Twee bronzen medailles voor Nederlandse brouwerijen. Zo wordt Grolsch namelijk nog steeds gezien, ook al behoort het sinds kort tot het Japanse Asahi. De Grolsch Frisse Lentebok kreeg brons omgehangen. Net als Jopen voor de Ongelovige Thomas. Dat gebeurde respectievelijk in de categorie German Style Heller Bock en Belgian Style Strong Ale.

Over de European Beer Star

De European Beer Star is een competitie georganiseerd door de Duitse private brouwerijen. Deelname staat open voor alle brouwerijen ter wereld. Aan deze competitie wordt deelgenomen door honderden brouwerijen uit de hele wereld, die samen een recordaantal van 2103 bieren hebben ingestuurd. Een internationale jury van 124 bierdeskundigen heeft de beste bieren gekozen, die vandaag op de BrauBeviale in Nürnberg bekend zijn gemaakt.

The post Nederland voor België bij European Beer Star appeared first on Bierista.

Carnivale Brettanomyces winnaar Gouden Pint 2016

$
0
0

Carnivale Brettanomyces is winnaar van de Gouden Pint 2016. Tijdens het Flevo Bier Festival in Almere werd de prijs uitgereikt door Rianne Joosse, voorzitter van bierconsumentenorganisatie PINT.

Elaine Olsthoorn en Jan Lemmens, de initiatiefnemers van Carnivale Brettanomyces, hadden de overwinning niet verwacht, maar waren uiteraard zeer verguld met de bierprijs.

Carnivale Brettanomyces

Carnivale Brettanomyces is een festival waarbij de alternatieve gisting centraal staat. Bij het festival zijn verschillende kroegen en brouwerijen in het centrum van Amsterdam betrokken. “Dit festival is een mooie combinatie tussen kennisoverdracht en smaakoverdracht. Het festival valt niet alleen in Nederland op, maar trekt wereldwijd de aandacht”, aldus het juryrapport.

Andere genomineerden

In de finale mochten vijf kanshebbers hopen op de Gouden Pint 2016. Behalve de uiteindelijke winnaar Carnivale Brettanomyces waren dat Oldskool Brewery van Dennis Kort, de Dutch Beer Challenge, Fortbrouwerij Duits & Lauret en Cause Beer Loves Food van Timothy Wareman.

Over de Gouden Pint

De Gouden Pint wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

De jury

De leden van PINT konden kandidaten voor de Gouden Pint aandragen. Uiteindelijk heeft een deskundige jury een lijst van vijf genomineerden samengesteld. Uit de lijst heeft diezelfde jury de winnaar bepaald.
De jury bestond uit Rianne Joosse, juryvoorzitter en voorzitter van PINT, Floor van Aerde van de Nederlandse Brouwers, Rob Alphenaar, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, Michel Ordeman, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief, Hanneke van het Ende, bestuurslid Stichting Bieropleidingen Nederland, Jeffrey Zwerwer, bedrijfsleider van het Arendsnest en Alain Schepers, bierblogger van Bierista.nl, winnaar van de Gouden Pint 2015.

Gouden Pint 2016

Alle genomineerden worden toegesproken door Rianne Joosse.

The post Carnivale Brettanomyces winnaar Gouden Pint 2016 appeared first on Bierista.

Bavaria start campagne ‘Welcome to the family’

$
0
0

‘Zo, nu eerst een Bavaria!”. Wie kent deze slogan niet? Vanaf vandaag is dit geschiedenis. Bavaria komt met een nieuwe internationale campagne: ‘Welcome to the Family’.

Met deze nieuwe campagne viert Bavaria het gevoel dat het samen drinken van een biertje oproept: wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, je hoort er bij. Met deze boodschap en bier als verbindende factor brengt de Brabantse familiebrouwerij mensen samen. De nieuwe campagne ‘Welcome to the Family’ start vandaag in Nederland.

Bier verbroedert

In de nieuwe campagne geeft Bavaria haar visitekaartje af als de grootste onafhankelijke familiebrouwerij ter wereld met passie voor bieren en zo’n 300 jaar brouwtraditie. Binnen Bavaria zijn 28 leden van de familie Swinkels actief, maar alle ruim 1.000 medewerkers voelen zich onderdeel van de brouwersfamilie. Centraal staat de belangrijkste reden voor het drinken van Bavaria bier, namelijk het delen van spontane, leuke en vooral gezellige momenten samen. Met deze campagne neemt Bavaria na zo’n dertig jaar afscheid van de slogan ‘Zo, nu eerst een Bavaria’ en communiceert zij nu vanuit de kracht van het familiebedrijf. “Bier verbroedert en brengt mensen samen. Dat is waar Bavaria voor staat. Daarom willen we deze universele boodschap uitdragen. Eerst in Nederland en vervolgens in alle landen waar Bavaria actief is”, vertelt Pieter Swinkels, CMO van Bavaria N.V.

Ambachtelijk bier

Alle bieren van Bavaria zijn met passie gebrouwen volgens een eeuwenoude familietraditie en bestaan uit natuurlijke ingrediënten. Zo brouwt Bavaria haar bieren als enige in Nederland met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bron en is de mout afkomstig uit haar eigen mouterij. Bavaria is een heel toegankelijk en puur pilsener.

The post Bavaria start campagne ‘Welcome to the family’ appeared first on Bierista.

Bier & Spijs: Bacon met zuurkool en appeltjes

$
0
0

Elke maand maakt Han Hidalgo van Biercuisine weer wat lekkers klaar. Hij deelt zijn smakelijke recepten met de bezoekers van Bierista en doet er een aanbeveling bij voor een bijpassend bier. 

Han heeft een gerecht voor ons gemaakt van bacon met zuurkool en appel

Ingrediënten voor vier personen:

8 plakjes (licht gerookte) bacon of casselerrib
250 gram wijnzuurkool
2 kleine sjalotjes
6 eetlepels piepkleine blokjes zoetzure appel
1,5 dl gevogelte- of groentebouillon
2 tot 3 eetlepels crème fraîche
4 eetlepels zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Zuurkool in een vergiet laten uitlekken. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de sjalotjes roerbakken.
Hittebron verlagen en de uitgelekte zuurkool met de bouillon erbij doen. Op de laagste hittebron gedurende 25 tot 30 minuten stoven. Af en toe roeren.
Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en de crème fraîche en de piepkleine blokjes appel erdoor roeren.
Verder stoven en op smaak brengen met peper en zout. De plakjes bacon of casselerrib zo kort mogelijk om en om bakken in twee eetlepels olie. Uit de pan halen, met keukenpapier deppen en iets laten afkoelen. Over de plakjes bacon of casselerrib verdelen en oprollen.

Aanbevolen bieren: pilsner, Weizen, geuze (mild van smaak), blond bier tussen 5 en 7 vol%, IPA (India Pale Ale) niet te zwaar gehopt, bijvoorbeeld een milde Engelse IPA van ongeveer 5 vol%.

Han Hidalgo

Han Hidalgo van Biercuisine is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten.

The post Bier & Spijs: Bacon met zuurkool en appeltjes appeared first on Bierista.

Wat is dat toch met dat Bolleke?

$
0
0

Het Bolleke is in Antwerpen en wijde omgeving een begrip. Er is geen horeca-gelegenheid waar raar wordt opgekeken als je een Bolleke bestelt. Sterker, je krijgt een meewarige blik als je om een glas De Koninck vraagt. Wat is dat toch met dat Bolleke? Wat is de beleving van dat bijzondere glas bier? Wie kan dat beter uitleggen dan Dennis de Potter, brouwmeester van De Koninck.

The post Wat is dat toch met dat Bolleke? appeared first on Bierista.

Blog Rianne Joosse – Bierbeleven – Festivals

$
0
0

Al eerder vertelde ik over bijzondere ontmoetingen die je kunt hebben op bierfestivals. Dat blijft een van de – voor mij meest zwaarwegende – redenen om een festival te bezoeken. Niet het aanbod van bier? Nee niet direct.

Inmiddels kun je als consument in Nederland je hart ophalen bij de vele verkooppunten (fysiek en digitaal) waar een keur aan speciaalbieren wordt aangeboden. Daarnaast zie je steeds vaker dat het netwerk van de bierconsument zo uitgebreid is dat ook onderling hele mooie uitwisselingen ontstaan.

Wildgroei

We hebben het dus maar goed in deze bierwereld? Nou zo rooskleurig is de situatie nou ook weer niet. Het is geweldig dat er zoveel festivals worden georganiseerd dat je als bierconsument bijna elk weekend ‘onder de pannen’ bent, het is interessant om de grote verscheidenheid aan festivals te ontdekken maar het baart me zorgen dat er een wildgroei lijkt te ontstaan.

Het ene festival is het andere niet – dat hoeft ook niet, maar het kwaliteitsverschil is soms wel heel erg groot. Festivals met een keur aan bieren, de kennis van de brouwer en een mooie selectie aan eten staan lijnrecht tegenover ‘festivals’ met een gebrekkige organisatie, een bierlijst samengesteld in de dichtstbijzijnde bier-super en slechte informatie over bier en brouwer.

Vertekend beeld

En helaas zie ik van de laatste categorie er steeds weer verschijnen. Je zou kunnen zeggen dat deze festivals zichzelf geen goed doen en waarschijnlijk besluit je als bezoeker ook geen tweede keer te gaan, maar het geeft ook aan nieuwe festivalbezoekers een heel vertekend beeld van wat een bierfestival kan/zou moeten zijn. Natuurlijk zijn er ook festivals die – ondanks een goede organisatie en ruime inzet – worden overvallen door de stroom bezoekers en daardoor qua faciliteiten onbedoeld tekort schieten. Het blijft moeilijk om bezoekersaantallen in te schatten. De enige mogelijkheid is om bijvoorbeeld te werken met een voorverkoop en/of een maximaal aantal bezoekers toe te laten.

Verbazen over gedrag

Maar nog meer kan ik me verbazen (en soms zelfs ronduit ergeren) aan het gedrag van bezoekers. Op de hierboven aangehaalde ‘non-festivals’ na, vergt het een enorme voorbereiding, de inzet van een grote groep vrijwilligers en het enthousiasme, passie en beschikbaarheid van brouwers (die naast het brouwen van mooie bieren, soms ook nog een baan en in elk geval een privé-leven hebben).

Meer dan een weekend werk

Als mede-organisator van het Kerstbierfestival in Essen (B) weet ik waar ik het over heb. Voor dat festival, dat plaatsvindt in het weekend voor kerst wordt al met de voorbereidingen gestart in september (dankzij een geoliede organisatie kan dat zo laat) en duurt het tot in januari voor alles is afgewikkeld. Daarnaast zijn de ‘inkopers’ het hele jaar bezig met het leggen van contacten met brouwers omdat er bieren zijn die alleen voor dit festival worden gebrouwen – dan is het zaak om ruim te voren met brouwers af te stemmen, wat er wanneer moet worden geleverd. Iets meer dan een weekend werk dus. En dat geldt voor de meeste festivals.

Meebrengen eigen consumpties

Veel festivals investeren in de aankoop van bieren of in de toezeggingen aan brouwers over opbrengst per verkochte consumptie. Overige kosten (vergunning, huur taps, tenten/meubilair, amusement) moeten worden betaald uit de opbrengst per consumptie en eventuele verhuuropbrengst foodstands of sponsoring. Het is daarom niet meer dan billijk dat de organisatie paal en perk stelt aan het meebrengen van eigen consumpties. Onbegrijpelijk is dan de reactie van het publiek, dat, ondanks vriendelijk verzoek van de organisatie, weigert daaraan gehoor te geven. Alsof je uit eten gaat met je eigen ‘prakkie in een pannetje’ onder je arm.

Geen maat

En sommige bezoekers gedragen zich zelfs ronduit onbeschoft. Hebben alleen maar commentaar op vrijwilligers, klagen over hoeveelheid geschonken/getapt bier, dringen voor bij taps, blijven brouwers claimen die graag met meer mensen van gedachten willen wisselen, laten het aan de organisatie om de meegebrachte rommel achter hen op te ruimen en – misschien nog wel het meest ergerlijke – kunnen geen maat houden en laten zich niet van hun beste kant zien onder invloed van alcohol.

Respect

En onlangs maakte ik met nog een fenomeen kennis. Bezoekers die zich, onder het mom van ‘een goede keuze willen maken’ door de brouwers enkele keren een ‘slokje’ van verschillende bieren laten inschenken (zonder hiervoor enige vergoeding te geven) en vervolgens hun geluk bij een volgende brouwer te gaan beproeven….. Schandalig gedrag dat van geen enkel respect getuigt naar brouwer noch organisatie.

Samen genieten

Zulke bezoekers maken het festival-organisatoren enorm moeilijk en hebben een negatief effect op het plezier dat je als brouwer en als consument zou moeten hebben op een festival. Het zou jammer zijn als door het gedag van enkelen hele mooie festivals zouden verdwijnen.
Laten we met zijn allen proberen om vooral het ‘samen genieten’ voorop te stellen! Dan zie ik jullie graag bij een volgend festival!

Rianne Joosse
Voorzitter PINT

The post Blog Rianne Joosse – Bierbeleven – Festivals appeared first on Bierista.

Glutenvrije bierborrel bij de familie Vossers

$
0
0

Tara Vossers ziet steeds meer mensen die glutenvrij leven. Mensen die bewust kiezen voor glutenvrij producten omdat dit bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Maar ook mensen, zoals haar vader Gerbert, die te kampen hebben met een glutenintolerantie en daarom noodgedwongen gluten mijden. Bij Bierista doken we in de materie en gingen op bezoek bij de familie Vossers om de familie het nieuwe bier van Bavaria, Bavaria Glutenvrij Pils, te laten proeven. Komt de smaak in de buurt van een regulier pilsje?

Bierborrelavond met de familie

Gewapend met een speciaal proefpakket laat biersommelier Alain Schepers de familie kennis maken met de smaakbeleving van Bavaria Glutenvrij Pils. Uiteraard ontbreken de smakelijke hapjes niet.

Vader Gerbert is glutenintolerant en een gezellige bierborrel is voor hem niet meer vanzelfsprekend. Het hoofdbestanddeel van bier bevat immers gluten. Ook zoon Koen met vriendin Tessa en dochter Tara en vriend Dennis zijn nieuwsgierig. Buurman Paul steekt ook even zijn hoofd om de deur. “Glutenvrij bier proeven? Hebben jullie hulp nodig?!”.

Keurende blikken

De glazen worden gespoeld en de kroonkurken gaan met een fijne ‘pssst’ van de flesjes. Gerbert heeft het flesje nog even goed bestudeerd en dan is voor hem het moment daar. Hij schenkt het glutenvrije bier in. Hij kijkt keurend. “Mooie schuimkraag en het ziet er precies zo uit als een normaal pils”, is zijn eerste reactie. Dan de slok. Een kritische, keurende blik en een kort moment van stilte. Iedereen in de kamer kijkt hem aan. “Ja, dat is lekker! Heerlijk smaakvol, precies een gewone pils.”

Iedereen neemt nu een slok. Ook buurman Paul, een ervaren pils- en speciaalbierdrinker. Hij sluit zich aan bij Gerbert. “Dit is een smaakvolle dorstlesser. Heerlijk hoor! Hier lust ik er nog wel een van’’, lacht hij terwijl hij een stukje kaas in zijn mond steekt. “Fijne combi!”

Een goed glas bier en een lekkere hap

Tara’s vriend Dennis is een talentvolle marathonloper. Koen behoort tot de landelijke subtop op de middellange afstanden. De hele familie is dus bewust bezig met wat er wordt gegeten en gedronken. Glutenvrije producten zijn voor hen een bewuste keuze. “Als je dan eens een glas bier drinkt, dan wil je ook een goed glas bier. Bavaria Glutenvrij Pils is mooi moutig, vol van smaak met een lichte bitterheid. Daar hou ik van. En wat is het mooi, dat ik nu samen met mijn vader gezellig een biertje kan drinken!”

Glutenvrij snacken blijkt helemaal niet zo moeilijk. Voor deze gelegenheid hebben we komkommer en olijven meegenomen. Dit soort frisse snacks gaan prima bij pils. De twee kaassoorten zijn een jonge kaas en een wat rijpere kaas. Zeker de jonge kaas doet het uitstekend met het bier. Het volle romige van de kaas en het frisse sprankelende van de pils werken prima samen.

Als je van chips houdt en je wilt glutenvrij snacken, dan is de klassieke aardappelchip vrijwel altijd goed. Die hebben we ook hier op tafel staan. “Als je chips met speciale smaken uitkiest, is het even goed opletten. De keus is enorm, maar voor elke bewuste snackliefhebbers is er wel wat wils.”

Glutenvrij

Glutenvrij bierborrelen bij de familie Vossers. (foto: Willem Feith)

Dennis kijkt nog eens even kritisch naar zijn glas. “Bij mij is het schuim veel minder dan bij Tara en Tessa.” Paul, ervaringsdeskundige, ziet onmiddellijk de oorzaak. “Jij hebt net een stuk kaas gegeten en nu met je ‘vette bek’ aan het glas gezeten. Vet is killing voor je schuimkraag. Spoel daarom regelmatig je glas af met warm water en daarna naspoelen met koud water. Dan ben je de hele avond verzekerd van een mooie schuimkraag.”

Over Bavaria Glutenvrij Pils

Bavaria heeft recht op gebruik van het officiële logo van de NCV (Nederlandse Coeliaki Vereniging) en heeft een geldig certificaat voor de productie van glutenvrij bier. Dankzij een innovatieve methode is het gelukt een glutenvrij pils te brouwen van gerstemout.

Bavaria Glutenvrij Pils is een puur natuur pilsener met 5% alcohol gebrouwen met zuiver mineraalwater, gerstemout, hop en gist. De smaak is net als de gewone Bavaria Pils verfrissend, aangenaam fruitig met een delicate hopbitterheid. Een smaakvol pils met een uitstekende balans. Ideale drinktemperatuur is 6 graden Celsius.

Dit nieuwe glutenvrije bier is exclusief verkrijgbaar bij alle Albert Heijn-filialen in Nederland. De flesjes zijn verpakt in een handige 3-pack. Een verpakking met drie flesjes kost € 3,49.

Dit artikel is sponsored content.

Glutenvrij

Gerbert Vossers kan weer meeborrelen met een glutenvrij glas pils. (foto: Willem Feith)

The post Glutenvrije bierborrel bij de familie Vossers appeared first on Bierista.


Brussels Beer Challenge 2016 – De winnaars

$
0
0

Begin november heeft een internationale jury honderden bieren van over de hele wereld gekeurd voor de Brussels Beer Challenge. Deze competitie geldt als één van de meest prestigieuze biercompetities in Europa. Dit zijn de winnaars:

Pale & Amber: Abbey / Trappist Style Blond

Goud: Affligem Blond – Brouwerij Alken-Maes
Zilver: Gouverneur Blond – Brouwerij Lindeboom
Brons: Brugse Zot Blond – Brouwerij De Halve Maan
Certificate of Excellence: St-Feuillien Blonde – Brasserie St.-Feuillien
Certificate of Excellence: Tongerlo Blond – Brouwerij Haacht

Pale & Amber Ale: Altbier

Goud: Bamberg Altbier – Cervejaria Bamberg
Zilver: Geen winnaar
Brons: Geen winnaar

Pale & Amber Ale: Amber

Goud: Zinnbach Everest Ale – Shandong ZinnBach Biotechnology
Zilver: Siberian Crown Amur Temper Rye Ale – JSC Sun
Brons: Brevis Furor – Birrificcio dei Castelli

Pale & Amber Ale: Session IPA

Goud: Kicker Session IPA – Alaskan Brewing Company
Zilver: Missis IPA – Birrificio della Granda
Brons: Easy Jack – Firestone Walker Brewing
Certificate of Excellence: Jongleur – De Circus Brouwerij

Pale & Amber Ale: English IPA

Goud: Down N’Dirty – Deschutes Brewery
Zilver: 50 Nodi – Birrificio P3
Brons: ZinnBach Lizard Salvia IPA – Shandong ZinnBach Biotechnology
Certificate of Excellence: San Blas – Lord Chambray

Pale & Amber Ale: Imperial IPA

Goud: Left Eye Right Eye – Track 7 Brewing Company
Zilver: Double Jack – Firestone Walker Brewing
Brons: Perfect Circle – CR/AK Brewery
Certificate of Excellence: Breaking Hops – MC77 Birrificio Artigianale
Certificate of Excellence: Resin – Sixpoint Brewery

Pale & Amber Ale: Best Bitter

Goud: Geen winnaar
Zilver: Farsons Blue Label – Simonds Farsons Cisk
Brons: California Amber Ale – Ballast Point Brewing Team
Brons: Saranac Pale Ale – FX Matt Brewing Company

Pale & Amber Ale: Bières de Garde Ambrée

Goud: Geen winnaar
Zilver: Gare e Roubaix – Birrificio Mezzavia
Brons: Brassin d’Hiver – Brasserie du Mont Blanc

Pale & Amber Ale: Bitter

Goud: Honkers Ale – Goose Island Beer Company
Zilver: Hop Seeker – Deep Ellum Brewing Company
Brons: Geen winnaar

Pale & Amber Ale: Bitter Blond / Golden Ale

Goud: Speed – Birrificio P3
Zilver: Ging’s Blonde – Every SA
Brons: La Guillotine – Brouwerij L. Huyge

Pale & Amber Ale: Kölsch

Goud: Prima Lux – Kamun Sri
Silver: Bucolica – Agribirrificio Luppojalo
Brons: Geen winnaar

Pale & Amber Ale: Tripel

Goud: Bersalis Tripel – Oud Beersel
Zilver: Affligem Tripel – Alkaen-Maes
Brons: Rangsken – Den Houten Molen

Pale & Amber Ale: Strong / Extra Special Bitter

Goud: Farsons Double Red – Simonds Farsons Cisk
Zilver: Jopen Jacobus RPA – Jopen Bier
Brons: BraufactuM – Die Internationale Brau-Manufacturen

Pale & Amber Ale – Strong Blond / Golden Ale

Goud: Wilderen Goud – Brouwerij Wilderen
Zilver: Duvel – Duvel Moortgat
Brons: Filou – Brouwerij Van Honsebrouck
Certificate of Excellence: Belfort 8 – Belfort Beer

Pale & Amber Ale: Light Bitter Blond / Golden Ale

Goud: Geen winnaar
Zilver: Blond Mokke – Mokke
Brons: Blond Cougar – Wormtown Brewery
Certificate of Excellence: Nobile – Birra dell’Eremo

Pale & Amber Ale: Traditional Saison

Goud: Saison Avena Biologique – Brasserie Deseveaux
Zilver: 28 Saison – Caulier Sugar Free
Brons: Allagash Saison – Allagash Brewing Company
Certificate of Excellence: Racines – Brasserie de la Senne

Pale & Amber Ale: Modern Saison

Goud: Surfine – Brasserie Dubuisson
Zilver: Osiris Farmhouse Ale – Walhalla Craft Beer
Brons: Rebelse Strop – Brouwerij Roman
Certificate of Excellence: Paljas Saison – Brouwerij Henricus

Pale & Amber Ale: Double Saison

Goud: pFriem Super Saison – pFriem Family Brewers
Zilver: L’Aubéole d’Estinnes – Aubéole d’Estinnes
Brons: Hopus Primeur 2016 – Brasserie Lefebvre

Pale & Amber Ale: American IPA (< 6,5% ABV)

Goud: Jopen Mooie Nel – Jopen Bier
Zilver: Statale52 – Birrificio Artigianle Lariano
Brons: Saranac Legacy IPA – FX Matt Brewing
Certificate of Excellence: Hop.e – Birra Mastino

Pale & Amber Ale: American IPA (> 6,5% ABV)

Goud: McGragles Francis’ Big Bangin’ IPA – Rye River Brewing Company
Zilver: Sculpin – Ballast Point Brewing
Brons: Odell IPA – Odell Brewing Company
Certificate of Excellence: IPA – Brouwerij Het IJ

Pale & Amber Ale: American Pale Ale

Goud: Alpine American Pale Ale – Brasserie Galibier
Zilver: Mosaic Pale Ale – Allendale Brewery
Brons: Day Tripper Pale Ale – Indeed Brewing Company

Lager: German-Style Pilsner

Goud: Magna Pils – Cervejaria Bohemia
Zilver: Clausel Classic – Letzenbuerger Stad Brauerei
Brons: Sierra Nevada Nooner – Sierra Nevada Brwing Company

Lager: Internationale Style Pilsner

Goud: Hertog Jan Pilsener – Hertog Jan
Zilver: Estrella Damm – S.A. Damm
Brons: Hausen Bier Pilsen – Hausen Bier
Certificate of Excellence: Asahi Syper Dry – Asahi Breweries

Lager: German-Style Helles-/Maibock/Doppelbock

Goud: Samuel Adams Double Bock – Boston Beer Company
Zilver: Voll-Damm – S.A. Damm
Brons: Fest Helles – Uinta Brewing Company

Lager: German-Style Dunkel Bock/Doppelbock

Goud: Boli Doppelbock – Olgerdin Skallagrimsson
Zilver: Bronckhorster IJsselbock – Bronckhorster Brewing Company
Brons: Rode Toren – Brouwerij De Leckere

Lager: German-Style Eisbock

Goud: Geen winnaar
Zilver: Gulpener IJsbock – Gulpener Bierbrouwerij
Brons: Geen winnaar

Lager: German-Style Märzen

Goud: Samuel Adams Octoberfest – Boston Beer Company
Zilver: Hausen Bier Vienna – Hausen Bier
Brons: Ackerland – Brasserie Meteor
Certificate of Excellence: Pietra – Brasserie Pietra
Certificate of Excellence: Rodeo Oktoberfest – Big Bend Brewing Company

Lager: Dark / Dunkel (incl. Schwarzbier)

Goud: Hausen Bier Dunkel – Hausen Bier
Zilver: Bamberg Schwarzbier – Cervejaria Bamberg
Brons: Supra Dark Lager – Guangzhou Zhujiang Brewery

Lager: Helles

Goud: Geen winnaar
Zilver: Brixia Blonda – La Curtense
Zilver: Schwarzbräu Bayerisch Hell – Schwarzbräu
Brons: Songha – Shangri-la Highland Craft Brewery

Lager: light Lager

Goud: Asahi The Dream – Asahi Breweries
Zilver: Yalaso – Shangri-la Highland Craft Brewery
Brons: Sam Light – Boston Beer Company

Lager: Hoppy Lager

Goud: Domrep Pils – Collabs Brewery
Zilver: Slurp Dry Hopped Pils – Soralama’ SRL
Brons: Gens de la Lune – Brasserie de la Pleine Lune
Brons: Pils 13 White Label – The Ministry of Belgian Beer

Dark Ale: Abbey / Trappist Style Dubbel

Goud: Moreneta Brune – Barna Brew
Zilver: Bière de Garde Brune – Brouwerij Duits & Lauret
Brons: Hertog Jan Dubbel – Hertog Jan

Dark Ale – Brown Ale

Goud – Dark Mild – Corsaire Microbrasserie
Zilver: Buster Nut Brown – Ska Brewing Company
Zilver: Sint Gummarus Dubbel – Brouwerij Cornelissen
Bronze: Sixex – Joseph Holt

Dark Ale: Dark / Black IPA

Goud: Ebers Hopsfall – Land Food & Beverage
Zilver – Hang Back – Birrificio Birranova
Brons: Darqside – Brew Bay
Certificate of Excellence: Voragem: Mean Sardine Brewery

Dark Ale: Oud Bruin (Flandres Brown Ale)

Goud: Liefmans Goudenband – Liefmans
Zilver: Petrus Rood Bruin – Brouwerij de Brabandere
Brons: Geen winnaar

Dark Ale: Strong Dark Ale

Goud: Cuvée Clarisse – Brouwerij Wilderen
Zilver: Bière Grand Cru de l’Abbaye Du Val Dieu – Brasserie l’Abbaye Du Val Dieu
Brons: Straffe Hendrik Quadrupel – Brouwerij De Halve Maan

Red Ale: American Red Ale

Goud: Red Eyes – Pravda Beer Theatre
Zilver: Daylight Amber – Track 7 Brewing Company
Brons: Samuel Adams Hoppy Red – Boston Beer Company
Certificate of Excellence: Road77 – Birrificio Il Mastio
Certificate of Excellence: Swivelhead IRA – Deschutes Brewery

Red Ale: Irish Red Ale

Goud: Geen winnaar
Zilver: Geen winnaar
Brons: Geen winnaar
Certificate of Excellence: McGargles Granny Mary’s Red Ale – Rye River Brewing Company

Red Ale: Oud Rood (Flandres Red Ale)

Goud: Rodenbach Grand Cru
Zilver: Samuel Adams Kosmic Mother Funk Grand Cru – Boston Brewing Company
Brons: Rodenbach – Rodenbach
Certificate of Excellence: Samuel Adams Stony Brook Red – Boston Brewing Company

Lager: American-Style Pilsner

Goud: The Crisp – Sixpoint Brewery
Zilver: X Wäls – Wäls Cerveja Arte
Brons: Utica Club Pilsener – FX Matt Brewing Company

Lager: Bohemian-Style Pilsner

Goud: Ginevra – Birrificio Artiginale Leder
Zilver: Meteor Pils – Brasserie Meteor
Brons: Celebration Lager – Rodinny Pivovar Bernard

Stout / Porter: Porter

Goud: Robust Porter – reuben’s Brews
Zilver: La Gaspésienne #13 – Microbrasserie Pit Caribou
Brons: Arriaca Porter – Cervezas Arriaca

Stout / Porter: Baltic Porter

Goud: Brixia Nera – La Curtense
Zilver: Tckel Bull – Brasserie du Haut Buëch
Brons: Geen winnaar
Certificate of Excellence: Bronckhorster Nightporter – Bronckhorster Brewing Company
Certificate of Excellence: Gréta – Egill Skallagrimsson / Borg Brusshus

Stout / Porter: Dry Stout

Goud: McGargles Uncle Jim’s Stout – Rye River Brewing Company
Zilver: Geen winnaar
Brons: Brotas Beer Dry Stout – Brotas Industria de Bebidas
Brons: Jopen Extra Stout – Jopen Bier

Stout / Porter: Oatmeal Stout

Goud: – Nocturna – Kamun Sri
Zilver: Geen winnaar
Brons: Geen winnaar

Stout / Porter: Russian Imperial Stout

Goud: Wälls Petroleum – Wälls Cerveja Arte
Zilver: Eightfold Path Imperial Stout – Jing-A Brewing
Brons: Camoz – Birrificio Via Priula di San Pellegrino
Certificate of Excellence: Colorado Ithaca – Colorado Brewery

Stout / Porter: American Stout

Goud: Obsidian Stout – Deschutes Brewery
Zilver: Fungus Rock – Lord Chambray
Brons: Necro – Beer Lovers

Stout / Porter: Stout Export

Goud: Hirderga – Piccolo Birrificio Indipendente Decimoprimo
Zilver: O’Hara’s Leann Follain – Carlow Brewing Company
Brons: Duits & Lauret Winterstout – Brouwerij Duits & Lauret
Brons: Tsunami Stout – Pelican Brewing Company

Wheat: Dunkel Weizen

Goud: Geen winnaar
Zilver: Geen winnaar
Brons: Schwarzbräu Weissbier Dunkel – Schwarzbräu

Wheat: Dunkel Weizen (doppel)bock

Goud: Dunkler Weizenbock – Biermanifaktur Loncium
Zilver: Tap6 Mein Aventinus – Schneider Weisse
Brons: Weizen Bock Doge – DBC Srls

Wheat: Gose

Goud: Gose IPA – Microbrasserie Pit Caribou
Zilver: Marsilla – Birra Amiata Srl
Zilver: Sierra Nevada Otra Vez – Sierra Nevada Brewing
Brons: Geen winnaar

Wheat: Weizen

Goud: Geen winnaar
Zilver: Prima’tor Weizenbier – Prima’tor
Brons: Tap1 Meine Helle Weisse – Schneider Weisse

Wheat: Witbier

Goud: Blanche de Namur – Brasserie Du Bocq
Zilver: San Lorenzo – MC77 Birrificio Artigianale
Brons: Maestro Blanche – Maestro

Wheat: Dubbel wit / Imperial White

Goud: Geen winnaar
Zilver: Geen winnaar
Brons: Geen winnaar
Certificate of Excellence: Troufette Belle d’Eté – Brasserie de Bastogne

Wheat: White IPA / Hoppy Weizen

Goud: Chainbreaker White IPA – Deschutes Brewery
Zilver: Samuel Adams Whitewater IPA – Boston Brewing Company
Brons: Lunette – Brasserie de la Pleine Lune
Certificate of Excellence: Tap5 Meine Hopfenweisse – Schneider Weisse

Flavoured Beer – Chocolate

Goud: Geen winnaar
Zilver: La Noire Soeur – Microbrasserie Le Grimoire
Brons: Caldera Mogli Imperial Chocolate Porter – Caldera Brewing Company

Flavoured Beer: Old-Style Fruit Lambic

Goud: Lindemans Oude Kriek Cuvée René – Brouwerij Lindemans
Zilver: Kriek Boon Mariage Parfait – Brouwerij Boon
Brons: Oude Quetsche Tilquin à l’ancienne – Gueuzerie Tilquin

Flavoured Beer: Fruit Beer

Goud: Lindemans Cassis – Brouwerij Lindemans
Zilver: Rodenbach Caractère Rouge – Brouwerij Rodenbach
Brons: Les Cuvées Secrètes de Cornélius Framboise – Brasserie d’Ebly

Flavoured Beer: Herbs & Spice

Goud: Lindemans SpontanBasil – Brouwerij Lindemans
Zilver: Lavender Sunflower Honey & Dates – Indeed Brewing Company
Brons: Gingermeister – Tothbeer
Certificate of Excellence: Lohn Bier Carvoeira – Lohn Bier
Certificate of Excellence: Sageflight IPA – Deschutes Brewery

Flavoured Beer: Smoked Beer

Goud: Schwarzbeer – Mircobrasserie Archibald
Zilver: Bronckhorster Alternative – Bronckhorster Brewing Company
Brons: Bamberger Höfbrau Rauch – Weyermann Braumanufaktur

Flavoured Beer: Sweet / Milk Stout

Goud: Steel Toe Stout – Ska Brewing Company
Zilver: ZinnBach Taiji Milk Stout – Shandong ZinnBach Biotechnology
Brons: Udder Tugger – Pelican Brewing Company
Certificate of Excellence: Samuel Adams Cream Stout – Boston Beer Company
Certificate of Excellence: Siberian Crown Talga Brown Stout – JSC Sun

Flavoured Beer: Wood / Barrel Aged

Goud: Bourbon Barrel Aged Dark Star – Fremont Brewing
Zilver: Leopoldina Old Strong Ale – Cervejaria Leopoldina
Brons: Colorado Guanabara Wood Aged – Umburana Barrels – Colorado Brewery
Certificate of Excellence: Buffalo Grand Cru – Brouwerij Van den Bossche

Flavoured Beer: Coffee

Goud: Saranac Cold Brew Coffee Lager – FX Matt Brewing Company
Zilver: Rise & Grind – No-Li Brewhouse
Brons: Raisa Espresso – GME Restauracje

Flavoured Beer: Honey

Goud: Carata – Costa Est
Zilver: Koning Honing – SNAB Bierbrouwers
Brons: Colorado Appia – Colorado Brewery
Brons: Supra Osmanthus Honey Beer – Guangzhou Zhujiang Brewery

Flavoured Beer: Pumpkin Ale

Goud: Pumpkin Ale – Rahr & Sons Brewing
Zilver: Saranac Pumpkin Ale – FX Matt Brewing Company
Brons: Samuel Adams 20 Pounds of Pumpkin – Boston Beer Company

Specialty Beer: Barley Wine

Goud: Nussknacker – Collaboration Schwarzbräu – Brew Age
Zilver: Maelstrøm – SNAB Bierbrouwers
Brons: Primata – Birrificio Birranova
Certificate of Excellence: Massive! – Gigantic Brewing Company
Certificate of Excellence: Xo – Brasserie La Binchoise

Specialty Beer: Brut Beer

Goud: Geen winnaar
Zilver: Genesi – Birra dell’Eremo
Brons: Geen winnaar
Certificate of Excellence: Bzart lambiek – Oud Beersel

Specialty Beer: Hybrid

Goud: Arrica Rubia – Cervezas Arriaca
Zilver: Karibu – Piccolo Birrificio Indipendente
Brons: Noordtsingle – Brouwerij Noordt

Specialty Beer: Old-style Gueuze-Lambic

Goud: Lindemans Oude Gueuze Cuvée René Special Blend 2010 – Brouwerij Lindemans
Zilver: Oude Geuze Boon Black Label – Brouwerij Boon
Brons: Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne – Gueuzerie Tilquin
Certificate of Excellence: Fortune Favors the Funk – Beachwood Blendery

Specialty Beer: Other Sour Ale

Goud: Brewer’s Desire – John Martin
Zilver: Prairie Funky Gold Mosaic – Krebs Brewing Company
Brons: Art+9 Oatmeal Hoptart – Browar Stu Mostow
Certificate of Excellence: Flandres Black – Deschutes Brewery
Certificate of Excellence: Le Hérisson – Le Trou du Diable

Specialty Beer: Winter Ales

Goud: Jopen Koyt – Jopen Bier
Zilver: IJndejaars – Brouwerij Het IJ
Brons: Winter Mess – Brasserie de la Senne

Specialty Beers: Specialty Beer (< 7% ABV)

Goud: Bruxellensis – Brasserie de la Senne
Zilver: Duits & Lauret Kiem – Brouwerij Duits & Lauret
Zilver: Mezzopasso Strike APA – Spazio Birro
Brons: Red Rye Ale – FrogBeer

Specialty Beers: Specialty Beer (> 7% ABV)

Goud: Samuel Adams Thirteenth Hour Stout – Boston Beer Company
Zilver: Straffe Hendrik Wild – Brouwerij De Halve Maan
Brons: Dirty Purple – La Fortezza Birrificio Artigianale
Certificate of Excellence: GenGoulf auc Cèpes – Brasserie GenGoulf
Certificate of Excellence: Makadam – Brasse et Vous

European Revelation: Jopen Mooie Nel

Uit al deze winnaars werd de European Revelation gekozen, zeg maar Europa’s Beste. Deze titel ging naar Jopen Mooie Nel, ook wel bekend als de North Sea IPA, van Jopen Bier uit Haarlem. Een geweldige eer, nadat het in 2015 ook al tot het Beste Bier van Nederland was verkozen.

De American Revelation ging naar pFriem Family Brewers voor de Double Saison. De International Revelation hing naar Lindemans voor de Lindemans Oude Geuze Cuvée René Special Blend 2010.

In totaal waren er tijdens deze vijfde editie van de Brussels Beer Challenge 1250 bieren in competitie. Niet meer dan 80 juryleden, waaronder acht uit Nederland, hebben de bieren beoordeeld tijdens blindproeverijen. De prijzen zijn uitgereikt op maandag 21 november tijdens de BierExpo in Gent.

medailleklassement-001

The post Brussels Beer Challenge 2016 – De winnaars appeared first on Bierista.

Grootste bierdiner van Nederland in Martinikerk Groningen

$
0
0

In de imposante Martinikerk in Groningen wordt van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 april het jaarlijkse Bierfestival Groningen gehouden. Het festival begint op woensdag met het grootste bierdiner van Nederland met streekbieren en streekproducten.

In de Martinikerk in Groningen wordt de tafel gedekt voor ruim 600 bourgondisch ingestelde bierliefhebbers. Op het menu staan eerlijke streekproducten en bijpassende, met passie gebrouwen speciaalbieren uit het Noorden. Cateringbedrijf ‘De Smaak van het Noorden’ en Progress Events zullen dit grootse bierdiner ter uitvoering brengen.

Lokale denktank

Ook dit jaar zijn de biersommeliers Melissa Cole en Fiona de Lange aanwezig. Zij zorgen voor de presentatie en begeleiding van de bier- en spijscombinaties, ondersteund door Groningse biersommeliers. Het diner wordt georganiseerd vanuit de gedachte van Dutch Cuisine door Albert Kooy in samenwerking met een denktank. Deze denktank bestaat uit horecabedrijven uit de stad en provincie Groningen, waaronder de met een Michelin Ster bekroonde Herberg Onder de Linden, Holland Casino, Robuust, de Stadstuin, ’t Zwarte Schaap, Louis XV en El Txoko. Daarnaast denken lokale brouwers, culinair expert bij Hooghoudt Laurens Speek en verschillende chef-koks van groothandels mee. Doelstelling hierbij is het laten groeien van het gebruik van streekproducten in het noorden en het ontdekken van nieuwe bier- en spijscombinaties.
De inloop op woensdag 19 april is van 18.30 uur en 19.00 uur. Het diner begint om 19.00 uur en zal tot rond 22.30 uur duren.

Bier- en spijswedstrijd

Bierfestival Groningen organiseert sinds 2012 elk jaar een bier- en spijswedstrijd. Ook tijdens de zevende editie zal er op zaterdagmiddag 22 april een bier-en spijswedstrijd worden georganiseerd.

Kaarten voor dit bijzondere diner inclusief bijpassende bieren kosten € 85,00 en zijn hier verkrijgbaar.

The post Grootste bierdiner van Nederland in Martinikerk Groningen appeared first on Bierista.

Een bierflesje openen kan op veel verschillende manieren

Gulpener start 2017 met collaboration met Het Uiltje

$
0
0

Bij Gulpener Bierbrouwerij zitten ze niet stil. De ene na de andere ontwikkeling ziet daar het levenslicht. Komend hoogtepunt is op 1 december, dan wordt het BrouwLokaal geopend. Maar er zit nog veel meer in het vat bij de Vrije Brouwer uit Gulpen.

Stilstand is achteruitgang. Dat credo prediken ze bij familiebedrijf Gulpener in Zuid-Limburg. Daarom werden er afgelopen jaar bijvoorbeeld vier nieuwe bieren op de markt gebracht. De Gulpener Verse Hop was de eerste, gevolgd door de Plato 18.25, de Zwarte Ruiter en vrij recentelijk de Gulpener IJsbok. Stuk voor stuk kwalitatief prima bieren in een 75cl flessen in een prachtige (cadeau)verpakking.

Verse hop 2016

Inmiddels is een vijfde editie uit, de Verse Hop 2016, een ongefilterd tarwebier gebrouwen met verse hop van de hopoogst in september. Je zou kunnen vermoeden dat de cyclus hiermee een vervolg krijgt, maar dat blijkt niet het geval. De Verse Hop 2016 is voorlopig de laatste in de serie ‘Specials’. Maar er is wel nieuws te melden over deze speciale bieren. Zo komt heel binnenkort de Plato 18.25 uit in 30cl flessen. “Door de vele positieve reacties op dit bier hebben we besloten dit bier in ons vaste assortiment op te nemen”, vertelt Maartje Rutten van Gulpener.

Zilveren medaille

Afgelopen week werd de zilveren medaille voor de Gulpener IJsbok op de Brussels Beer Challenge gevierd. Deze onderscheiding tijdens de prestigieuze internationale biercompetitie is voor Gulpener een bevestiging dat de ingeslagen weg de juiste is.

Collaboration met Het Uiltje

Geen specials meer, maar Gulpener gaat in 2017 wel bijzondere dingen doen en mooie nieuwe bieren op de markt brengen. “Veel wil ik daar nog niet over zeggen”, aldus Maartje Rutten, die na enig aandringen een tipje van de sluier oplicht.
“In 2017 gaan we met vier verschillende brouwers een samenwerking aan. We gaan vier, zogenaamde collaborations maken. De eerste komt in januari en is een samenwerking met Brouwerij Het Uiltje uit Haarlem. Onze brouwer Steven van den Berg en Robbert Uyleman van Het Uiltje hebben al samen gezeten voor het recept. Het bier wordt binnenkort in onze brouwerij gebrouwen”, aldus Rutten, die over de drie andere samenwerkingen op dit moment nog niets wil zeggen.

BrouwLokaal

Voordat het zover is, staat de opening van het BrouwLokaal op het programma. Die staat gepland voor 1 december. Het BrouwLokaal is het thuis van de Vrije Brouwer. Bezoekers kunnen hier leren brouwen in de microbrouwerij, kunnen proeven van meer dan 100 bierstijlen uit de hele wereld en kunnen hun bierkennis vergroten in het StudieLab. Ook kan er geproefd worden van brouwexperimenten. Met de opening van dit omvangrijke project zet Gulpener opnieuw een grote stap in de toekomst.

The post Gulpener start 2017 met collaboration met Het Uiltje appeared first on Bierista.

Grolsch Winterbok, speciaal bockbier voor Koning Winter

$
0
0

Grolsch brengt een nieuw bockbier op de markt: Grolsch Winterbok, met de zachtzoete kruidige smaak van honing en speculaas. Deze Winterbok betreft een speciale editie bockbier die uitsluitend de komende wintermaanden verkrijgbaar is.

Grolsch meesterbrouwer Guy Evers: “Ik heb me laten inspireren door de typerende smaken van het winterseizoen. Deze Winterbok kenmerkt zich door een volle smaak met tonen van honing, kaneel, gember en kruidnagel. Het heeft een toegankelijk karakter en een zachte geur. Net als de andere Grolsch bockbieren wordt Winterbok traditioneel ondergistend gebrouwen.”

Grolsch Winterbok is een koperkleurig bokbier dat zich door de uitgesproken smaak goed laat combineren met ambachtelijke beenham, zoete desserts en rijpe kazen. Grolsch Winterbok is vanaf 28 november op tap verkrijgbaar in de horeca en in 3 x 30cl verpakking in supermarkten en slijterijen.

The post Grolsch Winterbok, speciaal bockbier voor Koning Winter appeared first on Bierista.

Viewing all 296 articles
Browse latest View live