Het kan je als bierliefhebber niet ontgaan zijn. Heineken ligt voortaan ook in het versvak van de supermarkt. Het nieuwe bier heet Heineken Extra Vers. Het gaat om het bekende Heineken bier, maar dan supervers.
Supervers en daarom ligt het niet in het bierschap, maar gekoeld op de versafdeling tussen de yoghurt en de jus d’orange. De bekendmaking komt enkele weken nadat Grolsch zijn Dagvers pils lanceerde, en ook Gulpener lanceert bier met verse hop.
De reacties op Heineken Extra Vers zijn divers en zo ook mijn eigen reactie. Heineken lijkt een manier te hebben gevonden om ook mee te kunnen profiteren van de speciaalbier hype, maar voegt het ook wat toe?
G(en)ietbier!?
Ik bekijk deze ontwikkeling in het Heineken assortiment natuurlijk door de ogen van een ‘speciaalbier’-liefhebber. Ja dat zet ik tussen haakjes, want in de basis is pils minstens zo speciaal als elk ander bier. Specialer misschien nog wel, want ondergistend bier, dat gedraagt zich net even wat anders tijdens het brouwen, het duurt ook langer om te brouwen, dat doe je niet zomaar.
De grote pilsmerken hebben het best wel lastig in de markt. Zij zijn het gietbier, niet het genietbier. Dat laatste is hip en trendy; het eerste wordt gedronken bij gebrek aan beter, zou je bijna denken.
Heineken wil ons opvoeden
Eigenlijk is het probleem hier gelijk de oplossing. Men wil eerlijk eten en drinken, de consument wil meer vers en producten met een verhaal. We kopen verse boodschappen-boxen, persen zelf onze sinaasappels in de supermarkt en we weten allemaal hoe de craftbrouwers al een tijd in grote opmars zijn.
Door die trend in micro brouwerijen, wordt de consument ook langzaamaan opgevoed. Bier hoor je niet op het balkon te bewaren, overdag vol in de zon en veel te warm, ’s nachts weer koud, dag in nacht uit. Bier moet je staand bewaren, in de koelkast of koele kelder. Koel en donker bewaren, want licht en temperatuur zijn de grootste vijanden.
Goed bewaren van bier
Doordat dit bij de liefhebber van speciaalbier inmiddels gesneden koek is, kan Heineken hierop inspelen en helpt het misschien wel de gehele markt bij het echt doordringen van het belang van goed bewaren van bier. Met dit vernieuwende product maakt Heineken duidelijk: wij zijn ook speciaal, wij verdienen ook een goede behandeling van ons bier. Ze zeggen duidelijk, ons bier is al heerlijk, onze receptuur kan niet beter, maar jullie kunnen er wel beter mee omgaan. Laten we jullie daarbij helpen.
Indrukwekkende omvang
Op de dag van de bekendmaking, bracht ik met mede-Bierista Arvid Bergström en biersommelier Rick Kempen een bezoek aan de brouwerij in Zoeterwoude, waar brouwmeester Willem van Waesberghe ons rondleidde. De brouwerij is natuurlijk gewoon een brouwerij, zoals vele anderen, maar dan groter. De omvang van de brouwerij maakt het wel enigszins indrukwekkend. Twee brouwhuizen, met elk drie volwaardige brouwlijnen, van elk 750 hectoliter per brouwsel. Dat betekent dat Heineken met één brouwlijn, de jaarproductie van bijv. brouwerij ’t IJ brouwt. In één dag welteverstaan!!!
Helderbier-kelders
We waren natuurlijk in de brouwerij voor het nieuwe product, de Heineken Extra Vers. We werden meegenomen naar de helderbier-kelders. Daar waar de rondleidingen normaal gesproken eindigen, hadden wij beschermende kleding aan en daalden we af, naar daar waar het allemaal echt gebeurt. Een van de aanwezige brouwers pakte enkele glazen en tapte deze vol, direct vanuit de tanks. Verser dan dit kan niet.
Fruitig, vers, doordrinkbaar, romig
We ruiken, we proeven, we kijken elkaar aan. Dit brengt pils naar de categorie speciaalbier! Heineken Extra Vers is helder; het is gefilterd. En het is gepasteuriseerd, in het belang van de consument, zoals Heineken zegt. Een deel van de oorspronkelijk smaak is dus verdwenen. Desondanks komt er een vol en fruitig aroma binnen. Het schuim is romig en de smaak volmondig, fruitig en een stuk complexer dat het pils dat we normaal gewend zijn. Een mooie droge afdronk, veel aangenamere bitters dan normaal. Nog steeds een soepel en doordrinkbaar bier, maar wat een verschil met pils zoals we dat kennen uit de reguliere groene flesjes!
Anders dan uit de tank
Het bier dat we vers van de tank proefden, is precies hetzelfde receptuur als wat in de supermarkt staat. Het is ook precies hetzelfde bier dat we na het bezoek aan de brouwerij te proeven krijgen. Een Heineken Extra Vers zoals deze in de supermarkt komt. Hetzelfde flesje, hetzelfde bier, maar dan gekoeld bewaard en vervoerd en lichtdicht verpakt door een speciale wikkel. Toch smaakt deze al iets anders dan wat we uit de tank dronken, maar dat zit misschien meer tussen de oren. Het is nog steegs een prachtig, vers sprankelend pils.
Wat willen we er voor geven…
Dan de hamvraag, zou ik er €1,09 aan besteden, de adviesprijs van Heineken, twee keer de prijs van een regulier flesje. Gek genoeg, ik denk het wel. Ik drink weinig pils, maar dat heeft voornamelijk te maken met de behandeling in supermarkten (grote stapels, buiten in de zon). De slechte bierbehandeling geldt ook helaas nog vaak in de horeca.
Zoals Heineken Extra Vers in de brouwerij smaakte, wil ik het best vaker ervaren. De enige twijfel die ik nog heb, is de vraag of een wikkel om de fles, en het volledig koude transport voldoende is om dezelfde smaak ervaring te behalen. De enige manier om daar achter te komen, is het proberen en dat ga ik zeker doen. Ik raad iedereen aan om dit ook de te doen. Haal een paar flesjes Extra Vers, wellicht ook een paar ‘normale’ flesjes Heineken en proef het verschil. Hiermee komt Heineken weer in de categorie genietbier. Snoepen ze toch weer wat marktaandeel terug, ik gok van de categorie aperitiefbieren.
Deze blog is geschreven Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt horecatrainingen en trainingen op het gebied van gastvrijheid. Meer over Bas en zijn activiteiten vind je op www.baspitality.nl.
![Bierista_Heineken_Extra_Vers_ZW.001]()
![Bierista_Heineken_Extra_Vers_ZW.011]()
The post Wil ik € 1,09 betalen voor een flesje Heineken Extra Vers? appeared first on Bierista.